Πυροσβέστες: Στους δρόμους οι εποχικοί «ανήμερα» της ετήσιας απόλυσής τους – «Να μάθουν να μας υπολογίζουν»

«Μετακομίζουν» ξανά έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για 24 ώρες οι εποχικοί πυροσβέστες, σχεδόν 3 χρόνια μετά τις αύρες και τις κρότου λάμψεις με τις οποίες τους χτύπησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021. Η καθιστική τους διαμαρτυρία θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, στις 31/1. Με επίσημη ανακοίνωσή τους απευθύνουν πάνδημο κάλεσμα προς τους συναδέλφους τους όλων των κατηγοριών (μόνιμοι, πενταετείς κ.α.) καθώς και σε όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό τους έξω από το Υπουργείο.

Η 24ωρη απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, δηλαδή την ημέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πετάξει για μια ακόμη φορά στα αζήτητα «αυτούς με τα μπεζ». Είναι οι εποχικοί πυροσβέστες οι οποίοι σε 5 αντιπυρικές περιόδους έχουν συγκεντρώσει εμπειρία, έχουν επιχειρήσει σε τεράστιες και φονικές φωτιές, αλλά για την κυβέρνηση των 3,5 εκατομμυρίων καμένων στρεμμάτων (καμένες εκτάσεις 2020-2024, σύμφωνα με το EFFIS) δεν αξίζουν να μονιμοποιηθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Την ίδια στιγμή οι κενές θέσεις στην πυροσβεστική προσεγγίζουν τις 3.620, ενώ το Σώμα έχει μέσο όρο ηλικίας τα 49-50 έτη και καλείται να σβήσει φωτιές σε μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

Οι πυροσβέστες καλούν συναδέλφους και πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους «μέχρι να έρθει η δικαίωση», ενώ στο τέλος της φετινής αντιπυρικής δεν θα έχουν στον πλευρό τους έναν συνάδελφό τους.  Ήταν ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου στη Θάσο στις 27 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως ο άτυχος πυροσβέστης και πατέρας ενός 13χρονου παιδιού τράκαρε μετά από μια υπηρεσία 34 ωρών και μόλις 2,5 ωρών ξεκούρασης. Οι πυροσβέστες πολλάκις και μέσω του documentonews.gr εξέπεμπαν κραυγή αγωνίας για την υπερεργασία και τις τριτοκοσμικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν με τον θάνατο του Ανδρέα Ανδρεάδη να αποτελεί την τραγική… επιβεβαίωσή τους.

Όπως οι εποχικοί πυροσβέστες αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωσή τους:

«31 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου… και μέχρι να έρθει η δικαίωση.

Συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ώστε να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ πλέον αυτό που μας αξίζει: 12 μήνες εργασία στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Συνάδελφοι, μας κορόιδεψαν, μας περιφρόνησαν, μας αφήνουν οριστικά άνεργους. Η μη ανανέωση των συμβάσεων εποχικότητας είναι ακόμα μια τρανή απόδειξη πως το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν σέβεται τις ατελείωτες ώρες εργασίας που με κίνδυνο της ζωής μας προσφέραμε στην πατρίδα.

Όλοι εκεί, με αεροπλάνα, με πλοία, με αμάξια με τρένα, ταξιδεύουμε μαζί με τις οικογένειες μας και τους φίλους μας, τον απλό πολίτη που ήμασταν δίπλα του σώζοντας τις περιουσίες τους και το δασικό πλούτο της χώρας μας, ώστε να μάθουν επιτέλους να μας υπολογίζουν.

Συνάδελφοι, ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ! Θα νικήσουμε γιατί το δίκαιο πάντα στο τέλος υπερισχύει».

Στο ίδιο έργο θεατές και στην φετινή αντιπυρική

Οι πυροσβέστες ξαναέζησαν ένα ακόμη καυτό καλοκαίρι με μεγάλες φωτιές που σταμάτησαν στη θάλασσα ή σε τοίχους πόλεων. «Τα χέρια δεν φτάνουν», έχουν επισημάνει πολλάκις, με την χρήση εναερίων μόνο να μην αποτελεί πανάκεια για το σβήσιμο των φωτιών. Τα δόγμα Κικίλια έχει πολλάκις υποδομηθεί από τους πυροσβέστες, έμπειρα στελέχη της πυροσβεστικής και επιστήμονες, ενώ φέτος από την αρχή του έτους έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα.

Συγκεκριμένα από την 1/1/2024 έως και τις 6/10/2024, σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus / Effis της ΕΕ, από τις 70 μεγαλύτερες πυρκαγιές (δηλαδή άνω των 300 στρεμμάτων) στη Ελλάδα κάηκαν 406.780 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Υπενθυμίζεται πως η αντιπυρική ξεκινάει την 1/5 και τελειώνει στις 31/10, με τις φωτιές φέτος… να μας χτυπούν την πόρτα νωρίτερα, με τη φωτιά στον Όλυμπο. Ήταν η πρώτη μεγάλη φωτιά πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι φωτιές σε Ρέθυμνο, Σέριφο, Πύργο, Εύβοια, όρος Όρβηλο (που ξεκίνησε να καίει μέσα Ιουλίου και έσβησε στις 16 Αυγούστου) και στον Βαρνάβα ήταν οι μεγαλύτερες τις φετινής αντιπυρικής. «Δεν είμαστε ρομπότ» βροντοφωνάζουν οι πυροσβέστες σε κάθε τους δήλωσε στα ΜΜΕ, ενώ επιστήμονες και ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι αναγκαία για τη σωτηρία των δασών μέσω του καθαρίσματός τους τον χειμώνα και της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Μέγα φιάσκο υπήρξε και ο κανονισμός της κυβέρνηση για την πυροπροστασία και το καθάρισμα των οικοπέδων, τον οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όσες αναρτήσεις για το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» και να κάνει ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό αποτύπωμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου (με 3 νεκρούς πολίτες σε Πάτημα Χαλανδρίου και Κορινθία) και ούτε την τραγική υποστελέχωση της πυροσβεστικής. Μάλιστα δεν έλειψαν και τριτοκοσμικές καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι πυροσβέστες στην επαρχεία με ευθύνες και των ανώτερων κλιμακίων της Πυροσβεστικής (βλ. Σαλαμίνα: Στο δρόμο πεταμένοι οι πυροσβέστες του νησιού).

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας για ύποπτο όχημα – Κλειστή η Σωκράτους

Καραμανλής και Σαμαράς προκαλούν ξανά ταραχή στο Μαξίμου – Νέα κοινή εμφάνιση μετά το «άκυρο» στο γαλάζιο πάρτι

«Εγκληματική οργάνωση» στην Κέρκυρα αλά Χαλκίδα – Συλλήψεις εφοριακών και λογιστή

Η ΓΣΕΕ κάνει ψηφιακές… πλάτες στην κυβέρνηση

Μεγάλη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο – Πώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσω live streaming

«Τραγωδία στο Γουέμπλεϊ – Ξεφτιλιστήκαμε»: Πυρά από τα βρετανικά ΜΜΕ για την ήττα της Αγγλίας από την Ελλάδα

Η Μενδώνη μύγα στο σπαθί της δεν σηκώνει…

Οι ηγέτες που εξόντωσε το Ισραήλ – Ποια είναι τα 25 ανώτατα στελέχη του «άξονα της αντίστασης» που έχει καταφέρει να δολοφονήσει

Ετικέτες