Απευθυνόμενος σε ένα κοινό κατά βάση πολιτικών του κόμματός του, και με τους λίγους υγειονομικούς που τον άκουγαν να έμειναν μάλλον εντυπωσιασμένη από τον βαθμό περιαυτολογίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τον λόγο για 10 λεπτά στην εκδήλωση για τη βράβευση των υγειονομικών του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καταφέρνοντας να αναφερθεί περισσότερες φορές στον εαυτό του από όσες προέφερε το αρκτικόλεξο ΕΣΥ.
«Θυμάμαι όταν βρέθηκα στα τέλη του Ιανουαρίου του 2020 στο Νταβός, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τότε ακόμα κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτόν τον νέο αναπνευστικό ιό, που είχε κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα. Υπηρχε ένα πάνελ όλο κι όλο που αναφερόταν στην πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια πανδημία. Έξι εβδομάδες αργότερα, στις 10 Μαρτίου αν δεν κάνω λάθος πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τη χώρα. Βρισκόμενοι αντιμέτωποι με μία πανδημία, κρίση δημόσιας υγείας όμοια της οποίας δεν είχαμε ξανασυναντησει και για την οποία πρακτικά κανένα ΕΣΥ στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο» ανέφερε εισαγωγικά κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο πριν από το βήμα είχαν μιλήσει σε αντίστοιχο ύφος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός του, Μίνα Γκάγκα.
Μάλιστα, μεταξύ των ομιλιών, οι διοργανωτές είχαν προετοιμάσει και κάποια βίντεο, από τα οποία όμως έλειπαν οι τερατώδεις ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ που κόστισαν τη ζωή σε όλους σχεδόν τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ, τις δεκάδες υποθέσεις απευθείας αναθέσεων με διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τις εκατοντάδες ελλείψεις προσωπικού που έφεραν πολλάκις πέρα από τα όρια του burnout τους υγειονομικούς όλης της χώρας, και κάποιους εξ αυτών ακόμα και σε παραίτηση από το ΕΣΥ, αλλά και την πρωτοφανή και προκλητική εκμετάλλευση της πανδημίας για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών βραχιόνων του δημοσίου συστήματος Υγείας.
«Και βέβαια καθώς έβλεπα το βίντεο θυμήθηκα πολλές δύσκολες στιγμές από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, όταν γνωρίζαμε πολύ λίγα για αυτόν τον ιό. Πως κάναμε μεγάλο αγώνα με την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, στην αρχή να προμηθευτούμε τα απαραίτητα, μάσκες, προστατευτικό υλικό, στη συνέχεια διαγνωστικά τεστ, τι σήμαινε πραγματικά η τεράστια προσπάθεια να μετατρέψουμε το ΕΣΥ σε ένα ΕΣΥ το οποίο θα αφιέρωνε ένα μεγάλο κομμάτι των δυνατοτήτων του στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης να μιλάει για τον εαυτό του, αναφερόμενος και στη συνέχεια στον «μεγάλο αγώνα» που έκανε ο ίδιος και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την εξασφάλιση μέσων προστασίας από τον κορονοϊό.
«Θυμάμαι πολύ βιωματικά τις καθημερινές συσκέψεις τις οποίες κάναμε τότε με την παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ειδικά μετά το πρώτο κύμα όπου είχαμε καταφέρει πολύ αποτελεσματικά να ελέγξουμε την έξαρση του πρώτου κύματος, κερδίζοντας χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ την επόμενη φάση» αυτοθαυμάστηκε για μία ακόμα φορά, φέρνοντας στις μνήμες των ακροατών του πως η κυβέρνησή του είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν προχώρησε σε μία ουσιαστική αποτίμηση της διαχείρισης της πανδημίας, κρατώντας επί της ουσίας τον «απολογισμό» για την προεκλογική περίοδο, όπως ομολόγησε λίγο παρακάτω.
«Τώρα πια αυτός ο κύκλος κλείνει, μπορούμε να κάνουμε πιστεύω έναν ψύχραιμο απολογισμό του τι κάναμε καλά, ποιες αδυναμίες επισημάναμε για να μπορέσουμε μαζί να το τονίσω και πάλι να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα» ανέφερε, μην αφήνοντας όμως περιθώρια για προσμονή μίας ουσιαστικής παράθεσης στοιχείων, αφού ουσιαστικά προανείγγειλε μία μεγάλη προεκλογική εκδήλωση, για την προώθηση της ατζέντας ιδιωτικοποίησης της Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν θέλω σήμερα να μιλήσω αναλυτικά για το πως οραματίζομαι την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα αποτελέσει κεντρική μου πολιτική προτεραιότητα, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευτούν για μια δεύτερη τετραετία» είπε ξεκάθαρα, πριν επιστρέψει στον αυτοθαυμασμό.
«Και πιστεύω ότι έχω κι εγώ αποκτήσει από την σχεδόν καθημερινή μου τριβή, από εκείνες τις μέρες της πανδημίας, μια πολύ καλύτερη κατανόηση για το τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να μπορούμε σε όλο το φάσμα της υγείας, ξεκινώντας από την πρόληψη και καταλήγοντας στη νοσοκομειακή θεραπεία, να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας που δεν θα γιατρεύουν μόνο το περιστατικό στο νοσοκομείο, όπως πολλές φορές πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά θα αντιμετωπίζουμε την Υγεία πολύ πιο ολιστικά. Καθόλη τη διάρκεια της ζωής του πολίτη, δίνοντας όπως τόνισα και πάλι, έμφαση στην πρόληψη και στην υγιεινή ζωή» περιέγραψε το «όραμά» του.
Για το τέλος κράτησε και δυο λόγια για τους υγειονομικούς, σημειώνοντας πως «καταλαβαίνω ότι θα βραβευτούν πολλές και πολλοί εργαζόμενες στο ΕΣΥ και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν την σεμνή τελετή θέλουμε να τιμήσουμε καθεμία και καθέναν ξεχωριστά. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάντα δύσκολο να επιλέξει κανείς κάποιους από τους πολλούς διακριθέντες. Και εκ των πραγμάτων αυτές οι επιλογές έχουν πάντα και ένα σχετικό στοιχείο υποκειμενικότητας».
«Θα ήθελα όμως πράγματι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ οι οποίοι έκαναν μια τεράστια υπέρβαση τα χρόνια της πανδημίας, να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα αυτών οι οποίοι βραβεύονται σήμερα. Γιατί πράγματι, μαζί και τονίζω το μαζί, καταφέραμε και πετύχαμε κάτι εξαιρετικό» είπε και θύμησε τα περίφημα… χειροκροτήματα που έδιναν οι πολίτες από τα μπαλκόνια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ κατέληξε με έναν ακόμα πιο αυτοθαυμασμό, αυτή τη φορά για την ίδια τη διαχείριση της πανδημίας.
«Δεν θα σταθώ στις στατιστικές. Θα πω μόνο ότι όπως κι αν μετρήσει κανείς την απόδοσή μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρέπει κανείς να λάβει πάντα υπόψη του το γεγονός ότι το ΕΣΥ έβγαινε από μία πολύ μεγάλη και παρατεταμένη κρίση υποχρηματοδότησης και τα καταφέραμε πολύ καλύτερα από ότι πολλοί θα πίστευαν. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλοι οι δείκτες της υπερβάλλουσας θνησιμότητας που όλοι οι ειδικοί δείχνουν ότι είναι οι πιο κατάλληλοι για να μετρήσουμε τελικά την απόδοση ενός ΕΣΥ όταν αντιμετωπίζει μια υγειονομική περιπέτεια όπως η πρόσφατη πανδημία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός πως πλήθος στοιχείων και μετρήσεων μαρτυρούν το αντίθετο.