«Ράμπο» του ΣΔΟΕ εξάρθρωσαν ελληνοϊταλικό κύκλωμα 26 εταιρειών – Έκλεβαν ΦΠΑ επί 3 χρόνια

«Ράμπο» του ΣΔΟΕ εξάρθρωσαν ελληνοϊταλικό κύκλωμα 26 εταιρειών – Έκλεβαν ΦΠΑ επί 3 χρόνια

Εννιά ελληνικές και 17 ιταλικές επιχειρήσεις εμπλέκονται σε διεθνές οργανωμένο κύκλωμα κλοπής του ΦΠΑ, το οποίο εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από ενδελεχείς έρευνες που ολοκληρώθηκαν μέσα στις γιορτές.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου του ΣΔΟΕ, όπου παρευρέθη και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Σταύρος Θωμαδάκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εξαπατώντας τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Το κύκλωμα εισήγε από την Κίνα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42. Δηλαδή τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν κανονικά στον Πειραιά και καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί αλλά δεν καταβαλλόταν ο ΦΠΑ, καθώς ο τελικός προορισμός τους ήταν κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως η Ιταλία.

Με βάση πλαστά τραπεζικά παραστατικά «πιστοποιούνταν» ότι ο τελικός αγοραστής στην Ιταλία είχε εξοφλήσει την αγορά των προϊόντων και τα κοντέινερ απελευθερώνονταν και μεταφέρονταν σε άλλο χώρο.

Από εκεί, σύμφωνα με όσα έδειξαν οι έρευνες, τα προϊόντα είτε διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά χωρίς παραστατικά ή με πλαστά παραστατικά είτε μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία.

Από το κύκλωμα, το οποίο εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2014, υπολογίζεται ότι υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ’ έτος πάνω από 5.000 κοντέινερ. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα, για ένα κοντέινερ με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο τότε τα κέρδη φτάνουν τα 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους…».

Σύμφωνα με τον ΣΔΟΕ, έχουν ήδη συλληφθεί έξι άτομα, ενώ άλλα εννέα είναι κατηγορούμενα, μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές.

Στους εμπλεκομένους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση του μεγέθους όλου του κυκλώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν υποβληθεί αιτήματα προς την Interpol-Europol για στοιχεία Κινέζων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών αλλά και Γάλλων-Ιταλών για διασταύρωση στοιχείων, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήματα για δικαστική συνδρομή στην Ιταλία.

Το κόλπο των επανενάρξεων 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Θωμαδάκης παρουσίασε και ένα ακόμη είδος φορολογικής απάτης που «ευδοκιμεί» το τελευταίο διάστημα.

Είναι η παύση λειτουργίας επιχειρήσεων, κυρίως του εμπορικού κλάδου, και η επανέναρξή τους με εμφανιζόμενο ως επιχειρηματία κάποιον «αχυράνθρωπο», όπως για παράδειγμα αλλοδαπούς χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή εισόδημα.

Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν για κάποιο χρονικό διάστημα και πριν αποδώσουν ΦΠΑ ή άλλους φόρους και εισφορές εξαφανίζονται. Μάλιστα σε μία περίπτωση η μη απόδοση μόνο ΦΠΑ ανήλθε σε περίπου 285.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η κ. Παπανάτσιου ρωτήθηκε για το ζήτημα της επιβολής προστίμου σε ιντερνετική στοιχηματική εταιρεία και αν οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Η ίδια απάντησε ότι μετά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα καζίνα, «το επόμενο βήμα είναι η νομοθέτηση για τον χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου».

Documento Newsletter