«Ράπισμα» και από την καταλανική «Ara»: Το σκάνδαλο υποκλοπών στριμώχνει την ελληνική κυβέρνηση

«Ράπισμα» και από την καταλανική «Ara»: Το σκάνδαλο υποκλοπών στριμώχνει την ελληνική κυβέρνηση

Αδύνατο φαντάζει πλέον για την ελληνική κυβέρνηση να αποσιωπήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς το ένα μετά το άλλο μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού τοποθετούν τον Κυρ. Μητσοτάκη στο κάδρο των ευθυνών. Μετά τα πολυάριθμα δημοσιεύματα του διεθνούς αγγλόφωνου Τύπου, τη «σκυτάλη» παίρνουν τα ισπανόφωνα και συγκεκριμένα η μεγάλη καταλανική εφημερίδα «Ara», η οποία, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στις αποκαλύψεις του Documento και στον Κώστα Βαξεβάνη.

Δείτε επίσης: Στόχος 519c της ΕΥΠ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σκάνδαλο Predator: H υπόθεση Pegasus που έχει στριμώξει την ελληνική κυβέρνηση» που υπογράφει η Queralt Castillo Cerezuela, ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής πως οι μέρες είναι «περίπλοκες» για τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον συντηρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η ελληνική κυβέρνηση ζει τις πιο «μαύρες μέρες της», όπως τονίζει η εφημερίδα, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό παρακολουθούσε ακόμα και τους ίδιους τους υπουργούς της. Επισημαίνει πως η υπόθεση Predator έχει εύρος και συνέπειες που υπερβαίνουν κατά πολύ το Catalangate και την υπόθεση Pegasus στην Ισπανία.

Η γνωστή καταλανική εφημερίδα, στην ηλεκτρονική της έκδοση συνεχίζει αναφερόμενη στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη μεταφέροντας δήλωσή του: «Ερευνούσα τη φοροδιαφυγή ισχυρών στη χώρα. Το καλοκαίρι του 2019 ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ανέβηκε στην εξουσία αποφάσισε μια αλλαγή: από εκείνη τη στιγμή δεν θα γίνονταν έρευνες για τραπεζικές παραβάσεις απευθείας από την Εισαγγελία», όπως εξηγεί ο Κουκάκης, λόγω της έγκρισης αυτής της τροπολογίας, δεκάδες άτομα δεν ερευνήθηκαν. Πολλοί από αυτούς μετατράπηκαν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σε στενούς συνεργάτες στην κυβέρνηση. Ο Κουκάκης δημοσίευσε στους Financial Times τρία άρθρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Παράλληλα, η Ara αναφέρεται στο γεγονός πως ο έλεγχος της ΕΥΠ πέρασε στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού.

Εν συνεχεία, ενστερνιζόμενη τον όρο «ελληνικό Watergate», η εφημερίδα, αναφέρεται και στην περίπτωση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συγκροτήθηκε στα τέλη Αυγούστου μετά από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όπως επισημαίνει η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και η διαδικασία ήταν γεμάτη «παρατυπίες». Υπογραμμίζει, δε, ότι απορρίφθηκαν όλοι οι μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Οι αποκαλύψεις του Documento

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στις αποκαλύψεις του Documento και του documentonews.gr, που δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση, όπως λέει, αλλά και στον δημοσιογράφο και εκδότη, Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος, όπως γράφει η εφημερίδα: «έγινε διάσημος από τη δημοσιεύοντας τη λίστα Λαγκάρντ με τα τα ονόματα περισσότερων από δύο χιλιάδων Ελλήνων φοροφυγάδων».

Επιπροσθέτως, σημειώνει: «Αποκάλυψε μία μακρά λίστα δημοσιογράφων και πολιτικών των οποίων τα κινητά τηλέφωνα παρακολουθούνταν επίσης με το Predator. Μεταξύ όσων παρακολουθήθηκαν ήταν ακόμη και ο πρώην Συντηρητικός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και οι σύζυγοί τους». Παράλληλα, επισημαίνει πως το Documento δεν έλαβε κρατικές επιχορηγήσεις στη διάρκεια της πανδημίας.

Βαξεβάνης: Τώρα ξέρουμε ότι έχουν παρακολουθεί…

«Τώρα ξέρουμε ότι έχουν παρακολουθηθεί συνεργάτες και υπουργοί», εξηγεί ο Κώστας Βαξεβάνης σε δήλωσή του στην εφημερίδα Ara, τονίζοντας πως το σκάνδαλο έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. «Βλέπουν τον Μητσοτάκη ως τοξικό χαρακτήρα», σημείωσε ο εκδότης του Documento.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι «κλειδί» για να μάθουμε μέχρι πού φτάνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και κυρίως πώς επηρεάζει τις εκλογές που θα διεξαχθούν αυτό το καλοκαίρι, καταλήγει η καταλανική εφημερίδα.

Documento Newsletter