Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε

Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε
Hamas chief Ismail Haniyeh speaks during a press briefing after his meeting with Iranian Foreign Minister Hossein Amirabdollahian in Tehran, Iran, Tuesday, March 26, 2024. The chief prosecutor of the International Criminal Court said Monday he is seeking arrest warrants for Israeli and Hamas leaders, including Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, in connection with their actions during the seven-month war between Israel and Hamas. Haniyeh is one of the three Hamas leaders believed to be responsible for war crimes and crimes against humanity in the Gaza Strip and Israel. (AP Photo/Vahid Salemi, File)

Μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην κρίση στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο Χανίγιε σκοτώθηκε μαζί με έναν σωματοφύλακά του όταν το κτήριο στο οποίο διέμεναν χτυπήθηκε από επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν. Ο Χανίγιε φέρεται να βρισκόταν στην Τεχεράνη για να είναι παρών στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν, που έγινε χθες, Τρίτη.

Τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Χαμάς, η οποία κάνει λόγο για «ύπουλη Σιωνιστική επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη».

Από την πλευρά τους, σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης (σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων), τονίζουν ότι εξετάζουν τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του Χανίγιε.

Η δολοφονική επίθεση κατά του Χανίγιε έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυττό, έπειτα από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι η εξέλιξη έρχεται επίσης περίπου μία εβδομάδα μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία 14 παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων για δεκαετίες παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη, αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία είχε επιτευχθεί με κινεζική μεσολάβηση στο Πεκίνο.

«Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, διότι η Χαμάς θα συντριβεί και ο (ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ) Αμπάς θα κοιτάει τη Γάζα από μακριά», είχε διαμηνύσει ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το Ισραήλ έπληξε το προξενείο του Ιράν στη Συρία, γεγονός που προκάλεσε την ελεγχόμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter