Ρήγας: Οι θεσμοί πρέπει να διευθετήσουν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εμφανίστηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, δηλώνοντας ότι πλέον οι θεσμοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μην προχωρήσουν στη διευθέτησή του.

«Σήμερα για μας είναι σημαντικό να υπάρξει διευθέτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους», είπε, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα το πράξουν αυτό οι θεσμοί, γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα πια, κανένα λόγο να μην προχωρήσουν σε αυτό, όταν εμείς έχουμε τηρήσει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί».

Σχετικά με τη συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είχε και δύσκολα σημεία, κυρίως όμως είναι μία συμφωνία, η οποία δίνει προοπτική στη χώρα, ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι τους οποίους βάλαμε από την αρχή της δύσκολης επιλογής που κάναμε, δηλαδή να τελειώσουν τα μνημόνια και κυρίως η επιτροπεία της χώρας, η οποία σημαίνει και έλλειμμα δημοκρατίας». Διευκρίνισε δε ότι «η καθυστέρηση η οποία υπήρξε, δεν οφειλόταν σε εμάς, οφειλόταν στις παράλογες απαιτήσεις και τη σύγκρουση που υπήρχε μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως της Γερμανίας, για το θέμα της διαχείρισης του χρέους και για τα μέτρα τα οποία ζητούσε, χωρίς να υπάρχει τίποτε όσον αφορά τα αντίμετρα ή κοινωνικά μέτρα».

Ο Π. Ρήγας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η συμφωνία συνιστά ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς το κομμάτι της χρηματοδότησης, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει χρηματοδότηση, γιατί θέλουμε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα […] θέλουμε να βγούμε στις αγορές το επόμενο διάστημα, που σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε κανονικότητα, μπορεί να αποπληρώνει το χρέος και θα προχωρήσει, μέσα από τον δανεισμό της, ως φυσιολογική χώρα κι εμείς να έχουμε το χρονικό περιθώριο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να υλοποιηθούν πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν διέξοδο στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, ανέφερε: «Όταν (σ.σ. το 2015) πήγαμε σε εκλογές για τη συμφωνία, ήταν μία πολύ μεγάλη μάχη, την οποία δώσαμε, είχαμε πει ορισμένα πράγματα και διαπιστώσαμε τότε όλοι μας ότι αυτό το μέτωπο του ακραίου φιλελευθερισμού ήταν απέναντί μας […] κάναμε μία συμφωνία για να μην πάμε σε άτακτη χρεοκοπία, για να μη διαλυθεί η χώρα και αυτή τη συμφωνία τη φέραμε στον ελληνικό λαό, για να προχωρήσουμε. Τώρα δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, είναι η συμφωνία του 2015. Κάνουμε μία τιτάνια προσπάθεια 1,5 -2 χρόνια τώρα, για να αναστρέψουμε την πορεία της χώρα και από αυτό θα κριθούμε», τόνισε.

Ετικέτες