Ρεσάλτο από τη ΝΔ στον δημόσιο τομέα

Ρεσάλτο από τη ΝΔ στον δημόσιο τομέα

Ετοιμάζονται να διορίσουν δεκατρείς υπηρεσιακούς γραμματείς προκειμένου να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στο κράτος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θεσμοθετεί κάθε μέρα για να δέσει στο άρμα της την κεντρική αλλά και την τοπική διοίκηση, αναδιατάσσει αυτήν τη φορά το προσωπικό στα υψηλά υπαλληλικά δώματα ελέγχοντας τον μηχανισμό επιλογής του. Το… μαγείρεμα με τα νέα κριτήρια για την επιλογή επικεφαλής γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων στον δημόσιο τομέα προκαλεί τριγμούς – εσωκομματικούς στο «γαλάζιο» πεδίο και διοικητικούς στη δομή των δημόσιων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η μοριοδότηση για διευθυντές και γενικούς διευθυντές στον δημόσιο τομέα θα δίνει περισσότερους… πόντους κυρίως σε όσους έχουν μεγάλη προϋπηρεσία, πάνω από δέκα χρόνια, και μακρά εμπειρία σε θέση προϊσταμένου. Παράλληλα όμως τέθηκε ένα πρόσθετο δεδομένο που ενδεχομένως να «εκτοπίσει» ένα τμήμα από τις… παλιές (και όχι μόνο) καραβάνες. Αυτό προκαλεί γκρίνιες. Τι έχει συμβεί; Σε αντίθεση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έδινε αυξημένη μοριοδότηση στα τυπικά προσόντα (σπουδές, μεταπτυχιακούς τίτλους, διδακτορικά κ.λπ.), τώρα ο χρόνος προϋπηρεσίας θα παίξει τον πιο μεγάλο ρόλο στη μοριοδότηση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως ευνοούνται οι παλαιοί προϊστάμενοι. Ομως η προωθούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, «πριονίζει» τη μοριοδότηση του χρόνου προϋπηρεσίας που απέκτησαν όσοι ανέλαβαν θέσεις γενικού διευθυντή ή διευθυντή με «αναπλήρωση/τοποθέτηση», χωρίς δηλαδή να περάσουν από διαδικασία κρίσης από τα αρμόδια συμβούλια επιλογής. Εκτός των άλλων, με συνδυασμό κριτηρίων ανοίγει ο χώρος για να διεκδικήσουν με αξιώσεις θέσεις και νεότεροι προσοντούχοι, περιλαμβανομένων και πουλέν της νέας διακυβέρνησης. Ο κόφτης σε όσους κατά καιρούς τοποθετήθηκαν απευθείας, με υπουργικές αποφάσεις, έχει… παρενέργειες. Ηδη στους διαδρόμους των υπουργείων υπάρχει γκρίνια ενόψει της προώθησης της νέας ρύθμισης. Πολλοί προβάλλουν ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν προκήρυξαν θέσεις και όχι των υπαλλήλων που τις ανέλαβαν, όταν ιδίως κατά τη μνημονιακή περίοδο οδηγήθηκαν στην έξοδο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων και προϊσταμένων.

Μπούμερανγκ

Δεν λείπουν και οι προβληματισμοί «γαλάζιων» παραγόντων που θεωρούν ότι το ενδεχόμενο να έχει μειωμένη βαρύτητα στη μοριοδότηση ο χρόνος που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Κι αυτό με δεδομένο ότι το ζήτημα των «αναπληρώσεων» σε θέσεις ευθύνης αφορά στελέχη που ανελίχθηκαν μετά το 2011 και μέχρι το 2015. Μάλιστα θυμίζουν ότι η τοποθέτηση γενικών διευθυντών και διευθυντών είχε την τιμητική της επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο (τότε) υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οπως σημειώνει στο Documento κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης, «η ΝΔ αυτοαναιρείται εφόσον επιλέξει να βάλει κόφτη, καθώς επί διακυβέρνησής της επελέγη να μη γίνουν κρίσεις στελεχών αλλά να τοποθετηθούν προϊστάμενοι τους οποίους τώρα έρχεται και τους τιμωρεί»… Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν υπέρμαχοι του περιορισμού, με τη λογική ότι εφόσον δοθεί ισχυρή ώθηση στη μοριοδότηση του χρόνου προϋπηρεσίας θα είναι άδικο να υπερκεράσουν άλλους οι παλαιοί που εξασφάλισαν έτη προϋπηρεσίας σε θέσεις ευθύνης με… απευθείας ανάθεση. Με αυτή την άποψη συντάσσονται και συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ. Η ηγεσία της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο έθεσε εν γένει το θέμα των αλλαγών «στον τρόπο επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης», ενώ απέρριψε προτάσεις για αύξηση του ποσοστού της συνέντευξης στο 40%.

«Αντίδωρο»

Πάντως το υπουργείο ανεβάζει στροφές στο ζήτημα της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας να αντιμετωπίσει και τις μνημονιακές ρήτρες για τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση. Το ζήτημα απασχολεί τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς σημαντικό στοιχείο της αξιολόγησής τους για το δημόσιο είναι η πορεία των δεσμεύσεων για αποκομματικοποίηση (αποπολιτικοποίηση) της δημόσιας διοίκησης. Την περασμένη Τετάρτη έγινε συνάντηση εμπειρογνωμόνων από θεσμούς και ελληνική πλευρά. Η ρύθμιση για την επιλογή προϊσταμένων φτάνει ολοταχώς και ζητείται «αντίδωρο» προς τους θεσμούς για τις καθυστερήσεις όχι με όρους πελατοκρατίας.

Η συγκρότηση των συλλογικών οργάνων για την επιλογή προϊσταμένων επιταχύνθηκε πρόσφατα, ουσιαστικά με αναδιάταξη προσώπων στα συμβούλια επιλογής, ώστε να μην έχουν το πάνω χέρι… αντικυβερνητικοί. Τώρα δεν μένει άλλο περιθώριο κωλυσιεργίας στην κυβέρνηση και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και οι εκκρεμείς περιπτώσεις τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης να προχωρήσουν με τη νέα ρύθμιση.

Η κυνική εικόνα της «γαλάζιας» εφόδου στη δημόσια διοίκηση συμπληρώνεται με την προκήρυξη για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, οι οποίοι θα είναι δεκατρείς σε όλο το δημόσιο –ένας σε 13 από τα 18 υπουργεία– και θα βρίσκονται πάνω από τους γενικούς διευθυντές. Ηδη οι υποψηφιότητες εξετάζονται από το ΑΣΕΠ. Για την τελική κρίση καθοριστικό ρόλο παίζει –ως συνήθως– η συνέντευξη… Σε επόμενη φάση αναμένονται και αλλαγές στο ΑΣΕΠ με τροποποιήσεις στον νόμο Πεπονή, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών διατείνεται ότι θα είναι τεχνικού χαρακτήρα για επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter