Συνολικό σχέδιο για την επόμενη μέρα με άξονες τη δίκαιη ανάπτυξη, τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος
Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”
– Διαβάσαμε και μάθαμε από το ρεπορτάζ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ από τώρα προετοιμάζεται το πρόγραμμα του κόμματος, για τη μεταμνημονιακή εποχή. Μπορείτε να μας πείτε έτσι κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες αιχμές; Ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα μπουν σε πρώτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Σωστά είπατε στον πρόλογό σας ότι χθες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο με θέμα τον οδικό χάρτη της επόμενης περιόδου. Ανοίγουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες για τη χώρα που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο του ’19 και υπάρχει και μια δεδομένη ελευθερία κινήσεων μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.
Τους βασικούς άξονες αυτού του προγράμματος θα τους παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά έχουν σημασία και οι συλλογικές επεξεργασίες του κόμματος και οι συλλογικές αποφάσεις για τη συγκρότηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα. Πράγμα, βέβαια, το οποίο δεν εξαντλείται μόνο στο οικονομικό επίπεδο και στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αλλά μιλούμε για ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας, στο οποίο βέβαια έχουν τεράστιο βάρος τόσο οι οικονομικές όσο και οι κοινωνικές παρεμβάσεις.
– Αυτό θα περιλαμβάνει, ας πούμε, φοροελαφρύνσεις; Θα περιλαμβάνει τα ζητήματα των συντάξεων; Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στα 750 εκατομμύρια για την επόμενη χρονιά, ο οποίος θα αποτυπωθεί με μόνιμες παρεμβάσεις και στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο. Θα υπάρξουν συσκέψεις και του οικονομικού επιτελείου και συγκεκριμένες προτάσεις που θα συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή κατανομή αυτού του δημοσιονομικού χώρου.
Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο, στο οποίο το πρώτο σκέλος είναι η δίκαιη ανάπτυξη και η αναδιανομή του πλούτου. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης. Όπως γνωρίζετε, έχει ψηφιστεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μπαίνει σε τροχιά η αύξηση του κατώτατου μισθού. Και, βέβαια, το τρίτο βασικό στοιχείο είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς.
– Ξέρετε, οι πολίτες ακούν όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν και τα οποία λέτε και εσείς με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, ακούν από την άλλη τη Ν.Δ. που λέει ότι όλα αυτά είναι στην πραγματικότητα ψεύτικες υποσχέσεις, ψέματα, κίβδηλες υποσχέσεις κλπ, γιατί βρισκόμαστε σε μια πολύ στενή επιτροπεία, ότι υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Οπότε, και τα περιθώρια των κινήσεων είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα και πάρα πολύ στενά και ότι όλο αυτό, ας πούμε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί, λέει η Ν.Δ., μια τακτική η οποία είναι επικίνδυνη και ότι αυτό φάνηκε, για παράδειγμα, και στην περίπτωση της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Καταλαβαίνω ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση η Ν.Δ.. Μετά τον τραγέλαφο στις συντάξεις δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί και βρίσκει τώρα μια πολύ θετική εξέλιξη που έχει να κάνει με την αναστολή του ΦΠΑ. Προσπαθεί να επιτεθεί στην κυβέρνηση επειδή τελικά θα ανασταλεί ο ΦΠΑ και δεν θα γίνει αυτό για το οποίο μιλούσε όλη την προηγούμενη περίοδο η Ν.Δ. και προσπάθησε να βάλει και τον νησιωτικό κόσμο απέναντι στην κυβέρνηση.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπεται στον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ του 2013. Είναι καταγεγραμμένο το τι ακριβώς περιλαμβάνει, αφορά όλες τις χώρες που έχουν βγει από το μνημόνιο, δηλαδή και την Πορτογαλία και την Κύπρο και την Ιρλανδία και θα υπάρχουν εκθέσεις για την πορεία της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν συνιστά μνημονιακή επιτροπεία, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις, δεν θα υπάρχουν εκταμιεύσεις δόσεων, δεν θα υπάρχουν όλες αυτές οι δύσκολες και οι άσχημες καταστάσεις που υπήρξαν την προηγούμενη περίοδο για τη χώρα μας.
Την ίδια στιγμή θα υπάρχει, βέβαια, η τήρηση του δημοσιονομικού στόχου του 3,5%. Αλλά καταλαβαίνετε και εσείς και αυτοί που μας ακούνε ότι είναι άλλο πράγμα να τηρείς τους στόχους και είναι άλλο την ίδια στιγμή να έχεις ελευθερία στα μέσα επίτευξης των στόχων.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται ένα συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα και θα έπρεπε και η Ν.Δ. όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, αντί να συνεχίζουν την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Γιατί καταλαβαίνουμε ότι συγκρούονται δυο διαφορετικά σχέδια και θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να τοποθετηθούν. Και στο ζήτημα των εργασιακών, για παράδειγμα, θέλουμε προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενίσχυσή τους; Ή θεωρούν ότι το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο και ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια ιδεοληψία, όπως λέει η Ν.Δ.; Σε αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Και θα πρέπει, βέβαια, και ο κ. Μητσοτάκης να ανοίξει τα χαρτιά του, γιατί καταλαβαίνουμε ότι την προηγούμενη περίοδο η μνημονιακή επιτροπεία ήταν άλλοθι και οι δεσμεύσεις ήταν άλλοθι για την επεξεργασία ενός κρυφού προγράμματος από τη Ν.Δ. Όπου μιλούσε, βέβαια, του ξέφευγαν πράγματα ιδιαίτερα για εργασιακά, αλλά την ίδια στιγμή τώρα είναι υποχρεωμένος να το αποκαλύψει όλο και να τοποθετηθεί πάνω στα επίδικα της επόμενης περιόδου.
– Τώρα, από εκεί και πέρα, θεωρώ και νομίζω απολύτως λογικό, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς το οποίο θέλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και να συζητάει και με την κοινωνία. Θεωρώ λογικό και ότι στην πορεία προς την κατάρτιση αυτού του μεταμνημονιακού προγράμματος με επίκεντρο την κοινωνία, για την οποία μας είπατε αρχικά, θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρχει και μια επικοινωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου και των πολιτών. Ένα κόμμα μπορεί να έχει την επικοινωνία βασικά μέσω εκδηλώσεων, της επαφής αυτής της οποίας μπορεί να έχουν κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη με την κοινωνία. Από την άλλη, ακούμε όμως στα κανάλια σε πολλές περιπτώσεις να λένε διάφοροι αναλυτές ότι οι συριζαίοι δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο, ότι δεν μπορούν να πάνε οι βουλευτές στις περιφέρειές τους, ότι υπάρχουν κύματα οργής στις εκδηλώσεις. Ισχύουν όλα αυτά; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν. Και θα σας διόρθωνα λέγοντάς σας ότι δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο και θα αφορούν το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Μιλάμε για εκδηλώσεις όλη την προηγούμενη περίοδο από τον Σεπτέμβρη του ’15 και μετά, όπου σε όλες τις φάσεις της κυβερνητικής πορείας υπήρξε και ενημέρωση του κόσμου και συζήτηση των βασικών αξόνων της ασκούμενης πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα το οποίο να κάνει τόσες πολλές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Την τελευταία περίοδο αυτό που είχαμε ήταν σε μια σειρά περιοχών, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, μια μειοψηφία ακραίων στοιχείων με την κάλυψη και την ανοχή της Ν.Δ. να προσπαθεί να διαστρεβλώσει το νόημα που αυτές έδιναν.
Και, βέβαια, υπήρχε μια υπερκάλυψη και μια διαστρέβλωση του τι συνέβη σε αυτές τις εκδηλώσεις από μεγάλο τμήμα της Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δηλαδή, οι διαμαρτυρίες ελάχιστων ανθρώπων τις παρουσίασαν ως μαζικές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Πράγμα το οποίο δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλύτερα, βέβαια, οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες που μπορεί να έχουν και διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και αγωνία για την επόμενη μέρα, θέλουν όμως στη μεγάλη τους πλειοψηφία και να ενημερωθούν και να συζητήσουν. Και όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται ακόμα πιο ορατό.