Ράπισμα από την Ευρώπη: Τα μοτίβα των pushbacks από τις ελληνικές Αρχές

AP Photo

Κόλαφος για τη χώρα μας είναι η έκθεση της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία αναφέρεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών μέσω του Έβρου και της θάλασσας του Αιγαίου προς την Τουρκία.

Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, βασίστηκε σε επίσκεψη κλιμακίου της CPT στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023. Η CPT κρίνει τις καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις “αξιόπιστες και χωρίς ανακολουθίες” και οδηγείται στο συμπέρασμα ότι “εξακολουθούν να πραγματοποιούνται βίαιες επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία” στα “χερσαία σύνορα και στη θάλασσα”.

Η έκθεση κάνει λόγο για 2 μοτίβα pushback. Το ένα αφορά περιστατικά στον Έβρο με άτομα με fullface που κρατούσαν πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις, και το δεύτερο αφορά τα θαλάσσια περάσματα.

Η έκθεση φέρνει το παράδειγμα ενός Πακιστανού που, τον Ιανουάριο του 2022, οδηγήθηκε στις όχθες του Έβρου μαζί με άλλους αλλοδαπούς από τουλάχιστον 10 ενόπλους με στρατιωτικά ρούχα και fullface, οι οποίοι μιλούσαν ελληνικά. Αυτοί ανάγκασαν τους αλλοδαπούς να επιβιβαστούν σε φουσκωτό το οποίο οδηγούσαν δύο Μπαγκλαντεσιανοί που τους παράτησαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, χωρίς ρούχα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπου τους εντόπισαν τούρκοι συνοριακοί φύλακες.

Η Επιτροπή έλαβε καταγγελίες και για επαναπροωθήσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη φθάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στην Κω και στη Σάμο, από αστυνομικούς ή μασκοφόρους.

Τα ευρήματα της τελευταίας αυτής έκθεσης είναι παρόμοια με εκείνα των εκθέσεων του 2018 και του 2020. Όπως και τότε, έτσι και το 2023 η απάντηση των ελληνικών αρχών είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να εμπλέκουν τις ελληνικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και την ελληνική ακτοφυλακή σε περιστατικά επαναπροωθήσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μαρινάκης παραδέχεται επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα ύψους 970.000 ευρώ μετά την αποκάλυψη του Documento

Α. Παναγιωτόπουλος: «Μετά το αδιέξοδο που δημιούργησε τώρα απειλεί και εκβιάζει ο κ. Γεωργιάδης»

ΣΥΡΙΖΑ για κύκλωμα εκβιαστών: «Σιγή ιχθύος επικρατεί από την πλευρά της Κυβέρνησης»

Ετικέτες