Ραγδαίες εξελίξεις με τη Λιβανέζα «persona non grata»: Κάνει μήνυση κατά Ελλάδας – Ανακοίνωση από Χεζμπολάχ, διάβημα από το ΚΚΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη σύλληψη και την απέλαση της Ελβετίδας-Λιβανέζας ακτιβίστριας Σούχα Μπισάρα, η οποία κρίθηκε «persona non grata» από τις ελληνικές αρχές καθώς ταξίδευε μέσω Αθήνας στη Γενεύη.

Η Μπισάρα, η οποία θεωρείται ηρωίδα στον Λίβανο, καθώς φυλακίστηκε για 10 χρόνια από 1988 έως το 1998, μετά την απόπειρα δολοφονίας που έκανε κατά του διοικητή του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου, που συνεργαζόταν με το Ισραήλ.

Η Μπισάρα, σύμφωνα με έγγραφο των ελληνικών αρχών «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εσωτερική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία ή τις διεθνείς σχέσεις ενός ή περισσοτέρων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη έχει καταχωρηθεί ως ανεπιθύμητη στο Εθνικό Μητρώο.

Μετά τη σύλληψή της από τις ελληνικές αρχές επέστρεψε στον Λίβανο και από εκεί ταξίδεψε ξανά στην Ελβετία.

Κατά την άφιξή της στην Ελβετία, όπου έχει την ιθαγένειά της και διαμένει, επικοινώνησε με δικηγόρους σε Ελβετία και Ελλάδα και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση για να διευκρινίσει το ιστορικό της απόφασης και να ζητήσει την ακύρωσή της, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Λίβανου θα ξεκινήσει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη Λιβανέζα ακτιβίστρια στην Αθήνα ως «persona non grata» – Είχε φυλακιστεί σε Ισραήλ και Λίβανο για 10 χρόνια

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου, που κατήγγειλε τις ενέργειες της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Χεζμπολάχ που, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θεώρησε την κίνηση «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και αντίθετη με τους ευρωπαϊκούς νόμους (…) και υποταγμένη στην ισραηλινή εχθρική οντότητα». Κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου «να εκπληρώσει τα εθνικά και ηθικά της καθήκοντα έναντι της Μπισάρα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και μέτρα σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών».

Από την πλευρά του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, για τη σύλληψη της Μπισάρα. «Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην απαράδεκτη αυτή ενέργεια των ελληνικών αρχών και ρωτάει το αρμόδιο υπουργείο για ποιούς συγκεκριμένους λόγους κρατήθηκε η Σούχα Μπσάρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και απαγορεύτηκε η είσοδός της στην Ελλάδα; Για ποιούς λόγους θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια;», αναφέρει για το θέμα ο 902.

Ποια είναι η Σούχα Μπισάρα

Το 1988, σε ηλικία μόλις 21 ετών, η Σούχα Μπισάρα πυροβόλησε δύο φορές τον επικεφαλής της στρατιωτικής ομάδας SLA (Στρατός Νοτίου Λιβάνου), Antoine Lahad. Η SLA θεωρούνταν ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ εντός του Λιβάνου και σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις με οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ και η παλαιστινιακή PLO.

Ο πυροβολισμός τραυμάτισε σοβαρά, αλλά δεν σκότωσε τον Antoine Lahad. Η Μπισάρα συνελήφθη από τη φρουρά του και οδηγήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο Ισραήλ όπου καταγγέλλει ότι ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στη φυλακή Khiam στο Νότιο Λίβανο όπου κρατήθηκε για 10 χρόνια χωρίς να δικαστεί, ενώ καταγγέλλει ότι εκεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ καθώς και κράτηση σε απομόνωση για έξι χρόνια σε ένα μικροσκοπικό κελί.

Απειλεί την Ελλάδα η Σούχα Μπισάρα;

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει αν πράγματι θεωρεί ότι μια Ελβετίδα πολίτης, η Σούχα Μπισάρα, αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αν αυτό πράγματι ισχύει, τότε η Μπισάρα θα όφειλε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, αντί να της επιτραπεί να επιστρέψει στον Λίβανο και από εκεί να μεταβεί στην Ελβετία.

Αν όμως η Σούχα Μπισάρα δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα αποτελεί «κόκκινο» πανί για τη σύμμαχο χώρα του Ισραήλ, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με το αν οι «εχθροί» του Ισραήλ, θεωρούνται αυτομάτως και εχθροί της Ελλάδας.

Ετικέτες