Η_x000D_
εθνικοφροσύνη και ο αντικομμουνισμός, εδώ και καιρό, φτιάχνουν φαιό κοστούμι με_x000D_
τα ίδια υλικά που άλλοτε βρίσκει κανείς στη Χρυσή Αυγή και άλλοτε ανακατεμένα_x000D_
σε παρεμβάσεις μεμονωμένων προσώπων ή πολιτικών φορέων που κινούνται κυρίως_x000D_
στον χώρο της Δεξιάς, αλλά ευκαιρίας δοθείσης και στο πεδίο της_x000D_
σοσιαλδημοκρατίας.
Το τελευταίο διάστημα και πιο έντονα, με αφορμή το συνέδριο της ΝΔ και την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά («Χαβιάρι και φαγοπότι με… Αρη Βελουχιώτη») με το «εμφυλιοπολεμικό» περιεχόμενο και τον σκληρό τόνο, επανέρχεται η συζήτηση για την αναβίωση του αντικομμουνισμού. Η αναβίωσή του σε όλη την Ευρώπη από καιρό έχει πιένες – σε σημείο να αποτελεί εδώ και χρόνια επίσημη πολιτική της ΕΕ, με εκδηλώσεις μάλιστα για την επιβολή «κυρίαρχης γραμμής» περί εξίσωσης του ναζισμού με τον σοσιαλισμό ενώ την ίδια ώρα κάποιες χώρες υλοποιούν αποφάσεις εξοβελισμού της κομμουνιστικής ιδεολογίας και όσων τη θυμίζουν.
Στην Ελλάδα η επένδυση του δημόσιου λόγου με ακροδεξιές κορόνες και αντικομμουνιστική ρητορική υπήρξε εντεινόμενη τα χρόνια των μνημονίων με φορείς όχι μόνο τον χρυσαυγίτικο τραμπουκισμό αλλά και την εγκολπωμένη σε κυριλέ «γαλάζιο» σχήμα κομματική ακροδεξιά έκφραση. Από τον Θεόδωρο Πάγκαλο που έστελνε και στέλνει στο πυρ το εξώτερον οτιδήποτε αριστερό έως το «γαλάζιο» ντουέτο Βορίδη – Γεωργιάδη, η ανάδυση της ακροδεξιάς ατζέντας στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψε σε ένα ήδη από καιρό ποτισμένο με αντικομμουνιστικά συστατικά έδαφος.
Η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπαράθεση του νεόκοπου διπολισμού σε συνδυασμό με την καπιταλιστική κρίση έδωσαν το έναυσμα να επανακάμψει η λογική του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και να υπάρξει σκηνικό σύγκρουσης πολιτικών σχεδίων. Ομως η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δίνοντας στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ «κομμουνιστικούς» προσδιορισμούς πολιτικής ταυτότητας που δεν έχει, ξέρει ότι βρίσκει την ευκαιρία ιδεολογικής προπαγάνδας. Βρίσκει τον τρόπο να επιτίθεται ουσιαστικά τόσο στη μάχη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και την κάλυψη των αναγκών τους όσο και στην κομμουνιστική κοσμοθεωρία όχι μόνο στην υπαρκτή πρώτη απόπειρα εφαρμογής της, αλλά και ως όραμα για το μέλλον.
Τα social media χρησιμοποιούνται για αντικομμουνιστική προπαγάνδα όχι μόνο από τα τρολ των χρυσαυγιτών ή από καλυμμένους φασίστες αλλά και από στελέχη ή μέλη της ΝΔ και από συμπαθούντες της συντηρητικής παράταξης. Μάλιστα, ορισμένοι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί με τη… βούλα «χορεύουν» διαδικτυακά με αναρτήσεις βουτηγμένες στο αίμα του παρελθόντος, προβάλλοντας αλλοτινές εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Μάλιστα, ενίοτε παραλληλίζουν με «γαλάζια μελωδία» τους ήχους από το κλείδωμα των λουκέτων στις φυλακές των εξοριών και ενίοτε από τα χτυπήματα βασανιστών στα κορμιά κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών.
Στην κορυφή των «μαύρων» σχολίων είναι οι ακροδεξιές αναρτήσεις μέσω Twitter από τον Χρήστο Σκαλούμπακα. Πέραν των φωτογραφιών με την κάρτα μέλους της ΝΔ ανά χείρας, θυμίζει σε κάθε ευκαιρία την περηφάνια του για «την καλή δουλειά που έκανε» ο πατέρας του – το ανέφερε μεταξύ άλλων πρόσφατα με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη. Γιος του διοικητή τάγματος στη Μακρόνησο την περίοδο 19471948 Παναγιώτη Σκαλούμπακα,ο οποίος είναι γνωστός στην ιστορία των πέτρινων χρόνων στα ξερονήσια ως αρχιβασανιστής. Μιλά συνεχώς για «μαρξιστικά απόβλητα» και παραληρεί συνοδοιπορώντας με τους Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη, χωρίς να κρύβει τη συμπάθειά του στους κασιδιάρηδες – όποτε βρίσκει ευκαιρία αναπαραγάγει δηλώσεις. Τον Ιούλιο του 2016 καλούσε τον κόσμο να δει τι γίνεται στην Τουρκία και πρόσθετε: «γι’ αυτό όπου βρίσκετε κομμουνιστή …ξύλο ανελέητο! Η “θρησκεία” τους είναι ακόμη χειρότερη του Ισλαμισμού…». Σε άλλο σχόλιο επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και σε συριζαίους έγραφε: «ξύλο ατέλειωτο και μετά μόνιμη εγκατάσταση στη γυαρο καθίκια του μαρξισμού, ψεύτες και λωποδύτες…».
Ρατσισμός και μισανθρωπία
Τον Αύγουστο του 2018 το Παρατηρητήριο για τον Ρατσισμό με αφορμή ότι εμπόδισαν μετανάστη να εισέλθει σε παραλιακό χώρο στη Λέσβο κατέγραψε το tweet του Σκαλούμπακα που έγραφε: «Καλή αρχή! Η Ιταλία ειναι ο οδηγός μας… αλλα στο πιο σκληρό… έν αναγκει και πνίξιμο στα νερά του Αιγαίου…». Μάλιστα, η μισανθρωπία «ξαναχτύπησε» όταν η ειδησεογραφία μιλούσε για τον θάνατο του 44χρονου υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα του Αιγαίου» γιατί έσωσε πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Σκαλούμπακας σχολίαζε τον περασμένο Οκτώβριο: «Ημασταν περήφανοι σε μια χώρα ηρώων που κατατροπώναμε τους εχθρούς μας! Σήμερα είμαστε περήφανοι για “ήρωες” που διασώζουν τους λαθροεισβολείς της!!! Αισχος!!!». Πρόσφατα η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελενα Ακρίτα δεν δίστασε να ζητήσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης κατά «εμετικών tweets» του …
Ολα πάνε μαζί: αντικομμουνισμός, φασιστικές αντιλήψεις, ρατσισμός, μισανθρωπία. Γι’ αυτό συμβαίνει ενίοτε ο ένας να κόβει κι ο άλλος να ράβει, όπως στην περίπτωση της στήριξης κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών σε κάποια σχολεία, όταν «συναντήθηκαν» η ΔΑΚΕ μιας εκ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και χρυσαυγίτης βουλευτής σε μια φράση: «Οταν στις καταλήψεις βλέπεις σαρανταπεντάρηδες μουσάτους καραφλοκοτσίδες με ταγάρια να ηγούνται, τότε έχεις ένα αυθόρμητο προοδευτικό μαθητικό κίνημα. Οταν όμως βλέπεις μαθητούδια μ’ ελληνικές σημαίες, τότε έχεις υποκινούμενες διαμαρτυρίες σκοτεινών δυνάμεων». Ομως το ζήτημα ήταν ότι σε σχολεία γράφτηκαν φασιστικά συνθήματα όπως «Η δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία».
Πρόσφατα σημειώθηκε ένα θλιβερό κρούσμα «μαύρου» γκράφιτι σε στρατόπεδο μηχανοκίνητου τάγματος εθνοφυλακής στον Μανταμάδο της Λέσβου όπου σε τοίχο είχε γραφεί η φράση του χιτλερικού στρατάρχη Εριχ φον Mάνσταϊν: «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους». Ο φαντάρος που βγήκε σε αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «σύνθημα» πήρε μετάθεση για Αθήνα και το ερώτημα παραμένει – εκφράστηκε σε ερώτηση στη Βουλή (ΚΚΕ) προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας: «Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;».
Η «σοβιετική δημοκρατία» του ΣΥΡΙΖΑ!
Η λογική της ιδεολογικής επίθεσης κατά της Αριστεράς κυριαρχεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ενώ η σκληρή αντικομμουνιστική γλώσσα χρησιμοποιείται από ένα τμήμα των στελεχών της και μάλιστα προβεβλημένων. Τον περασμένο Αύγουστο προκάλεσε σάλο η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη στο ραδιόφωνο 24/7 περί ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της». Κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς «για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές». Βέβαια, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επισήμανε ότι τα περί ελαττωματικών ιδεών της Αριστεράς «τα έλεγαν και οι ναζί», τον Μ. Βορίδη υπερασπίστηκε δημόσια ο Αδ. Γεωργιάδης.
Πάντως οι φορτισμένες με αντικομμουνιστικό μένος δηλώσεις Βορίδη είναι συνήθεις. Τον Ιανουάριο του 2015, σε προεκλογική εκδήλωση στον Ασπρόπυργο, είχε προκαλέσει ανατριχίλα με αναφορές όπως: «Η δικιά μας η γενιά δεν θα παραδώσει τη χώρα στην Αριστερά. Ο,τι υπερασπίστηκαν οι παππούδες μας γενναία με τα όπλα θα το υπερασπιστούμε εμείς με την ψήφο μας την Κυριακή» είχε πει. Μάλιστα είχε προσθέσει τότε για να είναι πιο… καθαρό το μήνυμα: «Το νόημα της αντιπαράθεσης την επόμενη Κυριακή, το νόημα των εκλογών, δεν θέλω να ξεγελιέστε, δεν διαλέγετε ούτε ένα κόμμα ούτε διαλέγετε ένα οικονομικό πρόγραμμα. Η επόμενη Κυριακή είναι μια τεράστια ιδεολογική σύγκρουση. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της ελευθερίας και της πατρίδας, ανάμεσα στις αξίες της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας που εκπροσωπούμε εμείς και στον ισοπεδωτισμό που εκπροσωπεί η Αριστερά. Δεν θα νικήσει η Αριστερά την επόμενη Κυριακή».
Τρία χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, η ειδησεογραφία με επίκεντρο συζήτηση στη Βουλή για τον «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποτύπωνε ως «αντικομμουνιστικό ντελίριο» τις παρεμβάσεις στο κοινοβούλιο από τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδη, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα. Ο Μ. Βορίδης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα μεταξύ άλλων για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών σημειώνοντας: «Αυτή είναι η αντίληψή σας. Κακά τα ψέματα. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Ολοι έχετε κομμουνιστικό παρελθόν. Αυτή την αντίληψη έχετε υπηρετήσει. Αυτό πιστεύετε. Αυτό σκέφτεστε. Αυτό είναι που έχει μέσα η καρδιά σας. Αρα, τώρα γιατί να πούμε ότι δεν είναι έτσι;». Καπάκι ήρθε η θεωρία περί ακραίων σχηματισμών από τον Αδ. Γεωργιάδη. Για να επαναφέρει στην… αντικομμουνιστική ουσία τη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας λέγοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Παραλάβατε μια δημοκρατία φιλελεύθερη και προσπαθείτε να την κάνετε σοβιετική. Ε, αυτό δεν θα σας το επιτρέψει κανένας!». Για μια ακόμη φορά αποδίδονται στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει, κάτι που πολλές φορές έχει επισημάνει το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται στην τακτική που στόχο έχει το λαϊκό κίνημα, ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές εγκλωβισμού του λαού στα νέα δίπολα της αστικής διαχείρισης και τη συσκότιση της στρατηγικής σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.
«Οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες»
Βέβαια, οι σφοδρότερες αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ είχαν προκληθεί πριν από δύο χρόνια, ύστερα από ανεκδιήγητες δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη στη Χίο, όταν αναφέρθηκε σε άλλες χώρες όπου «όταν πεις ότι είσαι κομμουνιστής σε βάζουν φυλακή» σε αντίστιξη με την Ελλάδα. Τις ανασκεύασε αργότερα, μιλώντας περί παρανόησης των λεγομένων του. Είχε πει τότε, στις 25 Οκτωβρίου του 2016: «Εγώ ήμουν πάντα από αυτούς που έλεγαν ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες». Σημείωνε ότι πουθενά στον κόσμο η κομμουνιστική Αριστερά «δεν έχει ταιριάξει με τη δημοκρατία». Και συμπλήρωνε ότι «αν πας στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Λετονία, στην Εσθονία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Πολωνία και πεις “είμαι κομμουνιστής” σε βάζουν φυλακή. Δεν μπορείς να το πεις. Με το που το λες είσαι φυλακή. Στην Ελλάδα μόνο αν είσαι αριστερός είσαι καλός»… Οι ανακοινώσεις καταδίκης έπεσαν βροχή – ακόμη και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την τοποθέτηση Γεωργιάδη.
Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν είχε περάσει απαρατήρητο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν (10 Οκτωβρίου 2016) σε συζήτηση στο κοινοβούλιο είχε εκτοξεύσει αντικομμουνιστικά πυρά λέγοντας ότι «η χώρα δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία. Τη λύσαμε αυτή την εκκρεμότητα ιστορικά»… Σαν έτοιμος από καιρό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέσυρε τη φράση από το εμφυλιοπολεμικό δισάκι για να σχολιάσει τότε αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η Δικαιοσύνη όταν παίρνει αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σφυγμό της κοινωνίας. «Δεν καταλάβατε τι είπατε. Ισως ο Ρουσσώ και η διάκριση των εξουσιών να σας είναι ξένη, αλλά αυτή η χώρα δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία, δεν θα έχουμε λαϊκά δικαστήρια, τη λύσαμε αυτή την εκκρεμότητα» είπε. Το θέμα του Ρουσσώ και του Μοντεσκιέ «έπαιξε» τότε ειδησεογραφικά περισσότερο… Ηταν την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε ανακοινώσεις κατά της βουλευτή της ΝΔ Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου με αφορμή «ρατσιστικές αναφορές» της σε εκπομπή της ΕΡΤ. Το κυβερνών κόμμα την κατηγορούσε ότι μίλησε για πρακτικές της κυβέρνησης που θυμίζουν «παρακράτος» και έκανε παραλληλισμούς με την εποχή του Χίτλερ και την εξόντωση των Εβραίων.
Πάντως πρόσφατα πολλοί εξεπλάγησαν από την ανάλυση περί ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ιδιαίτερα για την κυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Νews 24/7 στις αρχές Σεπτεμβρίου είπε: «Δεν θεωρώ τον Ορμπάν ακροδεξιό». Εξήγησε ότι κατά την άποψή του «έχει κάποιες ακραίες απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά δεν είναι όλες οι πολιτικές του ακραίες. Δεν πρέπει να τον χαρίσουμε στην άκρα Δεξιά».