«Πυρετός» για το φυσικό αέριο: Αδειάζει η κλεψύδρα, μεγαλώνει η ανησυχία

Μεγάλη ανησυχία έχει πυροδοτήσει η ρευστότητα που έχει διαμορφωθεί στο ενεργειακό τοπίο καθώς παραμένει αναπάντητο ερώτημα εάν η Ρωσία θα προχωρήσει σε μονομερή και αιφνιδιαστική διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το μήκος κύματος, εκπονούνται εναλλακτικά σχέδια από την πλευρά της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, το ενεργειακό βρέθηκε και στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ για τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ στο ενεργειακό, καθώς έχει μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παρότι λαμβάνει αέριο από τον TurkStream, ένα ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αδειάζει η κλεψύδρα

Η ημερομηνία που θα κρίνει τα επερχόμενα γεγονότα είναι η 22η Ιουλίου και δικαίως έχει ονομαστεί ως «ημέρα της κρίσης» (doomsday) από την πλειοψηφία των δυτικών αναλυτών. Τότε θεωρητικά λήγουν οι «εργασίες» στον αγωγό που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Εντούτοις, δεν θεωρείται βέβαιο πως το Κρεμλίνο θα κόψει τελείως το αέριο ή αν δώσει παράταση για την επέκταση της συντήρησης. Όμως, οι αγορές «τζογάρουν» για αυτό το σενάριο ενώ και οι κυβερνήσεις ήδη προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους με σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως αυτό της Γερμανίας.

Οι εκτιμήσεις της Wall Street

Σε κάθε περίπτωση η Wall Street εκτιμάει πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα βυθιστούν κατά 20%, τα spread των «junk» ομολόγων των κρατών θα εκτοξευθούν στα ύψη ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού, το ευρώ θα υποχωρήσει στα 90 cent έναντι του δολαρίου και τέλος η ύφεση θα συμπληρώσει το παζλ.

Οι ευθύνες της Ευρώπης

Ωστόσο, οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τις Βρυξέλλες και δη το Βερολίνο. Το φυσικό αέριο επιλέχθηκε ως μεταβατικό καύσιμο έναντι του άνθρακα. Μολονότι, τα αποθέματα άνθρακα στην Ευρώπη είναι πρακτικά ανεξάντλητα, ενώ το αέριο εισαγόταν σε συντριπτικό ποσοστό από τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, τα διάφορα λόμπι είχαν τη φαεινή ιδέα να στήσουν παντού χρηματιστήρια ενέργειας. Ιδέα η οποία υιοθετήθηκε μετά βαΐων και κλάδων από πολλές κυβερνήσεις και εξαιτίας αυτού του μοντέλου η τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια έχει απογειωθεί σε επίπεδα πρωτόγνωρα.