Qatargate: Το αποκαλυπτικό email του Κοτσολίνο – Ζητούσε από ευρωβουλευτές να μην ψηφίσουν κατά του Κατάρ

Qatargate: Το αποκαλυπτικό email του Κοτσολίνο – Ζητούσε από ευρωβουλευτές να μην ψηφίσουν κατά του Κατάρ

Να επηρεάσει αποτελέσματα ψηφοφοριών και διαδικασιών στο Ευρωκοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ, φαίνεται πως επιχειρούσε και ο Αντρέα Κοτσολίνο, με e-mail προς τους συναδέρφους του, το οποίο έφερε στο «φως» το Euractiv στις 13 Δεκεμβρίου και αναδημοσίευσε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου η «Καθημερινή».

Δείτε επίσης: Qatargate – Le Soir και La Repubblica για Καϊλή: Ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα

Ο εμπλεκόμενος Ιταλός ευρωβουλευτής, που ήταν μέλος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ-Μαρόκου, δύο εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο κατά την οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήριζε το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», έστειλε στα emails των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο τίτλος του ήταν «ψήφος ενάντια στη δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής σκέψης Α του ψηφίσματος Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ».  Το ψήφισμα έφτασε στην Ολομέλεια στις 24 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά την ομιλία Καϊλή. Εκείνη την ημέρα ο Κοτσολίνο, όπως είχε αντίστοιχα επιχειρήσει και η Καϊλή δύο μέρες νωρίτερα, επιχείρησε να προκαταλάβει την ψήφο των συναδέλφων του από το Ευρωπαϊκό Κόμμα Σοσιαλιστών – Δημοκρατών ζητώντας τους να καταψηφίσουν παράγραφο (Recital A) στην οποία υπήρχαν αιχμές για χρηματισμό ποδοσφαιρικών παραγόντων, προκειμένου το Μουντιάλ να καταλήξει στο Κατάρ.

Δείτε επίσης: Η Καϊλή και ο λαβύρινθος εταιρειών, ΜΚΟ και κονδυλίων

Τι έγραφε το επίμαχο e-mail

«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», έγραφε ο Ιταλός ευρωβουλευτής. Κλείνοντας μάλιστα άφησε αιχμές για την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία. «Αν θέλετε να μιλήσουμε για διαφθορά σε αθλητικές διοργανώσεις, τότε ίσως να είναι αναγκαίο να αναφερθούμε στο πώς αποφασίστηκε η Γερμανία να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2006». Προς απογοήτευση, πάντως, του Κοτσολίνο, 389 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 139 κατά του επίμαχου ψηφίσματος σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην ολομέλεια.

Δύο εβδομάδες αργότερα, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή και ακόμη δύο άτομα συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Qatargate κατηγορούμενοι για διαφθορά, ξέπλυμα και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Το πρωί της Τετάρτης ο Τζόρτζι οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου. Εκεί, φέρεται να ομολόγησε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο και να υπέδειξε ως κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι αλλά και τον Αντρέα Κοτσολίνο.

Documento Newsletter