Αντιμέτωπος με την Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να έρθει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς ανακοίνωσε ότι θα περάσει τον προϋπολογισμό παρακάμπτοντας το σώμα, κάνοντας χρήση του άρθρου 49:3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να περάσει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θεωρεί πως οι παραχωρήσεις που έκανε νωρίτερα προς την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν είναι αρκετές για να μην υπερψηφίσει η ακροδεξιά την πρόταση μομφής που το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταθέσει σε περίπτωση που γίνει χρήση του 49:3.
Βέβαια από την άλλη, η Λεπέν είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ότι πρέπει να διαπραγματευτεί, κάτι που με το 49:3 δεν κάνει σε καμία περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη της κυβέρνησης μειοψηφίας κρίνεται τις επόμενες ώρες.
Σε περίπτωση που μια πρόταση μομφής κατατεθεί μέσα στην ημέρα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί 48 ώρες αργότερα, δηλαδή την Τετάρτη. Εάν αυτή υποστηριχθεί από βουλευτές της αριστεράς και της άκρας δεξιάς, θα περάσει άνετα, ανατρέποντας την κυβέρνηση ούτε τρεις μήνες μετά το σχηματισμό της.
Σε αυτή την περίπτωση ο Μπαρνιέ θα αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά ο ίδιος και οι υπουργοί του θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έως ότου ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώσει μια νέα κυβέρνηση.
Ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τα κόμματα να αναζητήσουν μια νέα πλειοψηφία συνασπισμού ή να διορίσει μια αυστηρά τεχνοκρατική κυβέρνηση, φέρνοντας ανθρώπους εκτός πολιτικής και κομμάτων για να διαχειριστούν τη χώρα μέχρι να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι. Εκλογές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν έχουν περάσει 12 μήνες από τις προηγούμενες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ο οποίος διορίστηκε από τον Μακρόν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι μια ψήφος δυσπιστίας θα προκαλούσε «μεγάλη καταιγίδα και πολύ σοβαρές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Η Γαλλία έχει πάρει πορεία προς αυτή την πολιτική κρίση από όταν ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες άφησαν το κοινοβούλιο διαιρεμένο σε τρεις περίπου ίσες κοινοβουλευτικές ομάδες – την αριστερά, το κέντρο και την ακροδεξιά – που καμία από τις οποίες δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία.
Η αντιπαράθεση σχετίζεται άμεσα με το ολοένα και αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του θέματος μέσω αυξήσεων φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ (50 δισ. στερλίνες) και περικοπών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2025.
Διαβάστε επίσης
Τέμπη: Συνεδριάζουν κρυφά για το αν θα αντικατασταθεί ή όχι ο ανακριτής Μπακαΐμης
Καιρός: Η πρόγνωση για το επόμενο 24ωρο – Πού αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες (Χάρτης)
Κραυγή Νικου Ρωμανου μέσω του Documento: «Δεν θα αποδεχτώ να γίνω ένας μόνιμος κάτοικος φυλακών»