Πυροσβεστική παρέμβαση Μαξίμου στις σχέσεις με την Εκκλησία

Πυροσβεστική παρέμβαση Μαξίμου στις σχέσεις με την Εκκλησία

Πυροσβεστικά έσπευσε να παρέμβει αργά σήμερα το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της με την Εκκλησία, μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ συνέκριναν τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μη δεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ με τη θέση ακραίων εθνικιστικών κύκλων στο θέμα.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το θέμα, η οποία σημειωτέον ήταν η δεύτερη που του στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος μετά από εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2016 για την αντιπαράθεσή του με τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το θέμα των αλλαγών στο μάθημα των θρησκευτικών.

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός με μία πολύ προσεκτική διατύπωση αφενός αναφέρεται στους διακριτικούς ρόλους που επιβάλλει το Σύνταγμα αφετέρου στην απαραίτητη εθνική ομοψυχία, η οποία όποτε επετεύχθη οδήγησε σε εθνικές επιτυχίες.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί εμφανώς χαμηλούς τόνους βεβαιώνοντας την ηγεσία της Εκκλησίας ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις σκέψεις που διατυπώνει στην επιστολή της με την δέουσα προσοχή και θα λάβει σοβαρά υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μιλά για «πάντα ανοιχτές πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας» και καλεί την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο να συμβάλλει, στο μέτρο των δυνάμεών του, «ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».

Γι αυτό ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι στα εθνικά θέματα «απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία» η οποία όμως, όπως σημειώνει με νόημα, «θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες».

Documento Newsletter