Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ελληνικό τάνκερ έχει δεσμευτεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, στα πλαίσια της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν. Διεθνή μέσα, αλλά και πληροφορίες του documentonews.gr αναφέρουν ότι το St Nikolas μετά την επιβίβαση ένστολων ενόπλων και την κατάληψη του κατευθύνθηκε σε λιμάνι του Ιράν για να ξεφορτώσει το πετρέλαιο που κουβαλάει.
Δείτε επίσης: Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν με το τάνκερ ελληνικών συμφερόντων: Ελπίδες για λήξη της ομηρίας μόλις ξεφορτώσει
Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το ρεσάλτο, αλλά και τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπόθεση αυτή είναι μάλλον η προσπάθεια της Τεχεράνης για αντίποινα στην δέσμευση του ίδιου πλοίου πέρσι (τότε ονομαζόταν Suez Rajan) από τις ΗΠΑ στα πλαίσια της προσπάθειας επιβολής κυρώσεων. Τότε το Suez Rajan μετέφερε περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού και επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα
Η κίνηση αυτή εάν επιβεβαιωθεί ότι προέρχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για ένα εκ νέου ξέσπασμα της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν για τους δρόμους του πετρελαίου και την πολιτική επιρροή στην περιοχή, αλλά αποτελεί στην ουσία ένα νέο μέτωπο στην σύγκρουση που μαίνεται στην Μέση Ανατολή με αφορμή το μακελειό στην Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αλλά υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Μια άμεση ιρανική συμμετοχή σε κινήσεις που δημιουργούν ανασφάλεια στους εμπορικούς δρόμους που διατέμνουν την Μέση Ανατολή, ενισχύει τους φόβους για οικονομικές πιέσεις παγκοσμίως και «χτίζει» πάνω στην ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα όπου έχει σπεύσει διεθνής συνασπισμός υπό της ΗΠΑ για να αποτρέψει την πίεση στη ναυσιπλοϊα και το εμπόριο που ασκούν οι συνεχείς και κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.
Διαβάστε επίσης:
Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αγνοεί το «πόρισμα Γεραπετρίτη» ο Χατζηδάκης