Πυρετός… καραντίνας

Πυρετός… καραντίνας

Ο κορονοϊός δεν αφήνει τον πλανήτη να πάρει ανάσα και απειλεί ξανά.

Με την πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση στην Ευρώπη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν σταδιακά στο επόμενο βήμα ανοίγοντας τα σύνορα με σκοπό την ενίσχυση των κατεστραμμένων οικονομιών τους. Η αναζωπύρωση ωστόσο της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο Πεκίνο και η αύξηση των θανάτων στην Αμερική όχι μόνο δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού αλλά εντείνουν τις ανησυχίες πως το δεύτερο κύμα έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα.

Επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη είχαν προειδοποιήσει εξαρχής πως ένα δεύτερο κύμα ή ακόμη και ένα τρίτο είναι αναπόφευκτο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη επισημάνει πως ελλείψει εμβολίου ή φαρμάκου «πιθανόν ο κορονοϊός να μην εξαφανιστεί ποτέ». Μήπως όμως το δεύτερο κύμα έκανε νωρίτερα την εμφάνισή του και βρίσκεται ήδη προ των πυλών στην Κίνα;

Συναγερμός στο Πεκίνο

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται» προειδοποιεί ο επιδημιολόγος Γιανγκ Γουέινχονγκ, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού στο Πεκίνο ξεπέρασαν τα 130 σε πέντε ημέρες. Λίγους μόλις μήνες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και ενώ η κοινωνία επέστρεφε στην καθημερινότητα, η αναζωπύρωση της επιδημίας που ξεκίνησε από το τεράστιο παζάρι τροφίμων Σινφάντι φέρνει 21 εκατομμύρια κατοίκους αντιμέτωπους με τον εφιάλτη της καραντίνας. Με το επίπεδο επικινδυνότητας να έχει ανέβει και πάλι στο 2, οι αρχές εκδίδουν ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, ακυρώνουν πτήσεις, κλείνουν αγορές, πανεπιστήμια, σχολεία, εστιατόρια και αναπτύσσουν παραστρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν έγκαιρα αυτήν τη φορά την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στις περίπου 30 περιοχές όπου έχει επιβληθεί καραντίνα πραγματοποιούνται μαζικά τεστ, ενώ οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προτρέποντάς τους να εργάζονται από το σπίτι.

«Ο περιορισμός του νέου ξεσπάσματος της επιδημίας αποτελεί τεράστια πρόκληση για την κινεζική κυβέρνηση» επισημαίνει η ακαδημαϊκός Χόλι Σνέιπ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης που ειδικεύεται στην κινεζική πολιτική, τονίζοντας πως εφόσον κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη του ιού θα πρέπει «να προσαρμοστούμε και να συνεχίσουμε τη ζωή μας ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο».

Υπό παρακολούθηση οι ΗΠΑ

Με νέο lockdown φλερτάρουν όμως και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ μετά την ανησυχητική ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων. Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των οικονομιών τους, πάνω από 20 πολιτείες έχουν ανακοινώσει αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ανάμεσά τους το Νιου Τζέρσεϊ, η Αριζόνα, η Γιούτα, το Τέξας και η Φλόριντα. Στην Καλιφόρνια περισσότεροι από 18 εκατομμύρια από τους συνολικά 39 εκατ. κατοίκους της ζουν σε κομητείες που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, όμως, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν πως αυτή η αύξηση αποτελεί προπομπό για τον ερχομό ενός δεύτερου κύματος, αφού όπως λένε ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο.

«Για να πούμε πως πρόκειται για το δεύτερο κύμα θα πρέπει ο ιός να έχει υποχωρήσει και να έχει επανεμφανιστεί ή θα πρέπει να εμφανιστεί μεταλλαγμένος. Η πρόσφατη αύξηση των νέων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει κάτι τέτοιο» επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μόλυνσης και Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Ιαν Λίπκιν.

Σύμφωνα με το μοντέλο μέτρησης μεταδοτικότητας της Covid-19 Youyang Gu, κατά την περίοδο του lockdown στις ΗΠΑ ο δείκτης R έπεσε κάτω από το 1, υποδεικνύοντας χαμηλή μεταδοτικότητα. Εκτοτε παρέμεινε σταθερός μέχρι και την άρση των περιοριστικών μέτρων, όταν άρχισε και πάλι να ανεβαίνει. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από το 1. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κύμα ποτέ δεν ξεπεράστηκε, απλώς ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Την ίδια ώρα στη Λατινική Αμερική η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική αφού ο ιός όχι μόνο δεν έχει κοπάσει αλλά ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία καταγράφουν καθημερινά νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

«Το πρώτο κύμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα» υπογραμμίζει ο καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας Ασίς Τζα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Στο στόχαστρο οι αδύναμοι

Για τον καθηγητή Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Τορόντο Ισαάκ Μπόκοκ, πάντως, είτε ακόμη διανύουμε το πρώτο κύμα είτε έρχεται ένα δεύτερο, το ανησυχητικό είναι πως τα κρούσματα αυξάνονται, με τους κοινωνικά πιο αδύναμους να πλήττονται περισσότερο.

Σε μια από τις φτωχογειτονιές του Βερολίνου, στην περιοχή Νιούκολν όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μια ολόκληρη πολυκατοικία με 369 νοικοκυριά στην οποία μένουν κυρίως οικογένειες μεταναστών βρίσκεται σε καραντίνα αφού 85 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.

«Οι άνθρωποι που επηρεάζονται αυτήν τη στιγμή είναι εκείνοι που δεν μπορούν καν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε ένα άνετο διαμέρισμα για την οικογένειά τους» αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής Μάρτιν Χάικλ.

Ετικέτες

Documento Newsletter