Πυρκαγιές στην Τουρκία: Κρανίου τόπος το Γκιουντογμούς στην επαρχία της Αττάλειας (Video)

Πυρκαγιές στην Τουρκία: Κρανίου τόπος το Γκιουντογμούς στην επαρχία της Αττάλειας (Video)

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν την έκταση της καταστροφής στην περιοχή Γκιουντογμούς που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας, όπου οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές εδώ και μια εβδομάδα. Η πυρκαγιά είχε εξαπλωθεί στη γειτονική Αλάνια στις 31 Ιουλίου. Άλλα σημαντικά πύρινα μέτωπα εξακολουθούν να μαίνονται στις περιοχές Μαναβγκάτ, Ακσεκί και  Ιμπραντί, όλα στην επαρχία της Αττάλειας.

Οι πυρκαγιές είναι οι πιο έντονες που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Υπηρεσία Παρατήρησης Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον καύσωνα να σημαίνει ότι περισσότερες πυρκαγιές και ρύπανση από καπνό αναμένονται στο μέλλον.

Οργή για την ολιγωρία

Απαντήσεις ζητούν πολίτες απ’ όλη την Τουρκία για την αδύναμη ανταπόκριση της κυβέρνησης στις πυρκαγιές. Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβέστες, έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν μεγάλα τμήματα της μεσογειακής ακτογραμμής της Τουρκίας από την περασμένη εβδομάδα και κατέστρεψαν τεράστια τμήματα πευκοδάσους και γεωργικής γης. Ενώ 137 πυρκαγιές σε περισσότερες από 30 επαρχίες έχουν σβήσει, τουλάχιστον εννέα εξακολουθούν να καίγονται και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι δεν έχουν επιστρέψει σε κατεστραμμένα σπίτια, θέρετρα και ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ελλιπής χρηματοδότηση της πυροπροστασίας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι πυρκαγιές στην Τουρκία έχουν κάψει έκταση περισσότερες από τρεις φορές μεγαλύτερη από όση καίγεται κατά μέσο όρο σε ένα χρόνο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Πυροσβεστική Υπηρεσία. Παρά την εξαιρετικά κρίσιμη ανάγκη, η κυβέρνηση δεν έχει τα μέσα να ανταποκριθεί. Ο ίδιος ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα παραδέχτηκε ότι η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο, προκαλώντας οργή στη χώρα.

Η τουρκική κρατική δασική υπηρεσία δήλωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 δαπάνησε λιγότερο από το 2% των 200 εκατομμυρίων λιρών (20 εκατομμύρια ευρώ) που είχε διαθέσει φέτος για έργα υποδομής και εξοπλισμό για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Για μια αίσθηση της κλίμακας της ολιγωρίας, η Πορτογαλία που είναι πολύ μικρότερη από την Τουρκία σε έκταση, διέθεσε 224 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών φέτος, ενώ αντίστοιχα η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας διέθεσε 65 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τοπικοί δήμαρχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), καλούν την κυβέρνηση να παράσχει εναέρια υποστήριξη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter