Τέταρτη νύχτα αγωνίας και μάχης με τις φλόγες αναμένεται για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Βιλίων, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, με στόχο να οριοθετηθεί το πύρινο μέτωπο που από το μεσημέρι της Δευτέρας κατακαίει τη Δυτική Αττική, έχοντας προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και σπίτια, αλλά και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι φωνές πολιτών, αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρογνωμόνων για τον τρόπο με τον οποίον η «επιτελική» κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Η εικόνα που έρχεται από τα στελέχη της Πυροσβεστικής είναι θετική για τα περισσότερα μέτωπα που απείλησαν την Τετάρτη των οικισμό των Βιλίων και δεν απειλούνται άμεσα οικισμοί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Το μεγαλύτερο μέτωπο εντοπίζεται στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, η οποία από τα ξημερώματα της Πέμπτης πέρασε από το όρος Πατέρας, κατακαίοντας πυκνό δάσος και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής.
Εκεί έχουν επικεντρωθεί από το απόγευμα της Πέμπτης όλες οι δυνάμεις – επίγειες, αλλά και οι εναέριες που επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας -για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.
Στις τάξεις της πυροσβεστικής υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της φοράς των ανέμων που πνέουν στην περιοχή και κατευθύνουν τη φωτιά σε έκταση βραχώδη, χωρίς βλάστηση. Ωστόσο, άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή διότι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ όπως έχει συμβεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, η φορά των ανέμων μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Οι δυνάμεις που επιχειρούν
Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
Συνδρομή παρέχουν, ο στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κάηκαν σπίτια στο Καραούλι
Στον οικισμό Καραούλι η πυρκαγιά άφησε πίσω της μόνο στάχτη και τουλάχιστον επτά σπίτια τα οποία κάηκαν ολοσχερώς. Συνολικά ο οικισμός έχει 15 σπίτια. Όλοι οι κάτοικοι έχουν εκκενώσει τον συγκεκριμένο οικισμό και μόνο ορισμένα οχήματα υπάρχουν στην περιοχή και προσπαθούν να σώσουν ότι δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς από τη φωτιά.
Ο οικισμός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης είναι χωρίς ρεύμα και νερό. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται και στον οικισμό Θέα, οπού έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια.
Πληθαίνουν οι φωνές και οι αντιδράσεις
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία των επιτελών περιγράφοντας απίστευτα περιστατικά με τους αρμοδίους για την κατάσβεση να μην μιλούν μεταξύ τους, να μην έχουν κανένα συντονισμό και να μην έχουν ακόμα και χαρτογράφηση της περιοχής με αποτέλεσμα όπως είπε να μην ξέρουν ούτε ένα δρόμο.
«Δεν έχουν επαφή οι επιτελείς όλοι δήλωναν αναρμόδιοι. Ο ένας παρέπεμπε στον άλλο. Δεν είναι δικός μου ο τομέας πηγαίνετε αλλού μου έλεγαν» περιέγραψε σε υψηλούς τόνους το απίστευτο επιχειρησιακό μπάχαλο ο Κώστας Μακρυνόρης.
«Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να πιπιλίζουν τη λέξη αντιπυρικές ζώνες όταν η φωτιά κάνει βόλτες στην Εθνική Οδό όταν περνάει το 2009 τη φυσική αντιπυρική ζώνη τη Λίμνη Μαραθώνα. Όταν η φωτιά για δέκα μέρες κάνει βόλτες από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο. Μετά τι; Μετά Τρίβουν τα χέρια τους για κακή οικονόμα οι κάθε λογής εργολάβοι και τα λαμόγια για να ξεσκίσουν τις σάρκες υλοτομίες, κλάδο πλέγματα αναδασώσεις κλπ», ανέφερε στην «πύρινη» ανάρτησή του ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδάς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς.
«Στη θάλασσα βλέπω να σβήνει η φωτιά στα Βίλια», επεσήμανε από την πλευρά του σε παρέμβασή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. αναδεικνύοντας την αδυναμία του επιτελικού κράτους.