Η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής την οποία μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλες Περιφέρειες, καθώς «ανοίξαμε το δρόμο για τέτοιου είδους παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου», υπογραμμίζει η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες ώρες μετά την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου Αττικής να στηρίξει με 40,6 εκατομμύρια ευρώ τα 31 νοσοκομεία της Αττικής για αγορά υλικοτεχνικής υποδομής.
Με αφορμή τις «αντιξοότητες» που χρειάστηκε να υπερβεί η Περιφερειακή Αρχή για να υλοποιήσει την παραπάνω επιλογή της καθώς και πολλές ανάλογες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά, η κ. Δούρου χαρακτηρίζει αναγκαιότητα τη ριζική αλλαγή του Καλλικρατικού πλαισίου προκειμένου οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά καθώς «βρίσκονται κοντύτερα στα προβλήματα των πολιτών, τα γνωρίζουν καλύτερα και μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικότερα». «Χρειαζόμαστε δηλαδή τα κατάλληλα εργαλεία, για να αποφύγουμε γραφειοκρατίες, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, να υπάρχει σαφής εικόνα του τι κάνει η Περιφέρεια, τι ο Δήμος, τι το Υπουργείο. Αυτές τις ασάφειες τίς υφίστανται σε βάρος τους καθημερινά οι πολίτες».
Η περιφερειάρχης κάνει ενδεικτικό απολογισμό τού μέχρι σήμερα έργου της Περιφέρειας Αττικής στο κοινωνικό πεδίο και παράλληλα αναφέρεται στα έργα υποδομής συνολικού κόστους 107 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης αλλάζοντας ριζικά «την όψη της Αττικής, βάζοντας τις βάσεις κρίσιμων υποδομών που λείπουν από την Περιφέρεια, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, και συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη». Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο «υπερτοπικής» σημασίας έργο του Φαληρικού όρμου (αντιπλημμυρικό και ανάπλασης) κόστους 130μ εκατ. ευρώ, στην ικανοποιητική πορεία υλοποίησης του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων άλλα και στη δυσκολία ολοκλήρωσης ενός σχεδιασμού όπως π.χ. η ανάταξη του Πεδίου του Άρεως, λόγω «δυσκαμψίας» στον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναφορικά με την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού η Περιφερειάρχης Αττικής περιγράφει τον τρόπου που παρεμβαίνει η Περιφέρεια για ένα «νέο επιχειρείν». «Επιχειρούμε να αλλάξουμε το πρότυπο του επιχειρείν μέσα από την αλλαγή των νοοτροπιών και την υπέρβαση χρόνιων παθογενειών στη λειτουργία του κράτους».
«Αυτοί που σήμερα κουνούν επικριτικά το δάκτυλο για τη μη προσέλκυση επενδύσεων, φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, για την ανυπαρξία σταθερού φορολογικού πλαισίου, για τη δυσλειτουργία του Δημοσίου, για δομικές ελλείψεις».
Με αφορμή δε, την πρόσφατη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, υπογραμμίζει «Τα γεγονότα δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες ή δύο χρόνια. Η κρίση Δημοκρατίας, που βιώνουμε και η οποία επικάθεται στην ανάπτυξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, δεν αποτελεί γραμμική συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους. Είναι αποτέλεσμα λάθος πολιτικών που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες». Και αναφέρεται στις ευθύνες των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών: «Αδιαφόρησαν για τη δημιουργία σοβαρής συνεκτικής μεταναστευτικής/προσφυγικής πολιτικής, ενώ οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας προανήγγειλαν τη διόγκωση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Παράλληλα δεν έδωσαν βάρος στην παιδεία, στη γνώση της σύγχρονης ιστορίας τόπου, των αγώνων του κατά του φασισμού».
Επίσης, η περιφερειάρχης προαναγγέλλει δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 7 και 8 Ιουνίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και η δεύτερη σχετικά με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, με τον τίτλο η «Αττική Επιχειρεί» στις 16 Ιουνίου.
(Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ)