Ραγκούσης: Χυδαία η αντιμετώπιση της αντίθετης άποψης από την πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα

Με εκτενές άρθρο του που δημοσιεύει στο facebook ο Γιάννης Ραγκούσης απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, ενώ παρέχει και στοιχεία μέσα από πίνακες.

Το άρθρο του Γιάννη Ραγκούση έχει ως εξής:

Η ένοχη ολιγωρία της Κυβέρνησης και η αλήθεια που απποσιωπά.

Οι πτήσεις από Ιταλία και οι 2 ταχύτητες εξάπλωσης του κορωνοιού.

Εάν στην Ελλάδα επιτρέπεται ακόμη η ύπαρξη μιας διαφορετικής γνώμης από αυτήν που θέλει να επιβάλει η κυβερνητική προπαγάνδα, τότε παρακαλώ να μου επιτραπεί η διατύπωση των ακόλουθων απόψεων.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση-κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο με βάση τα πολιτικά ήθη του κομματικού μας συστήματος-στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την καραντίνα που γενικευμένα επιβλήθηκε μετά τις 16 Μαρτίου.

Αυτό επέβαλαν τα διεθνή επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η ορθότητα της γενικευμένης καραντίνας μετά τις πρώτες εβδομάδες, δεν συνεπάγεται πως όλα έγιναν και έγκαιρα και σωστά στην πατρίδα μας.

Με γνώμονα λοιπόν όχι την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά την αλήθεια καθώς και την εξαγωγή των σωστών συλλογικών συμπερασμάτων ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε τα ίδια καθοριστικά λάθη, εξηγούμαι:

Η ΕΝΟΧΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, μία ομάδα περίπου 350 επαγγελματιών και μια σχολική εκδρομή της Καστοριάς.

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα κορωνοιού στην Ελλάδα. Ήταν μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως τρία (3) ήταν πλέον τα κρούσματα στην πατρίδα μας.

Δύο που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία και ένας συγγενής αυτών.

Την ίδια ημέρα, η Κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ, αλλά και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απέκτησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Πρώτον: στις 27 Φεβρουαρίου, η Ιταλία είχε δει έκρηξη κρουσμάτων, (ήδη τότε μέτραγε 14 νεκρούς) από τον φονικό ιό και γι αυτό ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα όπως, “απαγόρευση εισόδου ή εξόδου από τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα, κλειστά σχολεία, ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων κλπ.”

Δεύτερον: επίσης στις 27 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η αεροπορική εταιρεία EL-AL σταμάτησε τη σύνδεση με Ιταλία μετά το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Ναι, στο Ισραήλ αντέδρασαν ως προς τις πτήσεις από Ιταλία αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα.

«Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα εφόσον το κρούσμα είναι από την Ιταλία» δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Άριε Ντέρι ο Ντέρι, με αφορμή την παραπάνω απόφαση.

Ωστόσο την Πέμπτη, στις 27 Φεβρουαρίου, η ελληνική Κυβέρνηση κι ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω ΔΕΝ αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από Ιταλία, αλλά διά στόματος Υπουργού Υγείας δήλωσε ότι: “…με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά … αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα … “.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση είχε τα αντανακλαστικά να ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά όχι τις πτήσεις από Ιταλία.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την εξωπόρτα στον κορωνοιό και να κλείσει απλώς μια εσωτερική πόρτα του “σπιτιού μας”.

Ακόμη χειρότερα.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα, ανακοινώθηκε πως οι ασθενείς από κορωνοιό στην πατρίδα μας είχαν αυξηθεί σε επτά (7).

Η Κυβέρνηση μαθαίνει και μας ανακοινώνει κάτι που καθιστά, από εκείνη την ημέρα και μετά, την ευθύνη της πολύ μεγάλη.

Μαθαίνει και μας ανακοινώνει πως οι τέσσερις (4) ασθενείς από τους επτά (7), είχαν μόλις επιστρέψει από την Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (3) ήταν άτομα με τα οποία οι τέσσερις (4) ασθενείς είχαν έρθει σε άμεση επαφή μόλις επέστρεψαν από το ταξίδι τους.

Επομένως από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση γνώριζε.

Γνώριζε ήδη ποια είναι η αρχικά βασική πηγή προέλευσής του φονικού ιού. (Ακόμη και ορισμένες από τις μεγάλες συγκεντρώσεις κρουσμάτων και θανάτων κορωνοιού που εμφανίστηκαν σε περιοχές όπως η Καστοριά, όλα δείχνουν ότι προήλθαν από τα ομαδικά ταξίδια στην Ιταλία, στα τέλη Φεβρουαρίου).

Γνώριζε πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοιός, αλλά και ποια μέτρα λάμβαναν ήδη χώρες όπως η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ.

Παρόλα τα παραπάνω, οι πτήσεις από Ιταλία δεν απαγορεύτηκαν ούτε τότε.

Τελικά, έπρεπε να φτάσουμε στο Σάββατο 14 Μαρτίου κι αφού είχαν περάσει περίπου δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα, ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγκαστεί να απαγορεύσει τις πτήσεις την Ιταλία, ενώ στις 9 Μαρτίου είχε απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Βόρεια Ιταλία.

Όμως στις 14 Μαρτίου, η Ελλάδα είχε ήδη 228 ασθενείς και 3 θανάτους από κορωνοιό.

Εύλογα λοιπόν, τα σοβαρότατα ερωτήματα που με βάση τα παραπάνω συνακόλουθα προκαλούνται, είναι τα εξής:

1. Είναι αλήθεια ή όχι πως στα επτά πρώτα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα μας οι τέσσερις στους επτά είχαν επιστρέψει μόλις από Ιταλία ενώ οι υπόλοιποι τρεις στους επτά ήταν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος των τεσσάρων;

2. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε επί περίπου 2 εβδομάδες, δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες ταξιδιώτες-σαν ιπτάμενες υγειονομικές βόμβες-να μεταφέρουν καθημερινά τον ιό στην πατρίδα μας; Γιατί αδράνησε και δεν σταμάτησε τις πτήσεις από Ιταλία από την πρώτη στιγμή, όπως έπραξαν χώρες όπως το Ισραήλ;

3. Γιατί δεν ξεκίνησε αμέσως-έστω-ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής κατ´οίκον καραντίνας για όσους έρχονταν από Ιταλία μόλις διαπίστωσε την προέλευση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας;

4. Ήταν ένα λάθος που έχουν πρόθεση να αναγνωρίσουν δημόσια;

5. Μήπως το αιφνίδιο, μεγάλο οικονομικό κόστος που θα προκαλούσε μια τέτοια απαγόρευση σε συγκεκριμένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες ήταν αυτό που οδήγησε τον κ.Μητσοτάκη να καθυστερήσει όσο μπορούσε την απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία;

Σε κάθε περίπτωση και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κυβερνητικής υπαιτιότητας, μέχρι τις 14 Μαρτίου που ακόμη επιτρέπονταν οι πτήσεις από Ιταλία, στη γειτονική χώρα είχαν καταγράφει ήδη 21.157 ασθενείς και 1441 νεκροί!

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Όμως δεν ήταν μόνον η κυβερνητική αδράνεια σχετικά με τις πτήσεις από Ιταλία.

Μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε από τις 11 Μαρτίου κηρύξει τον κορωνοιό ως πανδημία,

μολονότι η κυβέρνηση το Σάββατο στις 14 Μαρτίου, είχε σπεύσει να κλείσει μέχρι και τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις δεκάδων επαγγελμάτων,

εντούτοις, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Κυβέρνηση επέτρεψε οι εκκλησίες να λειτουργήσουν ελεύθερα και χιλιάδες πιστοί σε όλη τη χώρα κοινώνησαν από το ίδιο κουτάλι.

Την ίδια ημέρα μάλιστα και παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι ο ιός διασπείρεται αστραπιαία, η κυβερνητική θέση ήταν: “Για αυτό θα συνεδριάσει αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις”.

Όμως, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Ελλάδα μετρούσε 331 ασθενείς και δυστυχώς ήδη 4 νεκρούς από τον κορωνοιό.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Με δεδομένο πλέον πως δεν επιτρέπεται ούτε καν η χωρίς sms έξοδος από το σπίτι μας ή η μετακίνηση περισσότερων των δύο ατόμων με το ίδιο αυτοκίνητο, εύκολα γίνεται κατανοητό το κολοσσιαίο μέγεθος της κυβερνητικής ολιγωρίας να μην απαγορεύσει αμέσως τις πτήσεις από Ιταλία.

Η μη απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία καθώς και η μη απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών, αναμφίβολα διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στην πατρίδα μας.

Στις ακόλουθες γραφικές παραστάσεις αποτυπώνεται η μεγάλη εικόνα για το πως εξελισσόταν η διασπορά του κορωνοιού στην Ελλάδα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και πως μετά τις αρχές Μαρτίου.

Στην 1η γραφική παράσταση φαίνεται η αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοιού (Active Cases in Greece) και στη 2η γραφική παράσταση (Total Coronavirus Deaths in Greece) η αύξηση των θανάτων.


Ωστόσο, κάτι που δεν αποτυπώνεται στις παραπάνω γραφικές παραστάσεις είναι η ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Οι 96 άνθρωποι που χάθηκαν ήδη δεν είναι ένα σχετικό και συγκρίσιμο, ποσοτικό απλώς μέγεθος.

Οι 96 άνθρωποι ήταν 96 μοναδικές ζωές που δεν θα επαναληφθούν.

Είχαν και όνομα και επώνυμο ξεχωριστό.

Ήταν 96 μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπων που ενδεχομένως κάποιες ή κάποιοι να ζούσαν και να μην είχαν βυθίσει στο πένθος την οικογένειά τους και τους φίλους τους.

Τέλος, όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις που πλήττουν χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι:

εάν η Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει αμέσως τις πτήσεις από Ιταλία καθώς και εάν δεν είχε επιτρέψει τη διασπορά του κορωνοιού μέσω εκκλησιών, το γενικευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και η συνεπαγόμενη ανεργία τόσων χιλιάδων εργαζόμενων δεν θα ήταν απαραίτητο να διαρκέσει τόσο πολύ, όσο τώρα αναμένεται να διαρκέσει.

Και επειδή η καραντίνα δεν θεραπεύει τον κορωνοϊό αλλά μόνον επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ας ευχηθούμε όταν θα χαλαρώσει η καραντίνα, να μην υπάρξει ένα δεύτερο κύμα διασποράς του, γιατί τότε αυτό θα είναι καταστροφικό.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ: 2 ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Παρόλα τα παραπάνω και για να υποστηρίξει κάποιος πως στην Ελλάδα έγιναν όλα καλά, εύλογα μπορεί να επισημάνει τη μεγάλη διαφορά σε ασθενείς και θανάτους, για παράδειγμα μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας.

Είναι όμως έτσι;

Απάντηση: μέχρι σήμερα που γράφεται το κείμενο αυτό-και με κάθε επιφύλαξη για το τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές μέλλον-είναι οφθαλμοφανής η διαπίστωση πως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαμορφωθεί δύο ταχύτητες εξάπλωσης του ιού. 


Έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες χωρών τόσο με βάση το συνολικό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων (μολονότι δεν μπορεί να υπάρχει ακρίβεια στην καταγραφή τους), όσο και με βάση το ορθό μέτρο καταγραφής που είναι όχι ο συνολικός, αλλά ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων κάθε χώρας.

Στην πρώτη ομάδα χωρών με τη μεγάλη ταχύτητα καθώς και τη μεγάλη διάδοση του κορωνοιού, ανήκουν η Ιταλία καθώς και οι χώρες που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μ.Βρετανία κλπ.

Σε αυτές τις χώρες καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα αλλά δυστυχώς και πολλοί θάνατοι.

Κοινό κοινωνικοοικονομικό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι πως πρόκειται για τις χώρες που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά και βιομηχανικά ανεπτυγμένο και κυρίως σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά εξωστρεφή Ευρωπαϊκό Βορρά.

Στη δεύτερη ομάδα χωρών με την αργή ταχύτητα καθώς και την ελεγχόμενη διάδοση του ιού, βρίσκονται οι χώρες που βρίσκονται ανατολικά της Ιταλίας.

Πρόκειται για τις χώρες που ξεκινούν από τη Σλοβενία-η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα κιόλας με την Ιταλία-και φτάνουν μέχρι την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σε όλες αυτές τις χώρες καταγράφονται πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοιού όσο και θάνατοι.

Κοινωνικοοικονομικά υπάρχει κι εδώ κάτι σημαντικό που είναι κοινό ανάμεσα στις χώρες αυτής της δεύτερης κατηγορίας.

Πρόκειται κυρίως για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, με μικρότερο ΑΕΠ και κυρίως με χαμηλή οικονομική εξωστρέφεια.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εξηγηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες οι επιδημιολογικές αιτίες της διαφοροποίησης ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες χωρών, το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται όχι μόνο με την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και με τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Αλλά αυτή η δεύτερη σύγκριση δεν βολεύει καθόλου την κυβερνητική προπαγάνδα και για αυτό αποσιωπάται από όλους τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους της, δημοσιογραφικούς κι επιστημονικούς.

Διότι βεβαίως, από τη σύγκριση με τις χώρες ανατολικά της Ιταλίας-που δεν είναι ούτε μία ούτε δύο, αλλά πάνω από 10-καταρρίπτεται και ξεθωριάζει ο μύθος της δήθεν σπουδαίας και δήθεν μοναδικής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού από την κυβέρνηση.

(Φωτο 3), (Πίνακας 4)

ΥΓ. Προφανώς το “παρακαλώ να μου επιτραπεί” στην εισαγωγική πρόταση είναι ειρωνικό και σχετίζεται με το χυδαίο τρόπο με τον οποίο η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα στα ΜΜΕ αντιμετωπίζει κάθε αντίθετη άποψη.

Αυτοί λοιπόν που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και θα προσπαθήσουν είτε να αποκλείσουν από κάθε δημοσιότητα και αυτό το κείμενο, είτε να επιτεθούν με φθηνούς αντιπερισπασμούς, μήπως τουλάχιστον αποπειραθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που αυτό θέτει;