Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια παραμένουν σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο μετά την έκθεσή τους σε νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, την ώρα που το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News υποστηρίζει μέσω Twitter ότι η επικρατέστερη θεωρία που ακολουθεί η αστυνομία είναι πως ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στο σπίτι του στο Σάλσμπερι.
Η Βρετανία στέλνει στο Σάλσμπερι 100μελή ομάδα εμπειρογνωμώνων του στρατού στα χημικά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ο στρατός θα απομακρύνει κάποια οχήματα και αντικείμενα από την πόλη αυτή, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση.
“Είναι ακόμη πολύ σοβαρή η κατάσταση για τα δύο αυτά πρόσωπα που ήταν στόχος αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης”, είπε η Ραντ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάζεται να διακριβώσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα.
“Ως προς τις επιλογές μας εφεξής, θα το αποφασίσουμε όταν θα γίνει απόλυτα σαφές ποιές μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες και ποιά η πραγματική προέλευση αυτού του νευροτοξικού παράγοντα”.
Η Ραντ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή της στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι, όπου ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν την Κυριακή αναίσθητοι. Η υπουργός εξήρε την αστυνομία για την αντίδρασή της στο περιστατικό.
Την ίδια ώρα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα προπαγάνδα τις κατηγορίες περί ανάμειξης της Ρωσίας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του.
“Δεν έχουμε δει κάποιες χειροπιαστές αποδείξεις. Εχουμε δει μονάχα μια (δημοσιογραφική) κάλυψη όπου οι συνάδελφοί σας με πολύ σοβαρό ύφος υποστηρίζουν ότι, αν βρίσκεται πίσω από το περιστατικό η Μόσχα, θα υπάρξουν αντίμετρα τα οποία η Ρωσία δεν θα ξεχάσει ποτέ”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην Αιθιοπία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
“Αν υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από τη ρωσική πλευρά, θα είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε, αν όντως έχουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες”.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Βρετανία κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην υπόθεση Σκριπάλ και στον θάνατο του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο.
“Θα ήθελα να τονίσω ότι ο θάνατος του Λιτβινένκο, για τον οποίον η ευθύνη επίσης αποδόθηκε στη Ρωσία, δεν διερευνήθηκε μέχρι τέλους γιατί η δίκη, η οποία είχε χαρακτηριστεί δημόσια, επί της ουσίας ήταν κεκλεισμένων των θυρών και διεξήχθη με πολύ περίεργο τρόπο. Πολυάριθμα γεγονότα στην πορεία της έρευνας δεν δημοσιοποιήθηκαν”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Η έρευνα για την υπόθεση Σκριπάλ διευρύνεται. Σύμφωνα με την Guardian, η αστυνομία σφράγισε τους τάφους της συζύγου του πρώην κατασκόπου Λουντμίλα και του γιου του Αλεξάντρ και επιβεβαίωσε ότι σε συνολικά 21 ανθρώπους παρασχέθηκε νοσοκομειακή φροντίδα μετά το περιστατικό. Η Λουντμίλα Σκριπάλ πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 59 ετών και ο Αλεξάντερ Σκριπάλ τον περασμένο Μάρτιο στην Αγία Πετρούπολη στα 43 του χρόνια. Οι αστυνομικές κορδέλες που τοποθετήθηκαν στο κοιμητήριο είναι κυρίως για να κρατούν μακριά τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο αστυνομικός, ο οποίος εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, κατονομάστηκε χθες. Πρόκειται για τον Νικ Μπέιλι, ο οποίος παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.
Παράλληλα, ερευνητές ξεκίνησαν ευρεία έρευνα για τον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων στο σπίτι του Σκριπάλ, ενώ σφράγισαν και ένα γκαράζ, μια πιτσαρία και μια παμπ που βρίσκονται στο Σάλσμπερι.