Μόνο απαρατήρητες δεν έχουν περάσει από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις οι διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου, για τη Novartis.
Αυτή τη φορά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ, στο πεδίο της «Χαρτογράφησης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης» όπου παραθέτει τις επιθέσεις, όλων των μορφών, κατά των δημοσιογράφων, καταπιάνεται με τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου αναλύοντας την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις αποκαλύψεις που έκανε και εκείνη όσο και ο Κώστας Βαξεβάνης για το σκάνδαλο Novartis και ότι αμφότεροι διώκονται.
«Η κλήση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης κοινοβουλευτικής έρευνας που διερευνά καταγγελίες για πολιτική συνωμοσία του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με τη Novartis και τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”» αναφέρει το μακροσκελές σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως «στις 25 Ιανουαρίου 2022, η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδας για την κατηγορία της κατασκευής πλαστών σκανδάλων που σχετίζονται με Έλληνες επιχειρηματίες και το φαρμακευτικό σκάνδαλο Novartis».
Εν συνεχεία, τονίζει: «Σύμφωνα με την Παπαδάκου, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά της ως δημοσιογράφος και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες, η δικαστική υπόθεση έχει πολιτικά κίνητρα και αποτελεί “κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου”».
Ακόμα, εξηγεί: «Το σκάνδαλο Novartis σημειώθηκε μεταξύ 2008 και 2014 όπου το ελληνικό παράρτημα του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis συνωμότησε για να παραβιάσει τον Νόμο περί Διαφθοράς στο εξωτερικό των ΗΠΑ, συμμετέχοντας σε ένα σχέδιο δωροδοκίας υπαλλήλων κρατικών και ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα».
Επίσης, δεν παραλείπει να σημειώσει πως: «Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με την Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ανταλλαγών των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και αξιωματούχους».
Εν συνεχεία αναφέρεται στην Ελένη Τουλουπάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο που διώκεται, αλλά και τους Άδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο που ελέγχονται, στην υπόθεση η οποία παραμένει ανοιχτή: «Η Ελένη Τουλουπάκη, η εισαγγελέας που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis, αφαίρεσε την υπόθεση από πάνω της μετά την «πολιτική δίωξη» για έρευνα της υπόθεσης. Μεταξύ αυτών των αξιωματούχων, ένας πρώην υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος, έχει διωχθεί για δωροδοκία από τη Novartis. Άλλοι δύο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος, ερευνώνται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την εταιρεία. Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Τόνισε επίσης ότι τέθηκε σε ανάκριση χωρίς να έχει προδικαστική διαδικασία ή δίωξη. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Βασίλη Χιρδάρη. Η ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη στήριξή της στον δημοσιογράφο και τόνισε ότι «η ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά του ελεύθερου Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».
Πηγή: mappingmediafreedom.org