«Μόνο γελοιότητα συνιστά για μια κυβέρνηση», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης στην τοποθέτησή του στη Βουλή, «η νομοθετική πρωτοβουλία πάνω σε ένα τόσο σοβαρό, πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο, καθοριστικό για τον Έλληνα και την Ελληνίδα που ζει στο εξωτερικό χρόνια, δεκαετίες, καταφέρατε να το μετατρέψετε σε μια νομοθετική γελοιότητα από την αρχή κιόλας, από το ξεκίνημά της».
«Είχατε την έμπνευση να ισχυριστείτε ότι την αναλαμβάνετε, όχι εν ονόματι των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά με αφορμή τη συνέντευξη μιας συναδέλφου σας, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ισχυριστήκατε ότι είναι υπευθυνότητα μιας Κυβέρνησης να διαχειρίζεται αυτό το κρίσιμο θέμα μετά από τη θετική εμπειρία του Δεκεμβρίου του 2019, αναλαμβάνοντας αιφνιδιαστικά μια πρωτοβουλία, την οποία προφανώς στη Βουλή θα τη συζητήσετε, κύριε Βορίδη, αλλά ποιο κόμμα, που είχατε εντολή από το Σύνταγμα γι’ αυτό, βολιδοσκοπήσατε, προκειμένου να διαπιστώσετε αν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της ψήφου που είχαν δώσει τα κόμματα τον Δεκέμβριο του 2019; Απάντηση -τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, αλλά πιθανότατα μπορώ να γενικεύσω- κανένα», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης.
Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή το 2019, μιλώντας για «πρωτοβουλία της ΝΔ», σημειώνοντας ότι η ιστορική αλήθεια αφορά το γεγονός ότι: «εμείς προσήλθαμε από την πρώτη στιγμή με αυτήν τη θέση που έχουμε και σήμερα, και στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στις συζητήσεις που γίνονταν για την ψήφιση του νόμου. Και λέγαμε να ψηφίζουν όλοι, να ψηφίζουν όλοι με την λογική που έχει ενσωματωθεί και σε αυτή την τροπολογία και έχει κατ’ επανάληψη εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος. Να ψηφίζουν όλοι ανεξαιρέτως, όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα ψήφου και περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ούτω καθεξής. Υπάρχουν απόψεις αντικρουόμενες, διαφορετικές, σεβαστές. Αυτή ήταν η δική μας άποψη».
Απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη, ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι: «δεν μπορεί, να νομίζετε ότι θα ξεφύγετε από την ευθύνη που έχετε για το γεγονός ότι υπάρχει αυτό το Σύνταγμα και αυτός ο νόμος απέναντι στους εκλογείς του εξωτερικού, νομίζοντας ότι θα φορτώσετε σε εμάς την ευθύνη. Εμείς είχαμε μια καθαρή άποψη από την αρχή, την έχουμε μέχρι σήμερα και τη λέμε και την υποστηρίζουμε. Μπήκαμε σε αυτήν τη λογική του συμβιβασμού και εμείς γιατί δεν θέλαμε να μην γίνει πράξη μία συνετή, μία εναλλακτική λύση που υπήρχε απέναντι στη δική μας την πρόταση. Διότι το είχαμε πει από την αρχή ότι τη δική μας πρόταση την βλέπαμε σαν την άλλη όψη».
Δηλαδή ή θα πεις ότι ψηφίζουν όλοι, αλλά υπό ένα καθεστώς ενιαίου ψηφοδελτίου με εκπροσώπους οι οποίοι θα ψηφίζουν τους δικούς τους -θα αναδεικνύονται οι εκπρόσωποι των εκλογέων του εξωτερικού από τους ίδιους τους απόδημους- ή θα γινόταν αυτό το οποίο έγινε.
«Το μόνο που θα μείνει, κύριε Βορίδη, στην ιστορία είναι η ισχύς του νόμου του 2019. Δείτε τι θα κάνετε για την καλύτερη και πιο άρτια εφαρμογή αυτού του νόμου. Δείτε τι θα κάνετε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού στο πλαίσιο αυτού του νόμου στις επόμενες εκλογές. Δείτε τι θα κάνετε, ώστε όλη η προσπάθεια κινητοποίησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού να γίνει με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες, όσον αφορά τα επικοινωνιακά και την προσπάθεια προσέλκυσης μέσω καμπάνιας που πρέπει να γίνει και ούτω καθεξής, και αφήστε τα υπόλοιπα.
Φύγετε από όλα αυτά, κύριε Βορίδη. Ούτε σε εσάς κατά τη γνώμη μου ως κόμμα ιστορικά αξίζει μια τέτοια στάση ούτε πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε ακόμη περισσότερο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού, μια τέτοια στάση που –επαναλαμβάνω- μετατρέπει σε γελοιοποίηση την ίδια αυτήν τη γελοιότητα που αποφασίσατε να φέρετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης.