Το αποτύπωμα της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσαν οι εκτεταμένες πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Ιούλιο στην Ελλάδα καταγράφεται μέσω ανάλυσης του Euronews.
Επικαλούμενο στοιχεία από την υπηρεσία Copernicus της ΕΕ, το Euronews σχολιάζει ότι η έκταση που κατέκαψαν οι πυρκαγιές αντιστοιχεί σε μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό που καταλαμβάνει το Λονδίνο!
«Συνολικά 1.470 πυρκαγιές ξέσπασαν στη χώρα τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, καίγοντας περίπου 190.200 εκτάρια γης», σημειώνεται στην ανάλυση, ενώ περίπου 222.577 εκτάρια, σχεδόν το 2% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας, έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές, ήδη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών.
Από τις πυρκαγιές απελευθερώθηκε στον αέρα ένας 1 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Copernicus. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στις εκπομπές ρύπων από 222.500 αυτοκίνητα μέσα σε ένα χρόνο, είτε στη χρήση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σύμφωνα με στοιχεία που εξάγονται από υπολογισμούς της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Το Euronews τονίζει μάλιστα, ότι πυρκαγιές ευθύνονται για τις υψηλότερες εκπομπές ρύπων στην Ελλάδα εδώ και 21 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανος Γκουρμπάτσης, είχε επισημάνει σε άρθρο παρέμβασή του στο militaire.gr ορισμένα στοιχεία για τον πύρινο εφιάλτη του Ιουλίου στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Η αλήθεια για τις φωτιές με τα πραγματικά στοιχεία
Τα συμπεράσματα του κ. Γκουρμπάτση ήταν τα εξής:
- Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων είναι σχεδόν 5πλάσιος από τον μέσο αριθμό για το ίδιο διάστημα κατά τα έτη (2006 – 2022) παρόλο που η χώρα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εναερίων μέσων αεροπυρόσβεσης (91) συνολικά εκ των οποίων τα 51 είναι μισθωμένα.
- Ο διωκτικός μηχανισμός για το έγκλημα του εμπρησμού δάσους είναι αναποτελεσματικός, αφού μόνον το 1,6% των φερομένων ως δραστών των πράξεων του εμπρησμού (κοινού) και εμπρησμού δάσους είτε με πρόθεση είτε από αμέλεια έχουν συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου
- Ο μέσος ημερήσιος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών 32 κατά τους τρεις μήνες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου είναι ο μισός του αντίστοιχου μέσου αριθμού της τελευταίας 15ετίας
- Το φαινόμενο των αναζωπυρώσεων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα που παρατηρήθηκε κυρίως σε ορισμένες εκ των καταστροφικότερων πυρκαγιών όπως λχ της Ρόδου, των Δερβενοχωρίων, της Κέρκυρας, του Βελεστίνου Μαγνησίας