Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: «Πιθανή η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» – Έντονη κινητικότητα στον Λίβανο

Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου η Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ με περίπου 200 πυραύλους το βράδυ της Τρίτης. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη, ενώ ο IDF συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στον νότιο Λίβανο, παρά τις εξαγγελίες περί «περιορισμένης επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ».

Αν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού επανέλαβε την Τετάρτη πως η επιχείρηση στον Λίβανο είναι «περιορισμένης κλίμακας κατά συγκεκριμένων στόχων», εστάλη μία επιπλέον μεραρχία για να συνδράμει στις επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο. Πρόκειται για την 36η Μεραρχία του IDF που αποτελείται από την Ταξιαρχία Γκολάνι, την 188η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων και την 6η Ταξιαρχία Πεζικού. Τους sυνοδεύουν η ισραηλινή αεροπορία και η 282η Ταξιαρχία Πυροβολικού, σύμφωνα με το CNN.

Παραμένει ασαφής ο συνολικός αριθμός στρατευμάτων που βρίσκονται στα εδάφη του νοτίου Λιβάνου. Η προσθήκη νέων δυνάμεων φαίνεται ότι «διαψεύδει» τους ισχυρισμούς των ισραηλινών περί επιχειρήσεων «περιορισμένης έκτασης». Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ράφα, για την οποία ο IDF είχε επίσης ανακοινώσει «περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις», μετατρέποντας την πόλη σε ερείπιο, όπως καταλήγει τo CNN.

Μάλκολμ Ντέιβις: «Πιθανό ένα ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν»

Μετά την ιρανική επιχείρηση, το Ισραήλ είναι πολύ πιθανό «να παρακολουθεί τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN ο Μάλκολμ Ντέιβις, αναλυτής αμυντικής στρατηγικός στο Ινστιτούτο Στρατηγικής της Αυστραλίας.

«Από την ισραηλινή σκοπιά, δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ιράν η απόκτηση πυρηνικών όπλων. Σίγουρα θα υπάρξει ισχυρή πίεση στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου για επίθεση στις εγκαταστάσεις αυτές, ούτως ώστε να ανασταλεί, ακόμη και για χρόνια, το ιρανικό πρόγραμμα», σημείωσε.

«Το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είτε μέσω παραδοσιακής επίθεσης, ή μέσω κυβερνοεπίθεσης που θα μοιάζει με εκείνες των βομβητών κατά της Χεζμπολάχ, αναχαιτίζοντας την αλυσίδα εφοδιασμού», συμπλήρωσε ο Ντέιβις.

«Το Ισραήλ ίσως στοχεύει να δώσει μία “ορατή” και αποφασιστική απάντηση», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Axios: Τα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν-Στο τραπέζι επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου

Αμερικανός καθηγητής αποδομεί την εμπρηστική ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ – «Ποιος καυχιέται επειδή έχει τον αμερικανικό στρατό στο τσεπάκι του;» (Video)

Ισραήλ: Η στιγμή που τμήμα ιρανικού πυραύλου καταπλακώνει Παλαιστίνιο – Σκληρές εικόνες (Video)

Συγκλονιστικά βίντεο από την στιγμή της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ – Πύραυλος έπεσε πάνω σε αυτοκινητόδρομο (Video)

Καταιγίδα πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ: «Θα το πληρώσουν» λέει ο Νετανιάχου – Η στάση των ΗΠΑ (Videos)

Ένας χρόνος πόλεμος στη Γάζα: Έκθεση για τις οδυνηρές επιπτώσεις σε γυναίκες και κορίτσια

Ετοιμάζουν στα μουλωχτά το μοίρασμα στο Αιγαίο – Επιβεβαιώνει τη διπλωματία «κλειστών θυρών» η βόμβα Ερντογάν

Ανάλυση Guardian: Η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ πυροδοτεί την περιφερειακή σύγκρουση – Πάτημα στον Νετανιάχου για σκληρή απάντηση

Νέος Κόσμος: Τροχαίο με ΙΧ και σχολικό λεωφορείο – Τραυματίστηκε ελαφρά η συνοδός