Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Ανησυχία για την πιθανή καταδίκη γαλλο-καναδού δημοσιογράφου

Η δημοσιογραφική οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος Ρομέν Σοβέ, που καλείται να παρουσιαστεί σε δίκη την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου. Ο Σοβέ είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», καθώς λέγεται ότι διέδωσε ότι υπάρχει βόμβα σε αεροπλάνο που μετέφερε Καναδούς πολίτες από το Ισραήλ στην Αθήνα.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) αναφέρουν ότι ο ανεξάρτητος ρεπόρτερ του Radio Canada, του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού BFMTV και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Courrier des Balkans, ο Σοβέ αντιμετωπίζει πιθανή ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή με την κατηγορία της «διάδοσης ψευδών πληροφοριών» σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ελληνικός Ποινικός Κώδικας. Ο επικεφαλής της RSF για τα Βαλκάνια, Πάβολ Σάλαϊ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να αναγνωρίσουν την «αδυναμία των αποδεικτικών στοιχείων», ενώ καλεί «το ελληνικό δικαστικό σύστημα να επιδείξει ανεξαρτησία και αμεροληψία».

Τι έκανε

Όταν ο Σοβέ πήγε στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου για να καλύψει την άφιξη μιας καναδικής πτήσης που μετέφερε Καναδούς πολίτες από το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, συνελήφθη επειδή φέρεται να είπε ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Κρατήθηκε υπό αστυνομική κράτηση για 24 ώρες. Στη συνέχεια, με μόνη βάση αστυνομικές πηγές, αναφέρθηκε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης ότι ο δημοσιογράφος «ήθελε να δοκιμάσει τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου» .
Ωστόσο, η κατηγορία σε βάρος του δημοσιογράφου φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρία ενός υπαλλήλου στο αεροδρόμιο. Ο Σοβέ εξήγησε στην RSF ότι έμαθε από την αστυνομία ότι τον είχε κατηγορήσει ότι είχε πει ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι απλώς προσπαθούσε να μάθει από αυτήν πότε ακριβώς επρόκειτο να φτάσει το αεροπλάνο. Είχε άδεια από το γραφείο Τύπου του αεροδρομίου που του επέτρεπε να κινηματογραφεί στο αεροδρόμιο.

Χωρίς επαλήθευση

Μόλις μία ώρα μετά τη σύλληψη του Ρομέν Σοβέ, η αστυνομία είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι «ένας δημοσιογράφος ομολόγησε ότι ήθελε να δοκιμάσει τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου» . Φιλοκυβερνητικό μέσο δημοσίευσε το πρώτο άρθρο με βάση τον ισχυρισμό της αστυνομίας, χωρίς καμία επαλήθευση. Στη συνέχεια, η ιστορία έγινε viral στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τόσο σε ελληνικά όσο και σε αγγλόφωνα.

Κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία, ο δημοσιογράφος κλήθηκε να κατονομάσει την πηγή που του είπε τον αριθμό της πτήσης που προερχόταν από το Ισραήλ, αν και αυτή η πληροφορία είχε δημοσιευτεί στα καναδικά μέσα ενημέρωσης και ήταν διαθέσιμη στο FlightRadar24, μια ζωντανή εφαρμογή παρακολούθησης πτήσης.

Όταν ρωτήθηκε από την RSF σχετικά με τα στοιχεία εναντίον του Σοβέ, το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απλώς απάντησε ότι η σύλληψή του ήταν «το αποτέλεσμα ειδικών ανακριτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου (ανάλυση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας), που κατέστησαν δυνατή την ταυτοποίησή του» .
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 107η θέση από 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του RSF για το 2023 – τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.