Ρατζί Σουράνι: «Είναι ντροπή για ΗΠΑ, Ευρώπη να κλείνουν τα μάτια στη σφαγή»

Ο δικηγόρος Ρατζί Σουράνι που εκπροσωπεί νομικά τους Παλαιστίνιους εδώ και 40 χρόνια συμμετέχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ο Παλαιστίνιος δικηγόρος εξηγεί γιατί είναι τόσο σημαντική η προσφυγή που οδήγησε το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Διαβάστε επίσης: Χάγη: Ο Παλαιστίνιος Ρατζί Σουράνι μιλάει στο documentonews.gr για την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

«Οταν κατέρρευσε το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική o Νέλσον Μαντέλα είπε: “Η ελευθερία της Νότιας Αφρικής δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη μέχρι ο λαός της Παλαιστίνης να ζήσει ανεξάρτητος”». Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Documento ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Ρατζί Σουράνι, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας (PCHR) και μέλος –με συμβουλευτικό ρόλο– της νομικής ομάδας σχετικά με την υπόθεση προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέληξε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου σε μια απόφαση-ορόσημο που αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή του για να σταματήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με «ενέργειες γενοκτονίας» στη Γάζα.

Ακόμη, έδωσε προθεσμία ενός μήνα στο Ισραήλ να συμμορφωθεί με μια σειρά από εντολές για τον τερματισμό της καταστροφής και την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Κληθείς να σχολιάσει την ετυμηγορία ο κ. Σουράνι δήλωσε: «Η απόφαση σημαίνει πάρα πολλά για μας. Είναι μια πρώτη νίκη. Θα θέλαμε φυσικά να δούμε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν συνέβη, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ οφείλει να συμμορφωθεί με τα προσωρινά μέτρα.

Ακόμη σημαντικότερο είναι ότι το ΔΔΧ ζήτησε από το Ισραήλ να υποβάλει έκθεση για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα, που σημαίνει ουσιαστικά πως αν αυτό δεν συμβεί, θα υπάρξουν νέες κινήσεις σε βάρος του».

Ο Ρατζί Σουράνι εδώ και 40 χρόνια εκπροσωπεί νομικά τους Παλαιστίνιους. Το PCHR από την ίδρυσή του το 1995 αποτελεί την πιο σημαντική οργάνωση ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, λειτουργώντας ως ανεξάρτητος νομικός φορέας. Σκοπός του είναι να διερευνά την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών καθώς και να τους παρέχει συμβουλές και νομική βοήθεια.

Ντροπή για ΗΠΑ και Ευρώπη

Στη συνομιλία μας ο Ρ. Σουράνι σχολίασε την κίνηση της Νότιας Αφρικής να οδηγήσει το Ισραήλ ενώπιον του σημαντικότερου δικαστηρίου στον κόσμο προκειμένου να λογοδοτήσει για την καταγγελλόμενη «γενοκτονία που ασκεί σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας»: «Αυτό που έκανε η Νότια Αφρική, ένα κράτος που στο παρελθόν νίκησε την αποικιοκρατία, είναι άκρως σημαντικό, όχι μόνο για τους Παλαιστίνιους αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Δυστυχώς, μόνο πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, καταδίκασαν τις πράξεις του Ισραήλ. Είναι ντροπή για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να κλείνουν τα μάτια μπροστά στη σφαγή που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα».

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα απάντησε στις ερωτήσεις μας δίνοντας καλύτερη εικόνα για το εάν ο απώτερος στόχος της προσφυγής στο ΔΔΧ είναι επιτεύξιμος και σκιαγραφώντας την πραγματικότητα στη Γάζα μέσα από την προσωπική του μαρτυρία.

Στο κρίσιμο ερώτημα για την τελική ετυμηγορία του ΔΔΧ και αν πιστεύει ότι θα δικαιώσει τον παλαιστινιακό λαό και θα καταστήσει υπόλογο το Ισραήλ μάς απάντησε: «Το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η κατάπαυση του πυρός. Να σταματήσει η αιματοχυσία αθώων πολιτών. Δικαιούμαστε να ζούμε με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Και δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε μέχρι να τα αποκτήσουμε. Αυτήν τη στιγμή εκτυλίσσεται γενοκτονία στη Γάζα και πρέπει να σταματήσει. Το 75% της περιουσίας των πολιτών έχει καταστραφεί. Βομβαρδίζονται νοσοκομεία και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε στα νότια, αλλά συνέχισαν να γίνονται στόχοι, καθώς οι δυνάμεις του Ισραήλ επιτέθηκαν και εκεί. Υπάρχουν πτώματα κάτω από τα ερείπια. Δεν υπάρχει σεβασμός ούτε για τους νεκρούς.

Αυτό που μας φοβίζει πραγματικά είναι ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τόσο μεγάλη επίθεση που θα σκότωνε ακόμη και δύο ή τρεις χιλιάδες ανθρώπους σε μία μέρα. Οσοι επιζήσουν θα εξαναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο, όπως πολλοί Σύριοι και Ουκρανοί που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για την Ευρώπη και άλλα μέρη. Ετσι, το Ισραήλ θα έχει εκπληρώσει τον στόχο που έθεσε πριν από 75 χρόνια: να εκτοπίσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας».

«Θα επιστρέψω στην πατρίδα»

Στην ερώτηση αν εγκατέλειψε τη Γάζα εξαιτίας της καταστροφής του σπιτιού του μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μάς απάντησε αναλυτικά. «Δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Η αλήθεια είναι βέβαια πως εγώ, η γυναίκα μου και ο γιος μας είμαστε πολύ τυχεροί που είμαστε ζωντανοί. Εκατοντάδες άλλες οικογένειες δεν στάθηκαν τυχερές. Το να εγκαταλείψω τη Γάζα ήταν μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις της ζωής μου.

Σκοπεύω παρ’ όλα αυτά να ξαναγυρίσω στην πατρίδα μου. Θέλω να είμαι αισιόδοξος. Αυτό που επιθυμούν (σ.σ.: οι Ισραηλινοί) είναι να χάσουμε την ελπίδα μας, να τα παρατήσουμε και να ζούμε σε φόβο. Αλλά εμείς αρνούμαστε να γίνουμε τα ιδανικά θύματα για τους εγκληματίες. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και ξέρουμε ότι μια μέρα θα είμαστε ελεύθεροι».

Διαβάστε επίσης: Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

 Γάζα: Δίχως τέλος το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς – «Ανθρώπινη θάλασσα κινείται προς τη Ράφα»

Χάγη: Ο Παλαιστίνιος Ρατζί Σουράνι μιλάει στο documentonews.gr για την προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

Γάζα: Την Παρασκευή η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ

Ετικέτες