Ράδιο Πάντειον: «Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!»

Ράδιο Πάντειον: «Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!»

«Η διαχρονική πορεία υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, προβλήματα στις υποδομές και φοιτητική μέριμνα αλλά και πόρους για έρευνα και επιστημονικό έργο, προωθώντας την «αυτονομία» και την αναζήτηση πόρων από την αγορά», καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Γενική Συνέλευση Ραδιοφωνικού Σταθμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Η ύπαρξη των πανεπιστημιακών ραδιοφώνων είναι υπό διακύβευση σε περίπτωση που ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Αφενός στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν επικρατεί η ελευθερία του λόγου που υπάρχει στα δημόσια και δη στο Πάντειο», αναφέρει.

«Συντασσόμαστε με τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των καθηγητών μας. Όχι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του άρθρου 16. Ενίσχυση και αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Παντείου Πανεπιστημίου: 

Το «Ράδιο Πάντειον» στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών και των καθηγητών ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων και δωρεάν πανεπιστημίων.

Η διαχρονική πορεία υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, προβλήματα στις υποδομές και φοιτητική μέριμνα αλλά και πόρους για έρευνα και επιστημονικό έργο, προωθώντας την «αυτονομία» και την αναζήτηση πόρων από την αγορά. Τα δημόσια πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να λειτουργούν περισσότερο με τους κανόνες της αγοράς στα πλαίσια του ανταγωνισμού όπως ορίζει και η ΕΕ. Έτσι συνέβη και με την ενέργεια, με την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος, και των μεταφορών (βλ. Τέμπη).

Η ύπαρξη των πανεπιστημιακών ραδιοφώνων είναι υπό διακύβευση σε περίπτωση που ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. Αφενός στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν επικρατεί η ελευθερία του λόγου που υπάρχει στα δημόσια και δη στο Πάντειο. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα αμερικάνικου μη κρατικού πανεπιστημίου όπου οι χορηγοί απείλησαν να αποσύρουν τις χρηματοδοτήσεις τους όταν φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τον πόλεμο στην Παλαιστίνη. Αφετέρου, τα δημόσια ΑΕΙ πιεζόμενα από την υποχρηματοδότηση θα αναγκαστούν είτε να θεσπίσουν δίδακτρα είτε να προσελκύσουν ιδιώτες, χορηγούς και επενδυτές. Υπό αυτή την έννοια απειλείται και η δική μας δραστηριότητα καθώς εύκολα μπορεί να κόβονται εκπομπές αν δεν αρέσουν σε κάποιο χορηγό. Φυσικά για ποια πανεπιστημιακά ραδιόφωνα θα μιλάμε αν δεν υπάρχει πανεπιστήμιο; Με την ίδρυση ιδιωτικών, τα οποία θα εδρεύουν κατά βάση στην Αθήνα, τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις και άλλα σε κλείσιμο, ενώ και τα κεντρικά θα υποβαθμιστούν περισσότερο.

Συντασσόμαστε με τον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και των καθηγητών μας. Όχι στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του άρθρου 16. Ενίσχυση και αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η Φωνή των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter