Ρέθυμνο: Τεράστιες διαστάσεις με πολλά μέτωπα έχει η πυρκαγιά – Εκκενώθηκαν 9 χωριά – Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα (Photos – Video)

Ρέθυμνο: Τεράστιες διαστάσεις με πολλά μέτωπα έχει η πυρκαγιά – Εκκενώθηκαν 9 χωριά – Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα (Photos – Video)
ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

Μια δεύτερη αερομεταφερόμενη ομάδα από Αθήνα με 40 δασοκομάντος ενισχύει τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στην μεγάλη πυρκαγιά στα νότια του Ρεθύμνου που συνεχίζει το καταστροφικό της έργο από χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται ενισχύσεις και από τη Ρόδο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά ομάδες επιχειρούν σε περιοχές που έχει αναζωπυρωθεί η φωτιά, με το κύριο μέτωπο να αφορά στα χωριά Πλάτανος και Αποδούλου, ενώ αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται και στα χωριά Βαθιακό και Αγία Παρασκευή. Τα τέσσερα αυτά χωριά ήταν τα πιο δύσκολα μέτωπα που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική μέχρι να πέσει το φως της ημέρας, το οποίο σήμανε και τη λήξη των εναέριων ρίψεων από αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Χιλιάδες είναι τα στρέμματα που έχουν καεί με την πλειονότητα αυτών να αφορά σε ελαιώνες, ενώ τα χωριά που εκκενώθηκαν συνολικά είναι εννέα.Τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν είναι η Αγία Παρασκευή, ο Πλάτανο, το Αποδούλου, το Βαθιακό, η Λοχριά, ο Άδραχτος, ο Ρίζικας, η Σάττα και το Χορδάκι.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί συνολικά 250 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος, 54 οχήματα και εθελοντές. Συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από αέρος έχουν συνδράμει 13 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Η μεγαλύτερη μάχη με τις φλόγες δόθηκε στην είσοδο του χωριού Αποδούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, ευτυχώς στο χωριό δεν έχουν καεί σπίτια, αν και οι φλόγες πέρασαν μέσα από τον οικισμό. Εκεί κάποιες αποθήκες όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Να σημειωθεί ότι το πύρινο μέτωπο, έχει φτάσει έως τον Πλάτανο Αμαρίου και καίει έκταση κάτω από τον Προφήτη Ηλία, με την κατάσταση στο σημείο να είναι πολύ δύσκολη.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

 

Το 112 να ενεργοποιείται συνεχώς με διαδοχικά μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών. Ήδη κάτοικοι των εκκενωμένων χωριών έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και έχουν μεταφερθεί από φλεγόμενες περιοχές σε ασφαλή σημεία.

Οσοι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης και επιχειρούν από την Τετάρτη είναι εξαντλημένοι. Πυροσβέστες  και οι εθελοντές, έχουν καταπονηθεί επειδή επιχειρούν κάτω  από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί και λόγω της ζέστης αλλά και λόγω του τεράστιου πύρινου μετώπου, η ατμόσφαιρα είναι τόσο αποπνικτική.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

Μεγάλες καταστροφές

Οι καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα είναι μεγάλες τόσο σε υποδομές όπως δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης όσο και σε καλλιέργειες, ελαιώνες και αμπελώνες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό ο δήμος δοκιμάζεται από το μέγεθος της φωτιάς και κάλεσε να κηρυχθεί η περιοχή, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ζημιές έχουν υποστεί και στύλοι ηλεκτροδότησης και οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Το 112

Αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί στους κατοίκους λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχουν εκδοθεί 9 μηνύματα 112 και συγκεκριμένα:

* Στις 12:10 εκδόθηκε ενημερωτικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στις περιοχές Αποδούλου, Άγιος Ιωάννης και Νίθαυρη για ετοιμότητα

* Στις 12:39 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Φουφουρά

* Στις 12:50 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αγία Παρασκευή προς Μάνδρες

* Στις 15:06 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Βαθιακό προς Πλάτανο

* Στις 15:30 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Πλάτανος προς Λοχριά

* Στις 15:45 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Αποδούλου προς Νίθαυρη

* Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Σάτα προς Κλίμα

* Στις 15:55 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 απομάκρυνσης από την περιοχή Ρίζικας προς Μάνδρες

-Στις 16:25 απομάκρυνση από τις περιοχές Άρδακτος και Λοχριά προς Καμάρες

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ)

 

Διαβάστε επίσης:

Τόμι Ρόμπινσον: Ο ακροδεξιός καθοδηγητής των πογκρόμ της Βρετανίας κρύβεται στην Αθήνα

Συναυλία Ρουβά στη Μεταμόρφωση με 50.000 ευρώ για δύο ώρες – Πόσα είχε πληρώσει ο Μπακογιάννης για… 20 λεπτά

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο μαιευτήριο «Έλενα»: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και 2 μήνες – Ανεπαρκής κλιματισμός εν μέσω καύσωνα (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter