Ράπισμα του διεθνούς Τύπου στον Μητσοτάκη δύο ημέρες πριν τις εκλογές

Ράπισμα του διεθνούς Τύπου στον Μητσοτάκη δύο ημέρες πριν τις εκλογές

Στα μανταλάκια κρεμάει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαΐου, ο διεθνής τύπος, με εκτενείς αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην ελευθερία του Τύπου, τα push backs και την τραγωδία των Τεμπών, παρουσιάζοντας επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ως τη «μοναδική ελπίδα της αριστεράς» στην Ελλάδα να επιστρέψει στην εξουσία.

Από το πρωί της Παρασκευής, μεγάλα διεθνή μέσα όπως η Wall Street Journal, οι New York Times, η El Pais και η TAZ, εκθέτουν διεθνώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι χειρισμοί του όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμα και στις τάξεις των φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

El Pais

Συγκεκριμένα, πρώτη η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα El Pais με εκτενές άρθρο στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει πως: «Ο πρώην πρωθυπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να τερματίσει τέσσερα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης».

Εν συνεχεία αναφέρεται στη θητεία Μητσοτάκη με αιχμές για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα Τέμπη επισημαίνοντας πως ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές είχε πάντα στο πλευρό του τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: «Ούτε ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας σε ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, ακόμη και τους υπουργούς του, φαίνεται να έχει επιβαρύνει τον Μητσοτάκη. Οι δασικές πυρκαγιές του 2021, για τις οποίες η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογηθεί λόγω της τρομερής διαχείρισης, δεν έχουν φθείρει ούτε τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε η αύξηση της τιμής της κατοικίας, που οδήγησε στην αύξηση των εξώσεων, ούτε η κινητοποίηση καλλιτεχνών και φοιτητών ενάντια στα συντηρητικά εκπαιδευτικά σχέδια, ούτε η κριτική για τις απελάσεις των μεταναστών. Στις χειρότερες στιγμές, τα βασικά ΜΜΕ, με μακρά παράδοση στη στήριξη της δεξιάς, ήταν πάντα στο πλευρό του Εκτελεστικού. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε την ανωνυμία του πιστεύει».

Διαβάστε επίσης: El Pais: Τσίπρας, η μόνη ελπίδα της Αριστεράς στην Ελλάδα να επιστρέψει στην εξουσία

«Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση καυχιέται ότι σταθεροποίησε την οικονομία, μείωσε την ανεργία και την κατεύθυνε προς τον εκσυγχρονισμό. Το σιδηροδρομικό ατύχημα στις 28 Φεβρουαρίου επέφερε ένα βαρύ πλήγμα», τονίζει η El Pais.

New York Times

Ακολούθησε το αποκαλυπτικό βίντεο των New York Times που «δείχνει αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή». Το βίντεο αυτό που έπιασε το λιμενικό στα πράσα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας τους αιτούντες άσυλο σε σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη New York Times: Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν πετάει μετανάστες στη θάλασσα αλλά πιάστηκε επ’ αυτοφώρω

Το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε από έναν ακτιβιστή από την Αυστρία ονόματι Fayad Mulla, ο οποίος εργάζεται σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Η έρευνα των δημοσιογράφων των Times «επαλήθευσε και επιβεβαίωσε το οπτικό υλικό» ενώ ελήφθησαν συνεντεύξεις από 11 αιτούντες άσυλο από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη, στις τουρκικές ακτές.

Wall Street Journal

Στη συνέχεια, με άρθρο κόλαφος της Wall Street Journal, με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχίας για το κράτος δικαίου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται διεθνώς εκτεθειμένος για πολλοστή φορά.

Συγκεκριμένα, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι οι χειρισμοί του Μητσοτάκη όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμα και στις τάξεις των φιλελεύθερων ψηφοφόρων, ενώ γίνεται αναφορά και στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ΕΥΠ. «Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία σε άσχετη νομοθεσία, περιορίζοντας το δικαίωμα ενός ατόμου να γνωρίζει για προηγούμενες υποκλοπές εθνικής ασφάλειας», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης: Wall Street Journal: Άρθρο κόλαφος για Μητσοτάκη – Οι υποκλοπές, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» της WSJ τέθηκε και η τελευταία θέση της Ελλάδας -μεταξύ των χωρών της ΕΕ- όσον αφορά τον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, αλλά και τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του πρωθυπουργού, το δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για «γόνο μίας εκ των τριών οικογενειών που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ γίνεται και αναφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που «αποκάλυψε τα συνεχιζόμενα προβλήματα κακοδιαχείρισης και πατρωνίας στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας».

ΤΑΖ

Το δημοσίευμα της γερμανικής TAZ, με τη σειρά του, καυτηριάζει την ακραία ταξική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνει πέρα από την αύξηση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζει και την αφαίμαξη του συστήματος υγείας, την έγκριση νόμου για να δυσκολέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ώστε να αποδυναμώσει τα σωματεία και να ωφελήσει τους εργοδότες. «Ενώ οι πλούσιοι πήραν φοροελαφρύνσεις, οι υπόλοιποι παλεύουν με απώλειες στους πραγματικούς μισθούς», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει ακάθεκτο: Η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο περιορίστηκε, ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάστηκε δια του δαιδαλώδους σκανδάλου των υποκλοπών, αφού πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι γίνονταν συστηματικά θύματα παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης: Αφιέρωμα ΤΑΖ στο ΣΥΡΙΖΑ: «Η ελπίδα είναι στην Αριστερά»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναδεικνύονται μέσα από τη συνομιλία με τον πρώην επίτιμο αντιγραμματέα του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και νυν απλό μέλος Δημήτρη Ρούτο. Ο Ρούτος καταπιάνεται με τα προβλήματα τόσο της Θεσσαλονίκης, όπως το Μετρό που «ράβεται και ξηλώνεται» σχεδόν 35 χρόνια τώρα, καθώς και την καταστρεπτική απόφαση για τα αρχαία της Βενιζέλου από την τωρινή κυβέρνηση. Ο Ρούτος λέει στους γερμανούς δημοσιογράφους ότι «πολίτες είναι πολύ θυμωμένοι με το Μητσοτάκη».

Από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, θα μπορούσε να λείπει και μια αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ γίνεται επίσης λόγος για την ανισομερή κατανομή των οφελών της οικονομικής ανάκαμψης που βιώνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Η άνοδος του πληθωρισμού επιβαρύνει περισσότερο τα μικρομεσαία στρώματα και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση.

Documento Newsletter