«Πυρά» Βερβεσού κατά Αρείου Πάγου: Αξιοζήλευτη η ταχύτητα που βγήκε η απόφαση υπέρ των funds

«Πυρά» Βερβεσού κατά Αρείου Πάγου: Αξιοζήλευτη η ταχύτητα που βγήκε η απόφαση υπέρ των funds

Τα βέλη του προς τον Άρειο Πάγο έστρεψε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός με αφορμή την έκδοση της προκλητικής απόφασης για τους πλειστηριασμούς των funds μέσα σε χρόνο ρεκόρ, όπου ο ΔΣΑ είχε πραγματοποιήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των δανειοληπτών.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών ο κ. Βερβεσός ζήτησε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνη, αντιπαραβάλλοντας την ταχύτητα στο θέμα των πλειστηριασμών με αιτούντες τα fund με υποθέσεις «ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών που προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από 2 έως 3 έτη».

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε: «…Κατ’ αρχάς το πρόβλημα των υπερβολικών καθυστερήσεων αποφλοιώνει τη δικαστική προστασία και οδηγεί εν δυνάμει σε αρνησιδικία. Το ΕΔΔΑ έχει άλλωστε κρίνει ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαιοδοσιών αρχής γενομένης με την απόφαση Αθανασίου κατά Ελλάδος, για τη διοικητική δικαιοσύνη, δεν αποτελούν απλώς παράβαση των άρθρων 6 § 1 και 13 της ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογη προθεσμία και του δικαιώματος για ουσιαστική επανόρθωση, αλλά αποκαλύπτουν παράλληλα την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος συστημικού χαρακτήρα.

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ανοίγει ένα παράθυρο διαφορετικής αντιμετώπισης του άνω ζητήματος, αρκεί αυτή η ζηλευτή επιτάχυνση να μην εξαντλείται σε υποθέσεις ισχυρών οικονομικών συσσωματώσεων, γιατί την ίδια στιγμή οι υποθέσεις ανακοπών σε προγράμματα πλειστηριασμών ευάλωτων δανειοληπτών προσδιορίζονται στην Αθήνα το 2028 και εκδίδονται αποφάσεις μετά από 2 έως 3 έτη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην Ελληνική Δικαιοσύνη δε νοούνται. Θυμίζω επίσης για το θέμα αυτό, ότι επί αιτήσεως ακυρώσεως των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων στη δεύτερη φάση, λόγω Covid 19, που δικάστηκε το 2021 ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση».

Ο χάρτης των διοικητικών δικαστηρίων

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας, αναφέρθηκε εκτενώς και το θέμα που τίθεται με το νομοσχέδιο για τον χάρτη των διοικητικών δικαστηρίων, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Παρότι ουσιαστικά «πέρασε» η θέση των δικηγόρων και των διοικητικών δικαστών για μη συγχώνευση διοικητικών δικαστηρίων (όπως προέβλεπε ουσιαστικά η εισήγηση της επιτροπής Πικραμένου) ο κ. Βερβεσός έθεσε σε πρώτη γραμμή το θέμα, κυρίως στο επίπεδο που αφορά τους λεγόμενους «δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής».

Είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα. Αντίθετα, θεωρούμε επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή. Λύση δεν είναι η αποδυνάμωση, αλλά η ενίσχυση των δικαστικών σχηματισμών της περιφέρειας. Και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο ρητορικό σχήμα, αλλά πρέπει να έχει πρακτικό αντίκρισμα: αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων και μεταφορά δικαιοδοτικής ύλης, κάλυψη (και ενδεχομένως αύξηση) των οργανικών θέσεων και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια (ή «σταθμούς», όπως αδόκιμα τους αποκαλεί το Υπουργείο) τηλεματικής. Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης και παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης. Εξάλλου, η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων θα επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Αντίθετα, η αποκέντρωσή της, που θα επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων».

Documento Newsletter