Ραϊσί από ΟΗΕ: Το μπαλάκι της συμφωνίας για τα πυρηνικά στις ΗΠΑ – «Φλερτ» με τις χώρες του Κόλπου

Ραϊσί από ΟΗΕ: Το μπαλάκι της συμφωνίας για τα πυρηνικά στις ΗΠΑ – «Φλερτ» με τις χώρες του Κόλπου

Διττό το μήνυμα του ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί, από βήματος του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της 77ης ετήσιας συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του μιλάει σοβαρά για την αναβίωση μιας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, αμφισβητώντας παράλληλα εάν θα μπορούσε κανείς να εμπιστευτεί τη δέσμευση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία.

«Η επιθυμία μας είναι μόνο ένα πράγμα: η τήρηση των δεσμεύσεων», είπε ο Εμπραχίμ Ραΐσι στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ήταν που αποχώρησαν από τη συμφωνία. Παράλληλα, ο Ραϊσί διερωτήθηκε αν το Ιράν μπορεί «πραγματικά να εμπιστευτεί χωρίς εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις» ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αυτή τη φορά.

Την ίδια στιγμή, ο Ραϊσί δεν παρέλειψε να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλες τις χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Το Ιράν θέλει να έχει εκτενείς σχέσεις με όλους τους γείτονες».

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018 αποφάσισαν την αποχώρησή τους από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θεωρώντας πως έπρεπε να γίνει γενικότερη διαπραγμάτευση που θα εξασφάλιζε «διά παντός» τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τον περιορισμό της γεωπολιτικής επιρροής και του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν.

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει σε αυτή τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι το Ιράν θα επιστρέψει στις δεσμεύσεις του.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προειδοποιήσει ότι το παράθυρο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας πρόκειται να κλείσει. Η συμφωνία του 2015 που έγινε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα έθεσε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία η Τεχεράνη επιμένει ότι δεν έχει λάβει ποτέ.

Πηγή: Al Jazeera, BBC, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ραϊσί: Καμία συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ για τα πυρηνικά δίχως άρση των κυρώσεων

Documento Newsletter