∆ρ Αρι Πέρλιγκερ: Τραµπ όπως Ρίγκαν – Ο διευθυντής Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης μιλά στο Documento

∆ρ Αρι Πέρλιγκερ: Τραµπ όπως Ρίγκαν – Ο διευθυντής Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης μιλά στο Documento

Στο χείλος της αβύσσου µοιάζει να έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραµπ. Το καίριο ερώτηµα είναι τι µέλλει γενέσθαι ενόψει και των επερχόµενων προεδρικών εκλογών σε µια χώρα βαθιά διχασµένη, που έχει γίνει συχνά µάρτυρας επιθέσεων εναντίον πολιτικών. Ο δρ Αρι Πέρλιγκερ από το Πανεπιστήµιο της Μασαχουσέτης, ειδικός σε θέµατα πολιτικής βίας, εξήγησε µιλώντας στο Documento ότι η Αµερική είναι πιθανό να βυθιστεί ακόµη περισσότερο στην πόλωση, οι ανησυχίες για περαιτέρω έκρηξη της βίας αυξάνονται, ενώ παράλληλα η ακροδεξιά παραµονεύει να εκµεταλλευτεί την αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Αµερικανός πανεπιστηµιακός, σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού µετά τους πυροβολισµούς εναντίον του Τραµπ, υποστήριξε ότι το κλειδί για τη διασφάλιση της αµερικανικής δηµοκρατίας και την καταπολέµηση της πολιτικής πόλωσης εντοπίζεται και εξαρτάται από την εξεύρεση της κατάλληλης ισορροπίας από τους πολιτικούς ηγέτες.

Αναµένετε επιδείνωση στις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις στις ΗΠΑ;

Η αυξανόµενη ανοχή απέναντι στην πολιτική βία συναντάται και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσµατος. Απόρροια είναι να διευρύνεται το χάσµα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους συνεννόησης. Από πολλές απόψεις, αυτό αποδεικνύει πώς η αυξανόµενη πόλωση δηµιούργησε µια αντίληψη ότι η εκλογική πολιτική στις ΗΠΑ είναι ένα παιχνίδι µηδενικού αθροίσµατος και ότι η ήττα συνεπάγεται το τέλος της δηµοκρατίας. Σε ένα τέτοιο κλίµα, η δαιµονοποίηση και η απονοµιµοποίηση των πολιτικών αντιπάλων γίνονται κοινές πρακτικές, που καθιστούν το πολιτικό σύστηµα δυσλειτουργικό.

Πώς η απόπειρα δολοφονίας του Τραµπ θα επηρεάσει τις επερχόµενες εκλογές;

Αυτό το γεγονός µπορεί να επηρεάσει σηµαντικά τις επερχόµενες εκλογές. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι απόπειρες δολοφονίας µπορούν να ενισχύσουν την υποστήριξη ενός πολιτικού ηγέτη, όπως συνέβη µε τον Ρόναλντ Ρίγκαν, το ποσοστό υποστήριξης του οποίου κατέγραψε αύξηση 22% µετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που αµφιταλαντεύονταν ως προς το αν θα υποστηρίξουν τον Τραµπ θα µπορούσαν να παρασυρθούν να τον ψηφίσουν ως µια µορφή διαµαρτυρίας ενάντια στην πολιτική βία. Και οι δύο εκστρατείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.

Πώς θα µπορούσε η ακροδεξιά να εκµεταλλευτεί, να εργαλειοποιήσει αυτή την απόπειρα;

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου εγείρει ερωτήµατα ως προς τις πιθανές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του και τις ευρύτερες επιπτώσεις για την πολιτική σταθερότητα στις Ηνωµένες Πολιτείες. Την κατάσταση αυτή θα µπορούσαν να εκµεταλλευτούν διάφορες εξτρεµιστικές οµάδες, υποκινώντας πράξεις που θα στόχευαν στη διατάραξη της δηµόσιας τάξης και τη βία εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Το φαινόµενο θα τροφοδοτούσε δε το ευρύτερο αφήγηµα που προωθείται από την ακροδεξιά, ότι δηλαδή το κράτος, η κυβέρνηση και οι αριστερές φατρίες συνωµοτούν για να εµποδίσουν τον Τραµπ να κερδίσει τις εκλογές.

Πόσο πιθανή είναι µια νέα έκρηξη της βίας εν µέσω και της κουλτούρας της οπλοκατοχής;

Ο κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της βίας είναι ορατός, δεδοµένης της εισβολής στο Καπιτώλιο και του γεγονότος ότι περίπου 300 εκατ. πυροβόλα όπλα βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών σε όλη τη χώρα. Ενώ η επανάληψη των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου δεν προκαλεί άµεση ανησυχία, η πραγµατική απειλή βρίσκεται στις τοπικές πολιτοφυλακές. Οι οµάδες αυτές δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου οι υπηρεσίες επιβολής του νόµου διαθέτουν λιγοστούς πόρους και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι περιορισµένες. Η απόπειρα δολοφονίας του Τραµπ θα µπορούσε να τις ενθαρρύνει να αναλάβουν πιο επιθετικές ενέργειες.

Ποιες ενέργειες πρέπει να αναληφθούν για την αποτροπή νέων περιστατικών βίας;

Οι Ηνωµένες Πολιτείες χρειάζονται ηγέτες που δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέµηση της πόλωσης και όχι στη δαιµονοποίηση των πολιτικών αντιπάλων τους. Αν αναλογιστεί κανείς την ενότητα που παρατηρήθηκε µετά την επίθεση της 11ης Σεπτεµβρίου, γίνεται σαφές ότι η χώρα µπορεί να «συνέλθει» από τέτοιου είδους περιστατικά υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο, αυτή η ενότητα απαιτεί µια συντονισµένη προσπάθεια από τους πολιτικούς αρχηγούς για την προώθηση της διακοµµατικής συνεργασίας και τον περιορισµό των δυσλειτουργιών στο πολιτικό σύστηµα. Βραχυπρόθεσµα, η απόπειρα δολοφονίας του Τραµπ θα µπορούσε να κλιµακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την αντίληψη ότι και οι δύο πλευρές του πολιτικού φάσµατος είναι πρόθυµες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Μακροπρόθεσµα, όµως, θα µπορούσε να ωθήσει τους πολίτες στην ανάδειξη πολιτικών ηγετών που επιθυµούν τον µετριασµό της πόλωσης. Το µέλλον της αµερικανικής δηµοκρατίας εξαρτάται από την εξεύρεση της κατάλληλης ισορροπίας µεταξύ της αντιµετώπισης των άµεσων απειλών και της προώθησης ενός συνεργατικού πολιτικού περιβάλλοντος.

Who is who 

∆ιευθυντής του προγράµµατος Σπουδών Ασφαλείας του τµήµατος Εγκληµατολογίας και ∆ικαιοσύνης, ο δρ Αρι Πέρλιγκερ, τα τελευταία 15 χρόνια έχει ασχοληθεί εκτενώς µεταξύ άλλων µε θέµατα γύρω από την τροµοκρατία, την πολιτική βία, την ασφάλεια και τον εξτρεµισµό. Εχει γράψει πέντε βιβλία για την τροµοκρατία και είναι αρχισυντάκτης του ακαδηµαϊκού περιοδικού «Democracy and Security» και µέλος της συντακτικής οµάδας του «Studies in Conflict».

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αλλάζουν τακτική μετά την αποχώρηση Μπάιντεν»

Καιρός: Φέρνει μπουρίνια ο πολικός αεροχείμαρρος – Θα έρθει σύντομα νέος καύσωνας; (LIVE)

«Θεέ μου, είναι απλά ένα παιδί» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες εθελοντών γιατρών από την φρίκη της Γάζας

Τέμπη: Νέα έρευνα για τα 11 λεπτά της σιωπής – Η έκθεση-παρωδία της ΕΛΑΣ και το αίτημα της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Μίλτος, ο Λευτέρης και τα «άλογα» της ελληνικής αποστολής

Καύσωνες στην Ελλάδα: Η φονική επέλαση του 1987 με 1.300 νεκρούς – Οι καυτοί Ιούληδες που έμειναν στην ιστορία (Photos – Video)

Καμπανάκι Ολλανδού ερευνητή για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Είχε προβλέψει τα 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία

 

 

Documento Newsletter