Reuters: Διεθνώς ρεζίλι για την υπόθεση Κουκάκη – «Το αναλύσαμε και επιβεβαιώσαμε μόλυνση από λογισμικό υποκλοπής cytrox»

Φωτογραφία: Pixabay

Διεθνείς διαστάσεις αποκτά σταδιακά η υπόθεση του δημοσιογράφου του CNN Θανάση Κουκάκη, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του οποίου παρακολουθούνταν.

Το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου- ερευνητή οικονομικών εγκλημάτων και πιο συγκεκριμένα το γεγονός πως έχει ξεκινήσει σχετική εισαγγελική έρευνα απασχόλησε το πρακτορείο Reuters, το οποίο σε δημοσίευμά του αναφέρει.

Το Reuters έχοντας επικοινωνήσει με τον ίδιο τον Κουκάκη αναφέρει πως: «το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από λογισμικό υποκλοπής spyware Predator που αναπτύχθηκε από την Cytrox, μια εταιρεία παρακολούθησης με έδρα την Ευρώπη. Το λογισμικό υποκλοπής spyware cytrox Predator πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό».

Ενώ σημειώνει πως «ο Κουκάκης, ο οποίος υποπτευόταν για πρώτη φορά ότι η ΕΥΠ άκουγε τις κλήσεις του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από την ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων των τηλεπικοινωνιών ΑΔΑΕ να διαπιστώσει εάν είχε διαπραχθεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και αν ναι εάν είχε διαταχθεί από εισαγγελέα».

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με υπέκλεψαν», δήλωσε ο Κουκάκης στο Reuters.

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει να σημειώσει την θεσμική καθυστέρηση λέγοντας πως: «η αρχή απάντησε τον Ιούλιο του 2021 και ανέφερε ότι δεν βρήκε κάτι που να παραβιάζει το νόμο περί εμπιστευτικότητας των επικοινωνιών».

Το ζήτημα κέντρισε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βαδίζοντας στα χνάρια των ΗΠΑ τελευταία αξιολογεί υψηλά στην πολιτική της ατζέντα την αναζήτηση και καταστολή περιπτώσεων υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Επικαλούμενο ως ανώνυμη πηγή του κάποιον εισαγγελέα ο οποίος δήλωσε πως «Έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το θέμα» ενώ προσέθεσε πως «η έρευνα θα επιδιώξει να εξακριβώσει εάν έχει υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των τηλεπικοινωνιών της χώρας» σχολιάζει πως απάντηση της ΑΔΑΕ έλαβε χώρα τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση τροποποίησης του νόμου περί απορρήτου, η οποία της απαγορεύει να ενημερώνει άτομα που υπόκεινται σε υποκλοπή για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η τροπολογία τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά, αναφέρει το Reuters.

Ο Κουκάκης ανέφερε στο πρακτορείο ότι ζήτησε βοήθεια από το Εργαστήριο Πολιτών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το οποίο παρακολουθεί τη βιομηχανία υποκλοπών.

Εκπονώντας ένα σφαιρικό ρεπορτάζ το Reuters επικοινώνησε με τον ερευνητή του Citizen Lab, Bill Marczak, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Εργαστήριο ανέλυσε το τηλέφωνο του Κουκάκη και βρήκε ίχνη κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

«Το αναλύσαμε και επιβεβαιώσαμε μόλυνση από λογισμικό υποκλοπής cytrox», δήλωσε ο ερευνητής στο Reuters. «Αναγνωρίσαμε το SMS στο τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για να τον στοχεύσει… Είναι το πρώτο ελληνικό “κρούσμα” που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε», προσέθεσε.

Το δημοσίευμα συνέχισε αναφερόμενο στις σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως: «Σχολιάζοντας την αναφερόμενη υποκλοπή του τηλεφώνου του Κούκακη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπής spyware που φέρεται να εμπλέκεται στην πειρατεία και δεν συνεργούνται με εταιρείες που το πωλούν».

Το δημοσίευμα του Reuters κλείνει λέγοντας πως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση λογισμικού υποκλοπής spyware κατά δημοσιογράφων. διαβάστε περισσότερα. Η υπόθεση Κουκάκη θα διερευνηθεί από τους νομοθέτες της ΕΕ που παρακολουθούν την εξάπλωση του λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, δήλωσε η Sophie in’t Veld, Ολλανδή βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ελληνική υπόθεση “θα εμπίπτει σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο της έρευνάς μας”, ανέφερε».