Ρεσιτάλ λαϊκισμού και συκοφαντίας κατά ΟΑΕΔ και ανέργων από Μητσοτάκη

Ρεσιτάλ λαϊκισμού και συκοφαντίας κατά ΟΑΕΔ και ανέργων από Μητσοτάκη

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού την προσεχή Πρωτομαγιά να παραμένει ο σημαντικότερος «τίτλος» του πρωθυπουργού και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αποκαθηλώνει ΟΑΕΔ και δικαιώματα των ανέργων, συκοφαντώντας και περιπτωσιολογώντας κατά των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός εργασίας, κλείνοντας τα αυτιά στη σφοδρή κριτική αντιπολίτευσης και φορέων.

Ρεσιτάλ λαϊκισμού αλλά και χυδαιολογίας κατέθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά», επιλέγοντας από τη μία να αναφερθεί σε αποσπασματικά στοιχεία για την ανεργία, και από την άλλη, σε μεμονωμένες περιπτώσεις αναφορικά με τον ΟΑΕΔ, επιχειρώντας να σφυρηλατήσει το αφήγημα της λεηλασίας του.

Ο πρωθυπουργός ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να μιλήσει με τα χειρότερα λόγια για τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για τον οποίο ανακοίνωσε πως μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, βάλλοντας παράλληλα κατά δεκάδων χιλιάδων ανέργων.

«Οργανισμός γραφειοκρατικός, ελάχιστα οργανωμένος, συνειδητά ανοργάνωτος, ώστε να μην επιτρέπεται έλεγχος κονδυλίων και παροχών, δεν δηλώνει τίποτε άλλο παρά την εκτεταμένη μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, προνόμια όπως η δωρεάν μετακινήσεις, ο κοινωνικός τουρισμός, η μοριοδότηση για το δημόσιο. Αυτά τα προνόμια τα απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν τα δικαιούνται, σε βάρος των πραγματικών ανέργων» ήταν μία μόνο από τις αναφορές «αποκαθήλωσης» του ΟΑΕΔ, παρότι και ο ίδιος αναγνώρισε πως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.

Δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί, αφού έφτασε στο σημείο να αναφερθεί σε «μεμονωμένες εξωφρενικές περιπτώσεις δήθεν δικαιούχων, με εισοδήματα 100.000, 200.000 και 250.000 ευρώ, μένουν σε ακριβές περιοχές και είχαν ιδιότητα ανέργου για δέκα και πλέον χρόνια», πασχίζοντας να πυροδοτήσει τον αγαπημένο του κοινωνικό αυτοματισμό κατά των ανέργων, στο πλαίσιο τις ισοπέδωσης του σημερινού ΟΑΕΔ. Ακόμα χειρότερα, επέλεξε με τα ίδια αυτά επιχειρήματα να απαντήσει στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την με χυδαία ερωτήματα, πάντα κατά των σημερινών ανέργων.

«Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι πρόσωπα που έχουν εισοδήματα 100.000 ευρώ, στερώντας τους πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους; Υπερασπίζεστε πολίτες που η πολιτεία τους βρίσκει δουλειά και εκείνοι τις απορρίπτουν συνεχώς, καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν για να αποκτήσουν δεξιότητες;» ήταν μερικές από τις αναφορές του προς την αξιωματική αντιπολίτευση, μεμφόμενος πάντως τον απόντα Αλέξη Τσίπρα, που επέλεξε να μην εμφανιστεί στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υπεράσπιση του «κόφτη» ανέργων

«Η εκκαθάριση του μητρώου θα καθαρίσει το τοπίο, θα διαγραφούν όσοι δεν το δικαιολογεί η εισοδηματική τους εικόνα. Και όσοι επί τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις που έχουν βρεθεί ειδικά σε αυτούς. Κάτι που ισχύει σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς απασχόλησης» υποστήριξε σε ένα ακόμα κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού, προσθέτοντας πως «θέση δεν θα έχουν κα ιόσοι δεν δέχονται να πάρουν μέρος σε προτεινόμενη κατάρτιση. Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, όχι προς την πολιτεία, αλλά πρωτίστως στον εαυτόν τους» σημείωσε.

Η Κωνσταντίνα, ο Λουκάς και η Μαρίνα

Ο λαϊκισμός που επιστράτευσε για μία ακόμα φορά ο πρωθυπουργός εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα όταν αποφάσισε να αναφερθεί σε «μεμονωμένες περιπτώσεις» ανέργων που βρήκαν εργασία, επιχειρώντας να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό και προσιτό προφίλ.

«Έχω συναντήσει πολλούς άνεργους, ιδιαίτερα νέους, πολλούς που ζουν με τη βοήθεια των γονιών τους, άλλους που παρατείνουν τις σπουδές τους, αναβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη δύσκολη επιλογή να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, κάποιους που μάχονται στις διαδικασίες του παλιού οαεδ. και μερικούς που ισορροπούν ανάμεσα στην ντροπή και την παράιτηση» ανέφερε, με «προσωπικές» αναφορές στη συνέχεια σε πολίτες, παραθέτοντας περιπτώσεις με τα μικρά τους ονόματα.

«Γνώρισα την Κωνσταντίνα που προσελήφθη ήδη από μεγάλη εταιρεία μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ.Τον Μιχάλη που άνοιξε επιχείρηση μέσω ενίσχυσης ΕΣΠΑ. Τον Λουκά που βρήκε δουλειά λίγο πριν τη σύνταξη, αφού καταρτίστηκε από τον ΟΑΕΔ σε προγράμματα με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν του πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ίσως την πιο δύσκολη κατηγορία. Την 22χρονη Μαρίνα που θα κολλήσει το πρώτο της ένσημο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκη, που λίγο πριν αναφερόταν στο brain drain, υποστηρίζοντας πως έχει ανακοπεί αισθητά.

«Σε αρκετούς κλάδους εξειδικευμένους όπως τεχνολογίας έρευνας έχει γυρίσει σε brain gain, 500.000 νέοι απώλεια εγχώριας αγοράς ήταν μεγάλη πληγή, αυτό το πολύτιμο δυναμικό έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να πρωταγωνιστήσει και κίνητρα για όσους επιστρέφουν» υποστήριξε, χωρίς στοιχεία για την επιστροφή συγκεκριμένου πληθυσμού, παρότι υποστήριξε πως παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Microsoft, Cisco, Pfizer, Amazon και άλλοι επενδύουν σε Έλληνες εργαζόμενους, καταλήγοντας πως «σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο για ταλέντο η ελλάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια».

Και γενικόλογες υποσχέσεις για τη στέγη

Ένα ακόμα υψηλό χυδαιότητας, ήταν η επιλογή του πρωθυπουργού να εμπλέξει το γεγονός πως αλλάζει η δομή του ΟΑΕΔ για την ακίνητη περιουσία του με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτου ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας πως θα προχωρήσει στην αξιοποίησή της (ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ), ώστε να λυθεί το πρόβλημα της ακριβής στέγη.

«Το 37% των εργαζόμενων δίνει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για στέγη, ένας στους τρεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πρόβλημα φθηνότερης στέγης είναι ουσιαστικό, είναι η άλλη όψη αγοράς ακινήτων που ευημερεί με ενοίκια που ανεβαίνουν. Αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες για προσφορά πιο φθηνής στέγης, ειδικά για νέα ζευγάρια» ανέφερε, χωρίς ωστόσο κάτι παραπάνω, αφού κατέληξε πως «περισσότερα για αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε σε μία άλλη ευκαιρία».

Ετικέτες

Documento Newsletter