Ράντζα στα νοσοκομεία ενώ η κυβέρνηση αφήνει τους κλινικάρχες να επιλέγουν ασθενείς (Photos)

Εικόνες ντροπής στο Αττικό νοσοκομείο μετά την εφημερία. Ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και άλλοι να παραμένουν στα ΤΕΠ δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

«Όποιος μιλάει για το τέλος  της πανδημίας, για τις αντοχές του συστήματος υγείας καλό είναι να επισκεφθεί σήμερα το ΑΤΤΙΚΟ μετά από εφημερία.Έγιναν 213 εισαγωγές συνολικά εκ των οποίων 71 ασθενείς με κορονοϊό. Αναπτύχθηκαν 101 ράντζα.Νοσηλεύονται 166 ασθενείς με κορονοϊό. Γεμάτα όλα.10  ασθενείς με κορονοϊό που εισήχθησαν  βρίσκονται ακόμη στα ΤΕΠ δεν υπάρχει κρεβάτι κενό» περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος αναρωτιέται «που είναι αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας; Έγιναν 310 προσελεύσεις περιστατικών κορονοϊού. Σακούλες έξω από τα εργαστήρια γεμάτες με δείγματα για μοριακό τεστ κορονοϊού. Που είναι η πρωτοβάθμια; Ασθενείς στα ΤΕΠ με κορονοϊό που εισήχθησαν και δεν υπάρχει κρεβάτι να νοσηλευτούν. Τραγικές καταστάσεις».

Την ώρα που τα νοσοκομεία πιέζονται αφόρητα  στην εγκύκλιο του υπουργείου υγεία γίνεται σαφές οτι η συμβολή των ιδιωτικών γίνεται μόνο σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα προστατεύοντας και πάλι τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην εγκύκλιο τα κριτήρια εισαγωγής ορίζουν ότι: «Κριτήρια Εισαγωγής: μπορούν να διακομιστούν νοσηλευόμενοι ασθενείς ή ασθενείς του ΤΕΠ, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας, χωρίς την παρουσία σημείων ή συμπτωμάτων πολύ σοβαρής νόσου που μπορεί να οδηγήσουν άμεσα σε ανάγκη για μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Εξαιρούνται επίσης ασθενείς που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα, όπως χειρουργικοί ασθενείς, ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, έγκυοι, ασθενείς σε τεχνητό νεφρό κλπ».
Χαρακτηριστική περίπτωση της “βοήθειας” που προσφέρουν  οι ιδιωτικές κλινικές στην σφοδρή πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία είναι και η καταγγελία της γιατρού του νοσοκομείου Νίκαιας που διαψεύδει την υποτιθέμενη συμβολή των ιδιωτικών κλινικών που θα συνέδραμαν στη «μάχη» κατά του ιού.

Όπως σημειώνει η γιατρός Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ Νίκαιας και γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. στο νοσοκομείο  Κρατικό Νίκαιας 17 ασθενείς παραμένουν σε φορεία εξαιτίας της έλλειψης κλινών και της άρνησης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων να τους δεχτούν επειδή νοσούν βαριά.