Ρέντης: Συγγενείς καταγγέλλουν αυθαιρεσίες αστυνομικών σε βάρος προσαχθέντων παιδιών

Ρέντης: Συγγενείς καταγγέλλουν αυθαιρεσίες αστυνομικών σε βάρος προσαχθέντων παιδιών

Καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα για ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και ξυλοφόρτωμα ανήλικων παιδιών μέσα και έξω στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη».

Το βράδυ της Πέμπτης (7/12) 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να παλεύει για τη ζωή του. Καταδικάζοντας απερίφραστα την ωμή βία, θύμα της οποίας έπεσε ο νεαρός αστυνομικός, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην άνευ λόγου αστυνομική βία που άσκησαν δυνάμεις των ΜΑΤ σε ανήλικα χτυπώντας τα και εξευτελίζοντάς τα. Η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, θεωρώντας τα ικανά να αποτρέψουν τα επεισόδια που γίνονται έξω από τα γήπεδα.

Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος δυνάμεων των ΜΑΤ

Το documentonews.gr δημοσιεύει μία πολύ σοβαρή καταγγελία αναφορικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή του Ρέντη, στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη». Η Δέσποινα Κρόκου, μητέρα ενός 18χρονου αγοριού που έκανε το «λάθος» να πάει εκείνο το βράδυ να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα και έπεσε θύμα ωμής αστυνομικής βίας, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τί πέρασε ο γιος της στα χέρια δυνάμεων των ΜΑΤ αλλά και τι βίωσαν άλλοι γονείς που αγωνιούσαν για την τύχη των παιδιών τους. Μάλιστα η ίδια πρόκειται να προσφύγει στην δικαιοσύνη και ήδη έχει πάρει νομική συμβουλή για το πώς πρέπει να κινηθεί από εδώ και πέρα.

«Ο γιος μου ήταν στο γήπεδο και ήταν ένα από τα άτομα που προσήχθησαν από την αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η εικόνα του δεν συνάδει με αυτή του χούλιγκαν, ίσως για αυτό η εμπειρία του ήταν και λιγότερο τραυματική απ’ ότι ήταν για άλλα παιδιά» αναφέρει αρχικά.

Η μητέρα του όπως καταγγέλλει στο documentonews.gr ενημερώθηκε από το γιο της, όσο ο ίδιος βρισκόταν μέσα στο γήπεδο, πως επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, εκτός όμως γηπέδου. Η συμβουλή που του δόθηκε από τους γονείς του ήταν να μείνει μέσα στο γήπεδο για να παραμείνει ασφαλής.

Για ομηρία παιδιών και απαγωγή ανηλίκων κάνει λόγο η κα Κρόκου και ξεσπά: «Πήγε καθημερινή να δει ένα αγώνα, φοιτητής στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού είναι» αναδεικνύοντας την αγανάκτηση που νιώθει για όσα βίωσε ο γιος της.

«Καταγγέλλω την αστυνομική βία, δεν με ενόχλησε η προσαγωγή δεδομένου πως πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων» δηλώνει εμφατικά η κα Κρόκου.

«Του βγάλανε τη μπλούζα και άρχισαν να τον χτυπάνε με τα κλομπ»

«Μπροστά στα μάτια του γιου μου και του άντρα μου ένα παιδί, ζήτημα να ήταν 16 χρονών προσπάθησε να ξεφύγει μέσα από τα κάγκελα. Τον πιάσανε 4-5 αστυνομικοί των ΜΑΤ, του βγάλανε τη μπλούζα και άρχισαν να τον χτυπάνε με τα κλομπ. Ήθελαν να σιγουρευτούν πως ούτε το ύφασμα δεν θα τον προστατεύσει» εξηγεί περιγράφοντας το σκηνικό που διαδραματίστηκε έξω από το γήπεδο και συνεχίζει λέγοντας πως «πάνω στον ξυλοδαρμό έχασε το τσαντάκι του. Δεν τον άφησαν να πάει να το βρει. Από το πολύ ξύλο δεν αισθάνθηκε καλά, τον κορόιδευαν και του έλεγαν πως ήταν μεθυσμένος».

Ακόμη θυμάται από τις περιγραφές του γιου της αλλά και από όσα είδε η ίδια πως «όντας ακόμα μέσα στο γήπεδο, τους πέταγαν καπνογόνα και δεν τους άφηναν να βγουν. Έξω από το γήπεδο άρχισαν να τους απειλούν ακόμα και να μην κάθονται».

Την ώρα που τους βάζανε στις κλούβες τους δείρανε όλους. Φυσικά δέχονταν και ρατσιστικά σχόλια. Στην κλούβα που ήταν ο γιος μου ήταν 11 άτομα, οι τελευταίοι. Μπαίνει ένας αστυνομικός μετράει και λέει «11 αλβανόφατσες». Το μενού είχε φυσικά βρισιές και υποτιμήσεις. «Θες και άιφον ρε αλβανόφατσα» είπαν στον γιο μου.

Ένα άλλο παιδί, όπως της εξομολογήθηκε ο γιος της, «το σάπισαν στο ξύλο. Έφαγε γονατιές στο στομάχι, μπουνιές και κατέληξε από τα πολλά χτυπήματα να κάνει εμετό».

Σοκάρουν τα όσα περιγράφει η Δέσποινα Κρόκου για την ωμή αστυνομική βία με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα εκατοντάδες παιδιά εκείνο το βράδυ. «Βγαίνοντας τους πίεζαν τα κεφάλια ώστε να είναι χαμηλά. Κάποια στιγμή τον ρώτησαν (τον γιο της) πόσο χρονών είναι. Μόλις απάντησε πως είναι 18 του είπαν «θα έπρεπε να είσαι 2 χρόνια μεγαλύτερος να σου πω εγώ τι σημαίνει ζωή».

«Ένα παιδί το βγάζανε οι γονείς του υποβασταζόμενο»

Ίδια κατάσταση και έξω από το Μεταγωγών. «Τα παιδιά καθώς βγαίνανε από το Μεταγωγών μας έκαναν μια χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι ότι τις φάγανε. Ένα παιδί το βγάζανε οι γονείς του υποβασταζόμενο. Έτσι όπως έγινε η προσαγωγή θύμιζε τα μπλόκα της κατοχής. Το σκεπτικό ήταν πως χτυπήθηκε ένας δικός μας άρα θα σας τσακίσουμε ανελέητα» λέει σχετικά με την συμπεριφορά των δυνάμεων των ΜΑΤ.

«Μέσα στο Μεταγωγών τους άφησαν χωρίς νερό, φαγητό και τουαλέτα μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Δεν επιτρεπόταν η επικοινωνία ούτε με τους δικηγόρους τους, με την πρόφαση πως είναι εισαγγελική εντολή. Οι γονείς δεν γνώριζαν καν αν τα παιδιά τους ήταν μέσα..ρωτούσαν αλλά κανείς δεν έδινε απαντήσεις» σημειώνει η κα. Κρόκου μεταφέροντας την αγωνία που έζησαν τόσες οικογένειες εκείνες τις ημέρες.

Στο απόγειο της βίας, όπως με τα μάτια τους είδαν απορημένοι οι γονείς που βρίσκονταν στο σημείο, μερικοί από τους ένστολους είχαν βγάλει τα κινητά τους και τραβούσαν βίντεο όσους ξυλοφόρτωναν τα παιδιά.

Ένας πατέρας ρώτησε τον αστυνομικό αν ευχαριστήθηκε που έδειρε το γιο του και εκείνος απάντησε εμφατικά λέγοντας «τώρα πάω να συνεχίσω» την ώρα που οι γονείς ξεροστάλιαζαν για ώρες έξω από το Μεταγωγών ώστε να μάθουν πώς είναι τα παιδιά τους. Η απάντηση ενός εκ των αστυνομικών ήταν να κατεβάσει το φουλ φέις και να φτύσει τους γονείς που αγωνιούσαν πού είναι τα παιδιά τους.

«Δεν άφησαν διαβητικό παιδί να πάρει την ινσουλίνη του»

Οι τραγικές περιγραφές δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την κα. Κρόκου ανάμεσα στους προσαχθέντες υπήρχε ένα κωφάλαλο παιδί. Η δασκάλα του μετέβη στο σημείο αλλά δεν της επετράπη να μπει για να βοηθήσει το παιδί στην επικοινωνία. Ακόμη ένα άλλο παιδί με νοητική στέρηση βρισκόταν μεταξύ των εκατοντάδων παιδιών στο Μεταγωγών. Οι γονείς του προσπάθησαν να δώσουν στους αστυνομικούς το χαρτί με το οποίο θα πιστοποιούνταν η αναπηρία, εκείνοι όμως δεν δέχτηκαν καν να το διαβάσουν. Τέλος, στον χώρο βρισκόταν και παιδί το οποίο έπασχε από διαβήτη και χρειαζόταν να έχει μαζί του την ένεση ινσουλίνης, δεδομένου πως βρισκόταν υπό κράτηση για πολλές ώρες, μέχρι και νωρίς το βράδυ της επόμενης ημέρας.

Διαβάστε επίσης: Ρέντης: Ανοίγει το «κάδρο» των ερευνών – Τι εκτιμούν οι Αρχές για τους «ενορχηστρωτές» των επεισοδίων (Video)

Ρέντης: «Δεν ήξερα να χρησιμοποιώ φωτοβολίδα» – Τι υποστήριξε στην απολογία του ο 18χρονος (Video)

Documento Newsletter