Reuters: Οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια στην JPMorgan για πληρωμές μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας

Σάλος στις ΗΠΑ προκαλεί η αποκάλυψη του Reuters για το «ρουσφέτι» στον τραπεζικό κολοσσό JPMorgan για πληρωμές μέσω ρωσικής τράπεζας, παρά τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως όπως ανέφεραν δύο ρωσικές πηγές που επικαλείται το Reuters οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στη JPMorgan άδεια να διεκπεραιώνει πληρωμές για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μέσω της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, αλλά η συμφωνία δεν υποκαθιστά την επανασύνδεση της τράπεζας με το σύστημα SWIFT.

Σημειώνεται πως η πρόσβαση στο σύστημα πληρωμών SWIFT είναι ένα από τα κύρια αιτήματα της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη βοηθά στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συμφωνία δεν θα ανανεωθεί μετά τις 18 Μαΐου, εκτός εάν η Δύση άρει τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης και της ασφάλισης των εξαγωγών.

Ωστόσο, ρωσική πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ επέτρεψε στην JPMorgan να επεξεργαστεί τη συναλλαγή. «Η JPMorgan έλαβε άδεια από την OFAC να πραγματοποιήσει πληρωμές για γεωργικές προμήθειες – αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη», όπως είπε η ρωσική πηγή.

Μια άλλη ρωσική πηγή είπε ότι η JPMorgan και η Ρωσική Αγροτικής Τράπεζα, η οποία υπόκειται στις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβαν ειδικές εξαιρέσεις για να εκτελέσουν μία μόνο συναλλαγή. Αφορούσε σιτηρά και εκφραζόταν σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ρωσική πηγή. Μια τρίτη πηγή είπε επίσης ότι η συναλλαγή ήταν για σιτηρά.

Αξίζει να σημειώνεται ότι το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ποιος ήταν ο εξαγωγέας ή ο προορισμός της προμήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία απαντά στις δυτικές κυρώσεις με κατασχέσεις περιουσιών δυτικών εταιριών

Politico: Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν αποδίδουν

Ετικέτες