Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο από την δημιουργία του ευρώ, αγγίζοντας το 4,9% σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για τον Νοέμβριο του 2021.
Τα τωρινά επίπεδα του πληθωρισμού είναι σαφώς ανεβασμένα συγκριτικά με το 4,1% του Οκτωβρίου του 2021 και πολύ μακριά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό στο 2%.
Σημαντικότερο στοιχείο στην άνοδο του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια που έχουν σημειώσει άνοδο 27,4% σε σχέση με πέρυσι, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία από τον Οκτώβριο όταν είχε καταγραφεί αύξηση 23,7%.
Την «πληθωριστική πρωτιά» της Ευρωζώνης κατέκτησε η Λιθουανία με 9,3% ενώ στη τελευταία θέση βρίσκεται η Μάλτα με 2,3%. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο φτάνοντας 4,3%, σημειώνοντας άνοδο 0,6% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2021.
Η ΕΚΤ και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται ήδη υπό στενή πίεση από τους «σκληρούς» της ευρωζώνης ώστε να αυξήσουν τα επιτόκια του δανεισμού και να μειωθεί ο πληθωρισμός.
Η Λαγκάρντ όπως και ο προκάτοχος της Μάριο Ντράγκι, είναι οπαδοί της ποσοτικής χαλάρωσης, θεωρώντας πως η νομισματική επεκτατική πολιτική και το φθηνό χρήμα αυξάνει τους οικονομικούς μεγέθυνσης, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας.
Επίσης, η ηγεσία της ΕΚΤ υποστηρίζει πως τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα εφήμερων φαινομένων, όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και δεν οφείλεται στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική.
Στην αντίπερα όχθη η νέα γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την αύξηση των επιτοκίων. Αυτή η επιθυμία έχει καταγραφεί και στο κείμενο της κυβερνητικής συμφωνίας μιλώντας για σταθερότητα των τιμών.