Προτάσεις για την «εξυγίανση» του Ευρωκοινοβουλίου τέθηκαν επί τάπητος το βράδυ της Τετάρτης σε συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των κομμάτων στις Βρυξέλλες, η οποία σύμφωνα με το Politico διεξήχθη «κεκλεισμένων των θυρών».
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, παρουσίασε λίστα με 14 προτάσεις για την αναδιάρθρωση της νομοθεσίας που αφορά τη διαφάνεια και την περαιτέρω θωράκιση του θεσμού από μελλοντικά φαινόμενα τα οποία μπορούσαν να πλήξουν τις Βρυξέλλες στον ίδιο (ή και σε μεγαλύτερο βαθμό) από το σκάνδαλο Qatargate.
Μεταξύ των προτάσεων Μετσόλα περιλαμβάνεται το μέτρο της απαγόρευσης κινήσεων για lobbying σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο από πρώην ευρωβουλευτές σε διάστημα έως και έξι μηνών από την τελευταία τους παρουσία σε συνεδριάσεις. Παράλληλα, προτείνεται αυστηρότερος έλεγχος όσον αφορά την κατάθεση της λίστας με τα δώρα και τα επί πληρωμή ταξίδια που πραγματοποιούν τα μέλη της Ευρωβουλής, αλλά και ισχυρότερο ελέγχο στις συναντήσεις με λομπίστες ακόμα και εντός του ευρύτερου δικτύου συνεργατών των ευρωβουλευτών.
Οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρωβουλή συμφωνούν στη βάση των προτάσεων Μέτσολα, υπερτονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μεταρρυθμίσεων στην υπάρχουσα νομοθεσία, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ενδελεχής έρευνα και περισσότερη αυστηρότητα, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα… Παντσέρι.
«Θέλουν να κρύψουν από το χαλί τα προβλήματα, επιλέγοντας να μην τοποθετήσουν κάποιο στέλεχος υπεύθυνο για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς», ανέφερε στο Politico η Μανόν Όμπρι, αντιπρόεδρος της Αριστεράς, σημειώνοντας ότι θα πιέσει για περαιτέρω συζήτηση και επεξεργασία των προτάσεων, με στόχο να πέσει περισσότερο φως στο σκάνδαλο Qatargate.
«Οι προτάσεις Μετσόλα αποτελούν σημείο έναρξης της συζήτησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά δεν είναι αρκετές. Τα προτεινόμενα μέτρα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι κενά, ενώ είναι ελάχιστη η περίοδος έξι μηνών για την αποφυγή του λόμπινγκ από πρώην ευρωβουλευτές. Υπάρχουν κι άλλα αδύνατα σημεία…», φέρεται να δήλωσε η Ιράτσε Γκαρσία, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών σε συνάντηση του κόμματος.