Ρόδος – Έρευνα «Ύλης»: Στάχτη πάνω από 144.000 στρέμματα γης – Το 12% αφορά προστατευμένες περιοχές

Αποκαρδιωτική είναι η αποτίμηση των εκτάσεων που παραδόθηκαν στις φλόγες από τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη μέρα ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης»

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για το δάσος των Λαέρμων «είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί. Σήμερα, δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου».

Όσον αφορά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Πλατανιστό Καρυστίας στην Εύβοια, η καμένη έκταση μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ήταν 9.920 στρέμματα τα οποία όλα βρίσκονται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura GR2420012 «Όρος Όχη, παράκτια ζώνη και νησίδες

Ετικέτες