Πυρκαγιές Ρόδος: Εμπόδια με το «καλημέρα» στην εισαγγελική έρευνα από την Πυροσβεστική – Ζητούν εξαίρεση Γκουρμπάτση

Πυρκαγιές Ρόδος: Εμπόδια με το «καλημέρα» στην εισαγγελική έρευνα από την Πυροσβεστική – Ζητούν εξαίρεση Γκουρμπάτση

Απίστευτο και όμως αληθινό. Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής ζητεί εγγράφως την εξαίρεση του αντιστράτηγου ε.α. της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκουρμπάτση και πρώην υπαρχηγού του Σώματος από πραγματογνώμονα στην έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το ίδιο ζητείται και για τον αντιπύραρχο Δημήτριο Λιότσο, ο οποίος, όπως και ο κ. Γκουρμπάτσης ορίστηκαν ως πραγματογνώμονες με απόφαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Οι δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ήταν μεταξύ των πραγματογνωμόνων της φονικής τραγωδίας στο Μάτι, ενώ ο αντιστράτηγος Γκουρμπάτσης έχει γνωμοδοτήσει ως τεχνικός σύμβουλος σε μία σειρά από υποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία κτλ. εντοπίζοντας μία σειρά από ευθύνες κρατικών αξιωματούχων τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Πολιτικής Προστασίας. Η κίνηση αυτή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής εγείρει ερωτήματα που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν η Εισαγγελία της Ρόδου, μετά τα όσα τραγελαφικά είχαν συμβεί κατά την έρευνα του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη για το Μάτι.

Πιο αναλυτικά όπως μετέδωσε η dimokratiki.gr, το αρχηγείο του ΠΣ «με επιστολές που απηύθυνε δια της νομικής του υπηρεσίας στις Εισαγγελικές Αρχές αξίωσε την εξαίρεση και των δύο πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «το Αρχηγείο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θεωρεί ότι ο νέος πραγματογνώμονας πρέπει να εξαιρεθεί γιατί έχει υπάρξει τεχνικός σύμβουλος φυσικών προσώπων που ήγειραν αστικές αξιώσεις και ποινικές ευθύνες κατά του Πυροσβεστικού Σώματος», καθώς επίσης και ότι «έχει συντάξει τον Οκτώβριο του 2023 τεχνική έκθεση για την πλημμύρα της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του 2023». Επίσης στους λόγους εξαίρεσης περιλαμβάνονται και  «δηλώσεις του σε ΜΜΕ στο διαδίκτυο οι οποίες ήσαν επικριτικές για τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας». Δηλαδή στην Πολιτική Προστασία δεν τους ενδιαφέρει η αναποτελεσματικότητα μηχανισμού όπως έχει στηθεί, όπως αποδεικνύεται κάθε λίγο και λιγάκι κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά ενοχλούνται από τις δηλώσεις πρώην αξιωματικών της Πυροσβεστικής με εμπειρία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Εμπόδια όπως στον ανακριτή Μαρνέρη για το Μάτι;

Όλα αυτά βέβαια εγείρουν πολλά ερωτήματα που θα πρέπει η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν κατά την έρευνά που διενεργεί. Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από όσα πρωτοφανή συνέβησαν κατά την έρευνα του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη για την τραγωδία στο Μάτι. Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr,

Δείτε επίσης: «Παράθυρο» εξαφάνισης στοιχείων για το Μάτι

 ο ανακριτής Μαρνέρης αντιμετώπιζε συνεχώς εμπόδια από τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής σε ό,τι αφορά την έρευνά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα συνέβησαν τον Ιούνιο του 2020 με την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού της Πυροσβεστικής. Ξαφνικά ο ανακριτής Μαρνέρης, ενημερώνεται για την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού, το οποίο για κάποιον λόγο δεν είχε παραδοθεί στη Δικαιοσύνη από την πυροσβεστική.

Ο Θ. Μαρνέρης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καταγραφικό είναι κομβικής σημασίας για την έρευνα που διενεργεί. Στην πυροσβεστική λειτουργούν δύο καταγραφικά μηχανήματα, όπως προκύπτει από τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΣΚΕ.

Το ένα στο 199 όπου καταγράφονται όλες οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες,·το άλλο στο ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ, όπου επίσης καταγράφονται σε 24ωρη βάση όλες οι ενσύρματες συνομιλίες. Ωστόσο στον ανακριτή Θ. Μαρνέρη είχε παραδοθεί από την πυροσβεστική μόνο το καταγραφικό του 199.

Αμέσως ο ανακριτής δίνει εντολή στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η εντολή είναι σαφής: οι αστυνομικοί πρέπει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν από το ΕΣΚΕ το καταγραφικό μηχάνημα του ΚΕΠΠ. Δεν είναι και η μοναδική έρευνα που διενεργείται εκείνη τη μέρα. Αστυνομικοί κάνουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της πυροσβεστικής στο Μοσχάτο. Αναζητούν επίσης στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.

«Εγώ είμαι το ένταλμα»

Κατά την έφοδο στο Χαλάνδρι λαμβάνει χώρα ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο όμως δείχνει την απροθυμία των αξιωματικών της πυροσβεστικής να συνδράμουν τις δικαστικές έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αξιωματικός της πυροσβεστικής απευθυνόμενος στον Θ. Μαρνέρη δίχως να γνωρίζει ποιος είναι ζητά ένταλμα για τη διενέργεια έρευνας. Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ είμαι το ένταλμα».

Οι έρευνες των αστυνομικών διαρκούν σχεδόν τέσσερις ώρες. Κάποια στιγμή εντοπίζουν ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου και υποτίθεται ότι βρισκόταν το καταγραφικό. Μάταια όμως. Το καταγραφικό έχει αφαιρεθεί με την αιτιολογία ότι έχει βλάβη και τελικά εντοπίζεται εβδομάδες μετά. Το καταγραφικό είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Ο ανακριτής μετέβη στην εταιρεία προκειμένου να το κατασχέσει. Στη συνέχεια απέστειλε το καταγραφικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί.

Δείτε επίσης: Ρόδος: Απαντήσεις για το θάνατο του εθελοντή πυροσβέστη ζητεί η οικογένεια του

Διαβάστε επίσης: Ρόδος- 6ος νεκρός από τις πυρκαγιές: Εχασε τη ζωή του 40χρονος εθελοντής

Documento Newsletter