Πύρινος όλεθρος στη Ρόδο: 147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – «Πρωτόγνωρες εικόνες»

Πύρινος όλεθρος στη Ρόδο: 147.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – «Πρωτόγνωρες εικόνες»
Πηγή: rslab.gr

Για 7η μέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο με την περιβαλλοντική καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη. Η δραματική εξέλιξη του πύρινου μετώπου αποτυπώνεται στους χάρτες που ακολουθούν, απ’ το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-3. Το Σάββατο μέσα σε μόλις μία νύχτα, η φωτιά εξαπλώθηκε σε 4 φορές μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις πρώτες τέσσερις μέρες της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι την παραλία, καίγοντας σπίτια και οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους σε εκκένωση του νησιού. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται στα 147.000 στρέμματα.

Ταυτόχρονα και το σύστημα Copernicus έχει καταγράψει αποκαρδιωτικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στο νησί. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, Copernicus, έχει καταγράψει δορυφορικές εικόνες, στις οποίες και η έκταση του μετώπου, αλλά και των καμένων εκτάσεων απεικονίζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι φωτογραφίες του Copernicus

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν ως την Κυριακή το μεσημέρι, είχαν καεί 114.140 στρέμματα στο σμαραγδένιο νησί, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις συνεχείς αναζωπυρώσει,ς ο απολογισμός δυστυχώς θα έχει ανέβει δραματικά.

Στάχτη πάνω από 144.000 στρέμματα γης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Ρόδου, μέχρι το πρωί της Δευτέρας «ανερχόταν σε 144.030 στρέμματα τα οποία αντιστοιχούν στο 10% της έκτασης του νησιού. Από τα παραπάνω στρέμματα, τα 2.856 βρίσκονται εντός 4 περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ άλλα 13.750 στρέμματα βρίσκονται εντός δύο Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Η αύξηση σε σχέση με την Κυριακή ήταν 41.760 στρέμματα. Συνολικά μέχρι το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, έχουν καεί 16.606 στρέμματα προστατευόμενων περιοχών που αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης»

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι για το δάσος των Λαέρμων «είναι η βασική περιοχή αναπαραγωγής και βιότοπος του πλατωνιού της Ρόδου (Dama dama). Είναι η περιοχή που διασώθηκε το είδος όταν το κυνηγούσαν σε όλο το νησί […] δεν κινδυνεύει, όμως η περιοχή αυτή δεν χάνει την αξία της ως βιότοπος του είδους που είναι το έμβλημα της Ρόδου».

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχολιάζοντας την καταστροφική φωτιά στην Ρόδο ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι εικόνες είναι «πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Το περιβάλλον πραγματικά έχει καταστραφεί. Οι εικόνες που αντικρίζω είναι πρωτόγνωρες για δασική πυρκαγιά».

Παράλληλα, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών τόνισε ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν κρίνεται καταρχάς με την έκτασή της. Έχω πάει σε πολλές δασικές και μέγα – πυρκαγιές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μία ιδιαίτερη πυρκαγιά εδώ γιατί πλήττεται ουσιαστικά το κέντρο του περιβάλλοντος της Ρόδου».

Διαβάστε επίσης: Ρόδος – Έρευνα «Ύλης»: Στάχτη πάνω από 144.000 στρέμματα γης – Το 12% αφορά προστατευμένες περιοχές

Documento Newsletter