Reuters: Η Mossad και η «Μονάδα 8200» πίσω από την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο και τη Συρία, σύμφωνα με πηγές

Η μαζική επίθεση με βομβητές κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και στη Συρία έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική Μονάδα 8200 του Ισραήλ, τη μονάδα πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η οποία, σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας, συμμετείχε στο σχεδιασμό της επιχείρησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την τολμηρή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών που σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ.

Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Mossad ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Μια δυτική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο.

Σημειώνεται πως στελέχη της Μονάδας 8200 -όπως είχε αποκαλύψει το Documento- είχαν παίξει ρόλο τη διάδοση του Predator στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Διεθνές δίκτυο κατασκοπείας πίσω από το Predator με τις ευλογίες Μητσοτάκη 

Η πηγή δήλωσε ότι η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την εποπτεία της Μοσάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Είπε ωστόσο ότι τα μέλη του 8200 είναι μερικά από τα καλύτερα και πιο έξυπνα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούν σε μια μονάδα στο κέντρο των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές, και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν σε αυτές», είπε.
Η μονάδα – και η λεγεώνα των νεαρών, επιλεγμένων στρατιωτών της – αναπτύσσει και λειτουργεί εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Η ΓΣ του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Μπλίνκεν: Έκκληση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο

Κρεμλίνο κατά Στόλτενμπεργκ: «Προκλητική και επικίνδυνη θέση για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς»

Μυστήριο με τους βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – «Κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία»

Γαλλία – Υπόθεση Πελικό: Ομολόγησε και ο μιμητής του – «Είμαι εγκληματίας και βιαστής»