«Ψαλίδι» έως και 50% όσον αφορά τις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού από τη Pfizer σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα εβδομάδα αποκαλύπτει το Reuters.
Την ίδια ώρα αυξάνεται η δυσφορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ τόσο για τις καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, όσο και στις απροσδόκητες περικοπές των προμηθειών κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να δηλώνει… αισιόδοξη για την πορεία του πλάνου εμβολιασμού στη χώρα, με την κάλυψη να ξεπερνά μετά βίας το 1%, έχοντας περάσει σχεδόν ένας μήνας από την εφαρμογή της διαδικασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρουμανίας, Αντρέι Μπάτσιου, ανέφερε στο Reuters ότι η χώρα του θα παραλάβει το 50% του προγραμματισμένου όγκου αυτήν την εβδομάδα και οι προμήθειες θα βελτιωθούν σταδιακά, με τις παραδόσεις να μην επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα έως τα τέλη Μαρτίου,
Η κατάσταση είναι το ίδιο περίπλοκη και στην Πολωνία, η οποία παρέλαβε τη Δευτέρα 176.000 δόσεις, μια μείωση περίπου 50% από την ποσότητα που ανέμενε, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνησης της Τσεχίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αναστάτωση αυτή να διαρκέσει εβδομάδες, επιβραδύνοντας την εκστρατεία εμβολιασμών. «Πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια μείωση στον αριθμό των ανοικτών ραντεβού για εμβολιασμούς τις επόμενες τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γιαν Μπλάτνι, με τις παραδόσεις της Pfizer να μειώνονται κατά περίπου 15% αυτήν την εβδομάδα και έως 30% για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Παράλληλα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε στη Βουλγαρία και την Πολωνία ότι θα αντικαταστήσει τις παραλειπόμενες δόσεις, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.
Όμως, το ινστιτούτο Serum της Δανίας επισήμανε πως η απώλεια κατά 50% των δόσεων αυτήν την εβδομάδα θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 10% για το πρώτο τρίμηνο.
Με τις κυβερνήσεις στην περιοχή να προσπαθούν να διαχειριστούν τις αιφνίδιες περικοπές, αξιωματούχοι λένε πως οι μειώσεις υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να εμβολιάσουν τους πολίτες τους και να τιθασεύσουν την πανδημία, που έχει σκοτώσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τη Δευτέρα, η Ιταλία απείλησε με νομική δράση σε βάρος της Pfizer.
Στην Ουγγαρία, όπου οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της βρετανικής AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος κάλεσε τις Βρυξέλλες να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το πρόγραμμα στις παραδόσεις από την Pfizer και άλλους κατασκευαστές.
«Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή λάμβανε μέτρα το συντομότερο για να διασφαλίσει ότι η Pfizer και άλλοι κατασκευαστές θα αλλάξουν τις παραδόσεις», είπε ο Γκέργκελι Γκούλιας, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.