Πυροσβέστες: «Δεν φτάνουν τα χέρια για να σβήσουμε τις φωτιές» – 4.000 τα κενά στην Πυροσβεστική (Videos)

Πυρκαγιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από τα χωριά Ελληνικό και Καλλιθέα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

«Ο θάνατος των δυο συνανθρώπων μας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ένδεια του Πυροσβεστικού Σώματος που μετράει σχεδόν 4.000 κενά. Δεν επαρκεί το προσωπικό με πολλούς πολίτες να μας βοηθούν για να σβήσουμε τις φωτιές γιατί πολύ απλά δεν φτάνουν τα χέρια. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους, αλλά να τους προστατεύουμε εμείς». Τα λόγια του εποχικού πυροσβέστη, Αντώνη Πέππα, στο documentonews.gr αποκαλύπτουν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη πεισματικά δεν επιθυμεί να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό.

Περίπου 500 πυροσβέστες όλων των κατηγοριών παλεύουν με τις διάσπαρτες εστίες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις του τεράστιου μετώπου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας που έχει αγγίξει τα 30 χλμ σε μήκος και έχει κατακάψει 42.190 στρέμματα (σύμφωνα με EFFIS). Δεδομένης της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής μεταφέρονται δυνάμεις από όλη την Αττική, την υπόλοιπη Πελοπόννησο, ενώ πυροσβεστικά οχήματα έχουν έρθει μέχρι και από τα Γιάννενα και το Νευροκόπι.

Ακόμα δυο νεκροί

Οι δυο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν ένα συγχωριανό τους βοσκό για να σώσει το κοπάδι του, ενώ πριν έδειχναν σε πυροσβέστες μονοπάτια για να μπουν στο δάσος. Τελευταία φορά επικοινώνησαν ήταν χθες στις 21:30 έκτοτε τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Μάλιστα είχαν στείλει και βίντεο με τη φωτιά στο σημείο όπου βρίσκονταν. Οι επικοινωνίες ήταν δύσκολες καθώς πολλές κεραίες τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουν καεί. Εν τέλει οι σωροί τους βρέθηκαν απανθρακωμένες σοροί σε ένα μαντρί έξω από το χωριό Άνω Πιτσά κοντά στο Ελληνικό. Κάτοικοι και πυροσβέστες καταγγέλλουν την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού και προσωπικού.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας

Διαβάστε σχετικά: Πύρινη λαίλαπα στην Κορινθία: Δυο άνθρωποι νεκροί – 42.000 στρέμματα έγιναν στάχτη (Photos)

Ο Αντώνης Πέππας, εποχικός πυροσβέστης στην Κόρινθο μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστων (ΠΑΣΣΥΠ), μιλώντας στο documentonews.gr επισημαίνει: «Στο σημείο επιχειρούν πολλοί εποχικοί πυροσβέστες και δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς όπου καίει ανεξέλεγκτα, ενώ προσπαθούν να κρατηθούν ψυχικά δυνατή μετά την ανακοίνωση του Υπουργού κλιματικής κρίσεις και πολιτικής προστασίας ότι δεν θα ξανά ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πρέπει να καταλάβει τόσο η φυσική ηγεσία, αλλά περισσότερο η πολιτική, πως οι ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι εποχικές ,και πόσο μάλλον όταν αυτήν την στιγμή το σώμα μετρά χιλιάδες οργανικά κενά από πυροσβεστικό προσωπικό».

Μαζί με την νεκρή εργαζόμενη στο Πάτημα Χαλανδρίου από τη φωτιά που ξεκίνησε στο Βαρνάβα, οι νεκροί πολίτες της φετινής αντιπυρικής περιόδου ανέρχονται σε τρεις.

4.000 κενά στην Πυροσβεστική

Μέχρι και χθες 29/9, συνολικά έχουν καεί στη χώρα μας 328.000 στρέμματα από 68 μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με το EFFIS. Με μια ακόμα απαιτητική αντιπυρική περίοδο να ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου, πολλαπλά ερωτήματα γεννιούνται για τα κενά σε προσωπικό.

Πρόσφατα ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την παραλαβή 160 οχημάτων (πριν από την αντιπυρική περίοδο του 2025), ενώ μέχρι τον Αύγουστο 2025 θα παραληφθούν 235 οχήματα. Το επίμαχο θέμα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με την μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των κενών.

Χωρίς να είναι ακόμη γνωστός ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων, τα κενά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4.000 σε μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης με την κυβέρνηση να εστιάζει μόνο στην αγορά εξοπλισμών (πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ») και όχι στην πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει τα 49-50 έτη.

Διαβάστε επίσης:

Πατέρας Αντώνιος: «Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν για να κάνουν τις καταγγελίες» – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Γλυφάδα: Παρέμβαση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα απειλητικά βίντεο μεταξύ ανηλίκων στα social media

Καιρός: Προ των πυλών νέο κύμα κακοκαιρίας και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας (Video)