Ρευστοί συσχετισμοί στην ΕΕ των αντιφάσεων

Ρευστοί συσχετισμοί στην ΕΕ των αντιφάσεων

Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει πλέον το ευρωομόλογο που ήταν πάγιο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα

Ο κορονοϊός φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών και ανατρέπει παγιωμένους συσχετισμούς δύναμης στις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απόφασή του να στηρίξει την πρόταση για έκδοση του λεγόμενου «corona bond» αφενός υιοθέτησε ένα πάγιο αίτημα του πολιτικού αντιπάλου του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο λοιδορούσε στο παρελθόν, αφετέρου βρέθηκε απέναντι στους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Ηταν ο φίλος του Ολλανδός πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) Μαρκ Ρούτε που στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης του είπε επί λέξει ότι «δεν μπορεί να φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία θα συναινούσε στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ενωσης».

Μέντορας βέβαια του Ολλανδού πολιτικού είναι η Ανγκελα Μέρκελ ή και όσοι εντός της Μπούντεσταγκ κρατούν την καγκελαρία εγκλωβισμένη στον γερμανικό ορθολογισμό – ορντολιμπεραλισμό. Το περίεργο για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν προστρέχει στο κεϊνσιανό μοντέλο της αγγλοσαξονικής οικονομικής σκέψης που έσπευσε να πηδήξει (ελέω Brexit) από την ευρωπαϊκή βάρκα, αλλά βρίσκει καταφύγιο στις προτάσεις του φιλόξενου ευρωπαϊκού Νότου της συνεργασίας σοσιαλιστών – Αριστεράς! Εκεί που ήταν και συνεχίζει να είναι ο προνομιακός χώρος του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Την ευκαιρία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος απένειμε το βραβείο Τσαμπερλέιν – Νταλαντιέ στον Μαρκ Ρούτε, βραβείο που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών. Ο τέω υπουργός Οικονομικών που έχει μακρά εμπειρία και βαθιά γνώση των δύο μοντέλων θύμισε ότι ο Τσαμπερλέιν και ο Νταλαντιέ ήταν πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα τη δεκαετία του 1930 και επέμεναν μέχρι τέλους να μην αναγνωρίζουν την απειλή του ναζισμού προσπαθώντας να τα βρουν με τον Χίτλερ, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Τι λένε στην Ελλάδα για το μέλλον της ΕΕ

Ως προς την ουσία, όμως, οι πολιτικές δυνάμεις στην ημεδαπή υποδέχτηκαν με αρκετή δόση αμηχανίας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την πανδημία την περασμένη Πέμπτη. Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι η συνεδρίαση, η οποία διεξάχθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και διήρκεσε έξι ώρες, δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα και εξουσιοδότησε το Eurogroup να προσκομίσει εντός δύο εβδομάδων μια λύση για τη χρηματοδότηση των επιπτώσε ων της Covid-19 αποδεκτή από τα 27 κράτη-μέλη.

Η «La Repubblica» έγραψε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκοψε από την αρχή κάθε διάθεση για ομοφωνία λέγοντας επί λέξει: «Εάν κάποιος σκέφτεται να μας προτείνει μηχανισμούς προστασίας που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν, τότε το λέω καθαρά, μην ενοχλείστε, μπορείτε να τους κρατήσετε γιατί η Ιταλία δεν τους έχει ανάγκη». Ο Τζ. Κόντε γνώριζε ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπήρχε μόνο μία πρόταση για γραμμή στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), στο καταστατικό του οποίου προβλέπεται ρητά ότι αυτό απαιτεί την υπογραφή memorandum of understanding (MOU), του πολύ γνωστού σε όλους μας μνημονίου κατανόησης, έστω στην πιο light εκδοχή του.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λένε συνεργάτες του, στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Δεν είπε όμως ότι αυτό είναι πρόγραμμα της Fed, αντίστοιχο με το Pandemic Emergency Ρurchase Ρrogram της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 750 δισ., το οποίο όμως προβλέπει αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά οι οποίες έχουν ξεκινήσει και ήδη αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, ρίχνοντας τα ελληνικά επιτόκια την περασμένη Πέμπτη κοντά στο 1,4%. Το θετικό είναι ότι την Πέμπτη που μας πέρασε η ΕΚΤ προχώρησε και στην άρση του περιορισμού να αγοράζει ως το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη. Για πολλούς όμως αυτό είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.

Αλλωστε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ και ο προκάτοχός της στην ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου (corona bond). Μαξιμαλιστικό θεωρείται από πολλούς το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγου, η πανδημία όμως και τα δεδομένα της που αλλάζουν από μέρα σε μέρα ενδέχεται να φέρουν τα πάνω κάτω

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ για corona bond

Στον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν λάβει εντολή από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου για αντιπολίτευση «κοινωνικά χρήσιμη», για «πλάτη» –όπως λένε χαρακτηριστικά– εκεί όπου χρειάζεται, όπως περιοριστικά μέτρα, και αντιπολίτευση σε επιζήμιες για την κοινωνία αποφάσεις, π.χ. εργασιακά, στελέχωση ΕΣΥ, θυμίζουν απλώς ότι η έκδοση ευρωομολόγου είναι πάγια θέση τους. Μάλιστα η Ευρωομάδα της Αριστεράς έχει καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση στην Κομισιόν μέσω του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ωστόσο δεν διστάζουν να πουν ότι η ΝΔ θα έχει τη στήριξή τους στο θέμα της έκδοσης του corona bond. Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, αν κάποιος περιμένει ομοφωνία στην έκδοση ευρωομολόγου θα πρέπει να κρατά πολύ μικρό καλάθι. Για την ακρίβεια, το αίτημα χαρακτηρίζεται από πολλούς μαξιμαλιστικό. Ωστόσο, λένε κάποιοι άλλοι, η πανδημία και τα δεδομένα της που αλλάζουν από μέρα σε μέρα είναι αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση στη Δύση μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Documento Newsletter