Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον πρωθυπουργό για το Μάτι

Το υποκριτικό του ενδιαφέρον για την πυρκαγιά στο Μάτι εξάντλησε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ενώ με την βοήθεια του δημοσιογράφου ξέφυγε από το θέμα της επιβράβευσης των επιχειρησιακά υπευθύνων με προαγωγές από την κυβέρνησή του.

Με την σχετική «πάσα του δημοσιογράφου» και παίρνοντας το θλιμμένο ύφος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε φυσικά την λύπη του και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξεχάσουμε την τραγωδία και ότι θα κάνει ότι μπορεί στο πολιτικό επίπεδο». Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κουβέντα να πει και ούτε ρωτήθηκε από τον καλό δημοσιογράφο για τις προαγωγές και την απρόσκοπτη υπηρεσιακή εξέλιξη των επιχειρησιακά υπευθύνων της τραγωδίας, ούτε για την άρνηση του εισαγγελέα να αναβαθμίσει τα αδικήματα που διερευνώνται από την Δικαιοσύνη από πλημμελήματα σε κακουργήματα, όπως έχει καταγγείλει ο συνήγορος των θυμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέκρινε την επιχειρησιακή ευθύνη, όπου πέταξε το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη, από την πολιτική, δηλαδή την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης. Είναι περίεργο ότι ο πρωθυπουργός που προκάλεσε το πανελλήνιο και έγινε διεθνώς περίγελως με την επίσκεψή του στη Ικαρία (και τις εικόνες περιφρόνησης των μέτρων που επιβάλλει στους άλλους, εν μέσω μίας πανδημίας που έχει στοιχίσει την ζωή σε 6.000 νεκρούς), μιλούσε για «κυνισμό στην πολιτική διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι».

Υποκριτική ευαισθησία

Στην υποκριτική ευαισθησία του πρωθυπουργού για τα θύματα και τους συγγενείς τους δεν συμπεριλαμβάνεται η κ. Αθηνά Μουτάφη, µητέρα ενός 25άχρονου που έχασε τη ζωή του στη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018, και έχει στείλει προσωπική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να ανακαλέσει την προαγωγή τριών εκ των βασικών, σύµφωνα µε τον ανακριτή, υπευθύνων της τραγωδίας. Στην σπαρακτική επιστολή της (την οποία έχει δημοσιεύσει το Documento) σημειώνει ότι οι συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν και ακόμη δεν έχουν βρει δικαίωση, ζουν σαν «ζωντανοί νεκροί». Η κ. Μουτάφη λέει ακόμη ότι αποτελεί ύβρη στη µνήµη των ανθρώπων που χάθηκαν και προκαλεί οργή, η προαγωγή των υπευθύνων: «∆εν είναι δυνατόν να λαµβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ηµέρα που το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του».

Το θέμα έθιξε πολύ κομψά προφανώς για να πληγώσει τα ευαίσθητα συναισθήματα του πρωθυπουργού, ο δημοσιογράφος λέγοντας «γενικώς και αορίστως ότι υπάρχει και ένα παράπονο από πολλούς συγγενείς και άλλους ότι οι άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο είναι ακόμα εκεί». Πήρε την πάσα ο πρωθυπουργός και είπε: «Νομίζω ότι το Μάτι δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ… Αλλά θέλω να κάνω έναν διαχωρισμό μεταξύ των πολιτικών ευθυνών και της πολιτικής αντιμετώπισης και του τι κάνει η Δικαιοσύνη». Συνεχίζοντας την πολιτική σπέκουλα ανέφερε: «Γνωρίζετε καλά ότι έγινε σωρεία λαθών εκούσιων και ακούσιων. Οι πολιτικές ευθύνες σ’ ένα μεγάλο βαθμό γι’ αυτό έχουν αποδοθεί. Εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη… Φυσικές καταστροφές θα έχουμε, να το τονίσω αυτό, αλλά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Να μην δούμε αυτά τα οποία είδαμε τότε, την απροετοιμασία, αλλά και τον αφόρητο κυνισμό, τον κυνισμό στην πολιτική διαχείριση αφού έγινε η τραγωδία. Αλλά αυτά νομίζω ότι έχουν κριθεί πια από τους πολίτες.

Κάτι ψέλλισε για επιχειρησιακές ευθύνες ο δημοσιογράφος αλλά ο κ. Μητσοτάκης πέταξε την μπάλα στην δικαιοσύνη. Την πολύ απλή ερώτηση ότι η κυβέρνησή του έχει επιβραβεύσει τους επιχειρησιακά υπεύθυνους της τραγωδίας, ο καλός δημοσιογράφος δεν την έκανε. Λες και η επιχειρησιακή εξέλιξη των υπαιτίων δεν αποτελεί επιβράβευση από την πλευρά της κυβέρνησης που φυσικά θα ληφθεί υπόψη και από τα δικαστήρια. Είπε λοιπόν για την επιχειρησιακή ευθύνη ο πρωθυπουργός: «Η επιχειρησιακή ευθύνη είναι αυτή που διερευνάται αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη. Βεβαίως και διερευνάται και η υπηρεσιακή διότι όλοι πρέπει να έχουν κάποια ευθύνη. Και αυτή διερευνάται και παρακολουθώ προσεκτικά. Δεν μπορώ να παρεμβαίνω, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθώ».