Τους οδήγησαν στη Ράφα, στον νότο, όπου θα ήταν «ασφαλείς». Τους άφησαν να λιμοκτονούν στοιβαγμένους σε σκηνές και αποθήκες, χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφή, νερό και φάρμακα. Τους έκλεισαν τη μόνη έξοδο διαφυγής, από την οποία περνούσε έστω και με το σταγονόμετρο η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια, και μετά βομβάρδισαν και το τελευταίο τους καταφύγιο. Αυτός είναι ο εφιάλτης που βιώνουν εδώ και επτά μήνες οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή σε βάρος αμάχων. Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για τους κατοίκους της Γάζας οι ενέργειες για εκεχειρία κατέληξαν σε διπλωματικό θρίλερ και τελικά ναυάγησαν. Οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντήθηκαν στο Κάιρο προκειμένου να λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο το Τελ Αβίβ επέδειξε απίστευτη περιφρόνηση προς κάθε προοπτική για ειρήνευση, αγνοώντας το σημαντικό βήμα που έκανε η Χαμάς, η οποία αποδέχτηκε –και εξακολουθεί να υποστηρίζει– τη συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων και προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Ξανά στους δρόμους οι εκτοπισμένοι
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) βομβάρδισαν επανειλημμένα την πόλη στο νοτιότερο άκρο του παλαιστινιακού θύλακα, όπου είχαν καταφύγει 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο το συνοριακό πέρασμα της Ράφα που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Πάνω από 100.000 εκτοπισμένοι αναγκάστηκαν να πάρουν ξανά τους δρόμους, με μόνη επιλογή να επιστρέψουν στα ερείπια των σπιτιών τους, στην «ασφαλή ζώνη» που υπέδειξε λίγο βορειότερα το Ισραήλ.
Την αδιανόητη φρίκη του πολέμου στη Γάζα μαρτυρά επίσης η αποκάλυψη ομαδικών τάφων κοντά στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Σίφα, για τους οποίους η διεθνής κοινότητα στριμώχνει το Ισραήλ ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα για τα καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων.
Για την «περιορισμένη», όπως τη χαρακτήρισαν οι ισραηλινές αρχές, χερσαία εισβολή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του ανέφερε ότι το «ναι» της Χαμάς ήταν «τέχνασμα με στόχο να σαμποτάρει την είσοδο των IDF στη Ράφα και την απελευθέρωση των ομήρων».
Με τα βλέμματα όλου του πλανήτη να είναι στραμμένα στη μαρτυρική Ράφα, καταγράφηκε και η πρώτη, αν και περιορισμένη, αντίδραση από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το πάγωμα ορισμένων αποστολών όπλων στο Ισραήλ προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων. Αυτό ωστόσο ούτε θα εμποδίσει το Ισραήλ να βρει και να χρησιμοποιήσει άλλα επιθετικά όπλα στη Γάζα ούτε θα δώσει τέλος στα δεινά του παλαιστινιακού λαού.
Απειλητική επιστολή στον εισαγγελέα του ΔΠΔ
Την ώρα που το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ), δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές έστειλαν επιστολή προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, απειλώντας ανοιχτά τον ίδιο και την οικογένειά του να μην εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου για τις ενέργειές του στη Γάζα. Το σχετικό έγγραφο αποκάλυψαν η ενημερωτική ιστοσελίδα Zeteo και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μεχντί Χασάν.
Με γλώσσα που δεν συνάδει σε αιρετούς εκπροσώπους μιας υπερδύναμης, στην επιστολή ανέφεραν σε άκρως απειλητικό τόνο: «Στοχοποιήστε το Ισραήλ και θα σας στοχοποιήσουμε», συμπληρώνοντας ότι θα ασκηθούν κυρώσεις «στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας και θα απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε εσάς και τις οικογένειές σας». Η επιστολή κατέληγε με την ανατριχιαστική φράση: «Θεωρήστε ότι σας έχουμε προειδοποιήσει».